Şehrin gürültüsünden kaçıp birkaç saatte olsa doğayla baş başa kalmak, kafanızı dinlendirmek istiyorsanız Garipçe Köyü’ne gidebilirsiniz. Popüler kültürün erozyonuna uğramamış, özgünlüğünü koruyan yerlerden biri. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi makus kaderiymiş gibi bakımsız, ilgi gösterilmemiş bir yerleşim mekanı.
Garipçe, Sarıyer ilçesine bağlı Rumeli kavağı ile Rumelifeneri köyü arasında kalan bir balıkçı köyü. Mitolojide lanetlenmis kral Phineus’in yaşadığı bu köye antik çağda sahilinin taşlık ve kayalık olması, yüksek ve sarp kayalıklarında kartal ve akbabaların yuva yapmaları nedeni ile Gyropolis yani “Akbabalar şehri” denilmiş. Kral Phieneus’un sarayı da burada şimdiki adıyla Garipçe ile Papaz burnu arasındaymış. Garipçe Köyü’nün bir diğer adi tarihçi Homeros’a göre Kharybdis. Efsanelere konu olan Garipçe’ye Gypopolis (Geyer’in Kenti) de denilmekteydi. Garipçe, Harpylerin işkenceleri ile karşı karşıya kalan efsanevi kral Phineus’tan ötürü ün kazanmış. Bir başka rivayet ise köyün adının Karibce’den gelmesidir. “Karib” kelimesi, Osmanlıca da “yakın, yakında olan, yer ve zamana yakın, soyca yakın” anlamını taşıyor.
Garipçe Köyü Gezilecek Yerler
Yeşil ve mavinin dans ettiği bu küçük ve şirin köyde yapabilecekleriniz;
- Köyün içinde dolaşın, yıkılmaya yüz tutmuş ahşap evleri inceleyin,
- Yerel halkın yaptığı ev yapımı ürünlerden satın alın,
- Garipçe tepesine çıkıp muhteşem boğaz manzarasının keyfini çıkarın,
- Garipçe kalesini ziyaret edin, her ne kadar bakımsız ve kendi haline terk edilmiş olsa da geçmişte muhteşem bir mimariye sahipmiş hayal edin! – Garipçe Kalesi, Padişah III. Mustafa (1557-1574) tarafından Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a yaptırılmış.
- Köyün en yüksek tepesinde bir Gözetleme Kulesi var, fakat tarihçesi hakkında herhangi bir bilgi mevcut değil. Buraya araba ile gitmek mümkün değil, hava güzelse yürüyün.
- Büyük Liman plajının üst tarafında hamam, kilise, kale duvarı ve pek çok evin yıkıntısı olduğu söyleniyor. Biz gidip göremedik. Tarihi kalıntılar ilgisini çekiyorsa gidip görün,
- Köyde birkaç çeşme mevcut.1910 yılında yapıldığı anlaşılan Hacı’nın Suyu Çeşmesi deniz tarafında. Soğuksu Çeşmesi, su akarı kayalıklar arasından ve hayli alttan olduğu için “Soğuksu” adını almış. Büyük Liman Plajının içinde ve denizle kucak kucağa görülmeye değer 1784 yapım tarihli bir çeşme daha varmış. İlginiz dahilinde ise görün,
- Denize sıfır konumda bulunan köyde, deniz manzarası eşliğinde kahvaltı edebilir, öğle ya da akşam yemeğinde çeşit çeşit deniz ürünlerinden oluşan bir ziyafet çekebilir ve şehir gürültüsünden uzak bu şirin köyde güzel vakit geçirebilirsiniz.
Garipçe Çevresi Gezilecek Yerler
Rumeli Feneri Köyü
Rumeli Feneri ya da resmî adıyla Türkeli Feneri, Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz’ın ve Karadeniz’in girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen, 1856’da Fransızlar tarafından karşı sahildeki fenerle beraber kule kısmı yapılarak işletilmeye başlanmış bir fener. Bir söylenceye görede, inşaat sırasında Fener Kulesi’nin üst üste birkaç kez yıkılmasından dolayı köylüler burada Sarı Saltuk’un makamının bulunduğunu ama zamanla yıkıldığını, bu nedenle bu zatın kendi üzerinde bu kuleyi yükseltmediğini söylerler. Fransızlar da köylülerin gönlünü almak için yatırın bulunduğu söylenen türbeyi inşa etmişler üzerini örttükten sonra da kuleyi yapmışlardır. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, “kaleden taşra yüksek bir kule üzre bir fânus-u azîm” bulunduğunu söylediğine göre, burada hep bir fener varmış.
Fenerin bulunduğu köyün antik çağlardaki ismi Panium veya Panyum Burnu, Bizans döneminde ise Fanaraki veya Fanariyan Burnu olarak anılıyor.
Köyün en ucunda Topçu Kalesi bulunuyor. Bu kalede Kırım Savaşı zamanında yaptırılmış. Kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunuyor. İki büyük kulesi olan ve 17. yüzyılda IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede, o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir cami varmış ve 300 asker yaşıyormuş. Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanılmış.
Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen “İstanbul Tabiat Parkları ve Bu Alanlardaki Doğa Turizm Seçeneklerinin Haritalanması” isimli proje kapsamında yapılan Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi 2015’de açılmış. Muhteşem manzaranın tadını çıkarmak isterseniz mutlaka buraya uğrayın. Proje kapsamında yapılmış olan 300 metrelik orman yürüyüşü parkurunda yürümeyi ve ciğerlerinizi temiz hava ile doldurmayı unutmayın!
Garipçe Restoranlar/Nerede Ne Yenir?
Güzel bir kahvaltı veya balık keyfi yapmak isterseniz Asma Altı, Kumsal, Qarip veya Reis Balık Restoranı tercih edebilirsiniz. Servis edilen kahvaltı klasik Türk kahvaltısı çok alternatif yok. Ürünler kaliteli, restoranlar temiz, manzara muhteşem daha ne olsun!
Garipçe’ye Nasıl Gidilir?
Garipçe Köyü’ne toplu taşımayla sadece Hacıosman metro durağından hareket eden Sarıyer üzerinden geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle gidilebiliyor. Özel aracınızla gitmek isterseniz, Sarıyer merkeze ulaştıktan sonra Kilyos istikametine devam edip Koç Üniversitesi kavşağını döndükten sonra Garipçe tabelalarını takip edebilirsiniz.
İstanbul’u Keşfedin!
———–
Ağva Gezilecek Yerler
Atatürk Arboretumu – Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?
İstanbul Kütüphaneleri
İstanbul’da Bir Polak Köyü: Polonezköy
İstanbul’da Çocuklarla Gidilebilecek Kahvaltı Mekanları
İstanbul’u Keşfediyoruz: Anadolu Hisarı
İstanbul’u Keşfediyoruz: Çengelköy
İstanbul’u Keşfediyoruz: Kanlıca
İstanbul’u Keşfediyoruz: Karaköy Gezilecek Yerler
İstanbul’u Keşfediyoruz: Kuzguncuk
İstanbul’un Gözde Tatlı Mekanları
Rumeli Feneri Köyü- Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın