İstanbul’u Keşfediyoruz: Kanlıca

Çoçuklarla Hafta Sonu

kanlıca

Kanlıca gezilecek yerler nelerdir? Kanlıca’da ne yapılır? Kanlıca’nın neyi meşhur?

İstanbul’un tarihi semtlerinden birisi olan ve Beykoz ilçesinde bulunan Kanlıca, sakinliği, yalıları, eski evleri, yemyeşil doğası ve semtin adıyla özdeşleşmiş yoğurduyla ziyaretçilerine keyifli bir günden fazlasını sunuyor.

Kanlıca’nın ismi konusunda çeşitli rivayetler mevcut ama en çok kabul göreni şöyle; zamanın Osmanlı sultanlarından biri bir gün emir vererek İstanbul’un havası en temiz semtinin belirlenmesini ister. Nasıl ölçüleceği konusunda ise vezirlerinden yardım ister. Vezirlerden biri her semte kanlı et bulunan direklerin asılmasını ve en geç bozulan etin olduğu direğin havası en temiz semt olacağını söyler. Kanlıca büyük arayla birinci olur ve Osmanlı Sultanı bu semte Kanlıca ismini verir.

Kanlıca’da Ne Yapılır?

  • İskele yanındaki İsmailağa kahvehanesinde çay için ya da tarihi kanlıca yoğurdu yiyip boğazın eşsiz manzarasının keyfini çıkarın.
  • İskele meydanındaki kuşlara yem atın, camiyi inceleyin.
  • Semtin ara sokaklarında gezip tarihi evleri görün, tarihi çeşmeleri keşfedin.

  • Hidiv kasrı ve Mihrabat Korusuna çıkıp yeşilliğe ve temiz havaya doyun, manzaranın tadını çıkarın.
  • Tekne kiralayıp “Kanlıca’nın süsü” yalıları selamlamaya çıkın.

  • Kanlıca sokaklarında sıklıkla rastlayacağınız kedi ve köpekleri besleyin!
  • İskelenin yanındaki Yakamoz restoranda boğaz manzarası eşliğinde bir şeyler atıştırın.
  • Bahçesi, terası ve kapalı alanları bulunan Liçi House’un -Rumeli Üniversitesi Pastacılık Akademisi- tatlılarından deneyin.

Kanlıca Gezilecek Yerler

Kanlıca İskele Meydanı

Kanlıca İskelesi’nin hemen yanında İsmail Ağa kahvehanesi yer alıyor. 1892 yılında inşa edilen ayrık nizam, tek katlı yapı Kanlıca’da yoğurdun asırlık adresi olarak biliniyor. Birçok kere tamir görmüş; iç tavan kornişi ampir, dış pencere kornişi eklektik kabartmalarla bezenmiş. Burada çayınızı yudumlarken Boğaz’ın nefes kesen manzarasına dalıp gidebilirsiniz.

Meydanda ise 1559 yapım tarihli, Gazi İskender Paşa Camisi yer alıyor. Orijinal tasarımına göre cami, medrese, türbe ve hamamdan meydana gelen külliyenin tamamı Mimar Sinan’ın eseri olup banisi “Magosa fatihi” lakabı ile meşhur, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim dönemlerinin devlet adamlarından Gazi İskender Paşa. Günümüzde külliyeden geriye kalan kısımlar sadece cami ve türbedir.

Hidiv Kasrı

Hidiv Kasrı, 1907 yılında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmış. Art Nouveau tarzında inşa edilen kasır İstanbul Boğazı’nı seyreden bir kule ile taçlandırılmış. Buharla çalışan ilk asansöre sahip kasrın ana girişinin ortasında mermerden yapılmış bir çeşmesi ve bunu takip eden çeşme ve havuzları bulunuyor. Tavanları vitray ile kaplı, giriş katında şömineli bir salonu bu salonun üst katında daire şeklinde iki büyük yatak odası mevcut.

kanlıca

Mihrabat Korusu

Sultan II. Abdülhamid’in Berlin Büyükelçisi Sadullah Paşa’nın eşi Necibe Hanım tarafından Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kızı Rukiye Hanım’a yüzgörümlüğü olarak hediye edilmiş. Bir zamanlar sazlı sözlü eğlencelere ev sahipliği yapan, padişahları ağırlayan Mihrabat Korusu’nda günümüzde kafe, restoran, özel davet ve organizasyon alanları, geniş bir otopark ve çocuk parkları bulunuyor.

kanlıca

Kanlıca Yoğurdu

Kanlıca yoğurdu, günlük doğal sütten yapılması, imalatında hiçbir katkı maddesi kullanılmaması ve özenle mayalanması nedeniyle doğal ve katkısız bir lezzet. Tarihi Kanlıca Yoğurdu’nun temelleri, 1893 yılında, Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878) nedeniyle Bulgaristan’dan göç ederek Kanlıca ‘ya yerleşen, kendilerine “93 muhaciri” de denilen Poyraz İbrahim Ağa tarafından atılmış. Günümüzde torunu tarafından gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.

kanlıca

Kanlıca’nın Ara Sokakları

Kanlıca’nın ara sokaklarında yürüdüğünüzde küçük dükkânları ve ahşap eski binaları göreceksiniz. İki ya da üç katlı cumbalı ahşap evlerin güzelliği semtin her bir köşesine dağılmış durumda. Tıpkı evler gibi tarihi çeşmeler de sokaklara dağılmış durumda. Kimisi zamanla betonla yükselen yolun kenarında küçülse de Kanlıca ‘da birbirinden güzel görülecek tarihi dokuz çeşme bulunuyor.

kanlıca

Sahile İnci Gibi Dizilmiş Kanlıca Yalıları

Koya adını veren Şeyhülislam Bahai Efendi Yalısı 19.YY’da yanmış olsa da Ali Paşa, Sadrazam Saffet Paşa, Rukiye Sultan, Yağlıkçı Hacı Reşit Bey, Hekimbaşı Salih Efendi, Sadrazam Hüseyin Paşa, Sadrazam Halil Ethem Paşa, Marki Necip Paşa, Manolya Yalısı görülmeye değer yalıların başında geliyor.

İstanbul’u Keşfedin!

———–

Ağva Gezilecek Yerler
Atatürk Arboretumu – Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?
İstanbul Kütüphaneleri
İstanbul’da Bir Polak Köyü: Polonezköy
İstanbul’da Çocuklarla Gidilebilecek Kahvaltı Mekanları
İstanbul’u Keşfediyoruz: Anadolu Hisarı
İstanbul’u Keşfediyoruz: Çengelköy
İstanbul’u Keşfediyoruz: Karaköy Gezilecek Yerler
İstanbul’u Keşfediyoruz: Kuzguncuk
İstanbul’un Gözde Tatlı Mekanları
Rumeli Feneri Köyü- Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?

Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Hayat hakkında 326 makale
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)