İstanbul’u Keşfediyoruz: Anadolu Hisarı

İstanbul Gezilecek Yerler

anadolu hisarı gezilecek yerler

Yaşadığınız şehir hakkında ne biliyorsunuz? Çoğumuz için bu cevapsız bir soru, içinde yaşıyoruz ama tanımıyoruz. Oysa yaşadığınız şehri keşfetmek için çok para harcamanız gerekmiyor, biraz zaman çokçada merak meselesi, birde yürümeyi sevmek gerekiyor. Biz yıllardır İstanbul’da yaşıyoruz ve yeni yeni çocuklarla keşfetmeye başladık yaşadığımız şehri. Semtlerin geçmişleri, ilginç hikayeleri, doğal güzellikleri, tarihi yapıları öyle güzel ki! Söz konusu İstanbul olunca da tam bir dipsiz kuyu. Burası, İstanbul’un en eski semtlerinden biri, muhteşem Boğaz ve Göksu manzarası, doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile göz dolduran bir yer. Anadolu Hisarı gezilecek yerler keşfetmenizi bekliyor!

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler

Boğaziçi’nin Anadolu yakasında yer alan, Beykoz ilçesi sınırları içinde kalan Anadolu Hisarı, İstanbul’un en eski mahallesi olarak biliniyor. Göksu deresi ve çevresi tarih boyunca, eğlence ve mesire alanı olarak anılmış, padişahların en gözde uğrak yeri olmuş. Özellikle 1730 Patrona Halil İsyanı sonrası Kağıthane mesiresinin zarar görmesinin ardından güzel doğası, dinlendiren havası, mesire yerleri, bahçe ve kasırlarıyla halkında itibar ettiği bir yer halini almış. Bizde gezimize Göksu nehri kıyısında yer alan Göksu Cafe’de yaptığımız kahvaltı ile başlıyoruz, sonrasında semtin ara sokaklarını keşfetmeye çıkıyoruz. Daracık yokuşlu sokakları, birbirinden güzel tarihi evleri ve yukarıları çıktıkça sizi bekleyen muhteşem boğaz manzarası insanı mest ediyor.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, 17. yüzyılda, Fatih’in yaptırdığı cami ve namazgahın yanı sıra dizdarhane, cebehane, asker odaları, 200 tımarlı asker, 1080 ev, 20 dükkan, bir hamam, sıbyan mektebi ve sayısız mescitten bahseder.

Anadolu Hisarı Kalesi

Semte adını veren Anadolu Hisarı, 1395’te Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış, tarihi kaynaklarda Güzelcehisar, Akçahisar, Güzelhisar olarak da geçiyor. Hisar, 7.000 m2’lik bir alan üzerine, Boğazın iki yakasının en dar noktası olan 660 metre mesafedeki bölgesine yapılmış. Boğaz geçişi için hayati önem taşıyan alan stratejik bir nokta üzerine kurulmuş. Hisarın hemen yanında bir Namazgah bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih hazırlıkları kapsamında güçlendirilip genişletilen hisarda askerlerin ibadet edebilmesi için bu namazgah yaptırılmış.

Muhaşşi Sinan Camii

Camii sokakta bulunan Muhaşşi Sinan Camisi, 1574 yılında Muhaşşi Sinanüddin Yusuf Bin Hüsamüddin Efendi tarafından yaptırılmış. Cami kare planlı olup daha çok bir evi anımsatıyor. Caminin solunda çeşmesi bulunuyor. Minaresinin aleminde güneş saati bulunması en dikkat çekici özelliği olarak biliniyor. Sinaneddin Yusuf Efendi (Muhaşşi) Camisi’nin cümle kapısının karşısında Mehmed Ali Paşa Sıbyan Mektebi bulunuyor. Şimdilerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanarak özel mülk olarak kullanılmakta. Hicri 1286 /miladi 1869-70 tarihli kitabesinden öğrenildiği üzere Mehmed Ali Paşa tarafından talimhane olarak yaptırılan bu yapı, Adile Sultan tarafından sıbyan mektebine dönüştürülmüş.

Şerife Fatma Hanım Çeşmesi

Hemen yukarıda Saka Bayırı sokakta 1858 tarihli Şerife Fatma Hanım Çeşmesi bulunuyor. Kayıtlara göre eskiden kiremitli bir çatısı varmış, şimdilerde çatı ve teknesinden bir eser yok maalesef.

Fatih Sultan Camisi

Anadolu Hisarı gezilecek yerler

Fatih Sultan Camisi’nin, Fatih Sultan Mehmet zamanında Güzelcehisar tamir edilirken inşa edildiği bilinmekte. İstanbul Şehremini Emin Bey döneminde (1924-1926), Anadolu Hisarı İskelesi önündeki meydan düzenlenirken yapı yıktırılmış, bugün bulunduğu yere yeniden yapılmış. Bu caminin milli mücadelede ayrı bir yeri olduğu söylene gelmekte. Cami gizli bir karargah olarak kullanılmış, vatan müdafaasına koşan gönüllüler, Anadolu’ya davet edilen zabitler, cephane ve silahlar bu camide toplanır ve Anadolu’ya sevk edilirmiş.

Meryem Ana Ayazması

Anadolu Hisarı gezilecek yerler

Kitabesinde yapım tarihi olarak 1874 yazılı olan Meryem Ana Ayazması Ezgi sokakta, Carrefoursa’nın hemen arkasında yer alıyor. Ayazmanın bulunduğu arazi yem yeşil, gürül gürül akan derenin sesini duymak mümkün. Bir zamanlar bu alanda su kaynakları varmış ve Bizanslılar tarafından kutsal sayılıyormuş.

Küçüksu Kasrı ve Çevresi

Anadolu Hisarı gezilecek yerler

Göksu ve Küçüksu dereleri arasında Boğaz kıyısında yer alan Küçüksu Kasrı, Sultan I. Mahmud’un sadrazamı Divitdâr Mehmed Paşa tarafından 1751-1752 tarihlerinde padişaha hediye, bir av köşkü olarak inşa edilmiş. Sultan III. Selim 1792 tarihinde kasrı adeta yeniden yaptırırcasına büyük bir tadilattan geçirtmiş. Bu sırada kasrın önüne valideleri Mihrişah Sultan için bir çeşme yaptırmış. Küçüksu Kasrı, bütün bu tadilata rağmen Sultan Abdülmecid tarafından yıktırılarak yerine yeni ve daha gösterişli büyük kagir bir kasır olarak inşa edilmiş. 1856 senesinde tamamlanan, Sultan Abdülaziz döneminde de eklemeler yapılan kasır, dış cephe olarak 19. yüzyıl Osmanlı barok ve rokoko üsluplarını yansıtıyor. Yapı, günümüze özgün olarak gelebilmeyi başarmış ender eserlerden biri olarak kabul ediliyor. Sultan II. Mustafa’nın zevcesi Mihrişah Sultan tarafından 1750’de Küçüksu Kasrı’nın tam karşısına Mihrişah Valide Sultan Camisi yaptırılmış. 1950’li yıllarda anlamsız bir şekilde yıktırılan caminin yerine 2013 yılında Beykoz Belediyesi tarafından tarihi cami, arşiv fotoğrafları ve belgelerden yola çıkarak geçmişte olduğu gibi küfeki taşı ve horosan harcıyla aslına uygun olarak tekrar yapılmış.

Anadolu Hisarı gezilecek yerler

Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin ilk sanayi fabrikalarından biri olarak kurulan Anadolu Hisarı Halat Fabrikası, semtin ilk ciddi işletmesi. Şimdilerde terk edilmiş bir binadan başkaca bir anlam taşımıyor. Kendi terk edilmişliği içinde birçok anı, hikaye barındırıyor.

Anadolu Hisarı gezilecek yerler listesinin sonunda Nişangah yer alıyor. Nişangah caddesinde bulunan anıt, 1811 tarihinde Sultan II. Mahmud’un kırdığı ok atma rekorunu yaşatmak için dikilmiş.  Nişangah, yaklaşık 6,5 metre yüksekliğinde ve 1,5 metre çapında. Bu Nişangah’ın üzerinde yazı ustası Yesari Zade Mustafa İzzet Efendi tarafından yazılmış 20 satırlık bir açıklama yer almakta.


Çocuklarla İstanbul’u Keşfediyoruz:

Polonezköy Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Rumeli Feneri Köyü- Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Karaköy Gezilecek Yerler

Kanlıca Gezilecek Yerler


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)