İstanbul’un Cihangir semti, tarihi dokusuyla ünlü, birçok gezilip görülecek yere sahip. Cihangir’den Boğaz’a doğru kıvrıla kıvrıla inen sokaklar ve merdivenli yokuşlar mutlaka görülmeli, o sokaklarda mutlaka gezinmeli. Tabii ki ziyaret edilesi kafeler unutulmamalı! İşte Cihangir gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler hakkında öneriler:
Cihangir Gezilecek Yerler
Cihangir Sokakları: Semtin tarihi sokakları arasında gezinmek, mimarisiyle göz dolduran binaları seyretmek ve çevreyi keşfetmek keyifli olabilir. Zamana meydan okuyan binalar, küçük kafeler ve dükkanlar arasında dolaşarak semtin atmosferini hissedin! Kedilerde Cihangir’in sembolü gibi, sevilmeli!
Cihangir Camii: Bu tarihi cami, mimarisiyle dikkat çekiyor. İlk cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından Şehzade Cihangir için Mimar Sinan’a yaptırılmış (1559). Sonrasında deprem ve yangınlarda defalarca harap olan cami tekrar tekrar yapılmış, en son 1889’da II. Abdülhamid tarafından yenilemiş.
Cihangir Sanatkârlar Parkı: Bu park, dinlenmek ve keyifli zaman geçirmek için ideal bir mekan. Yeşillikler arasında, kitap okuyabilir veya manzaraya karşı oturup dinlenebilirsiniz. Burada yer alan IBB’nin tesislerinde bir şeyler atıştırabilirsiniz.
Orhan Kemal Müzesi: Orhan Kemal’ in bütün eserlerinin, kişisel ve şahsi eşyalarının sergilendiği küçük ama sevimli görülmeye değer bu müze Pazartesi – Cumartesi günleri arası 10.00-17.00 saatlerinde açık. Maalesef Pazar günleri kapalı.
Aya Triada Kilisesi: Bu kilise, Sultan II. Abdül Aziz ve Sultan II. Abdülhamid dönemlerinde yaptırılmış ve açılışı 11 Eylül 1880 tarihinde gerçekleştirilmiş. Rum Cemaati tarafından inşa edilen en görkemli kiliselerden biri. Kilisenin inşaatı, mimar Potesaros’un çizimlerine göre gerçekleştirilmiş ve 1867-1880 yılları arasında 13 yıl boyunca sürmüş. Kilise, tipik iki çan kulesi ve Gotik tarzıyla dikkat çekiyor. İkonların yer aldığı templon mermer ve vitray pencereleri çarpıcı bir güzelliğe sahip. Kilise 23 Mart 2003 tarihinde tamamen yenilenmiş ve yeniden hizmet vermeye başlamış.
Firuz Ağa Camii: Firuz ağa tarafından 1491 yılında inşa edildiği varsayılan bu cami, 1 Mart 1823’te çıkan büyük Cihangir yangınında harap olmuş. 1823’ de Sultan II. Mahmut tarafından yenilenmiş. Bina, iki katlı olup, üst katta camii, alt katta ise dükkanlar bulunuyor. Duvarlar kâgir, çatısı ahşap, minaresi tek şerefeli ve tuğladan.
Hacı Piri Camii (Kadiriler Tekkesi): Kadiriler yokuşunda bulunan ve 1997 yılında çıkan yangında yanan Hacı Piri Camii yeniden kullanıma açılmış. 17. yüzyılda Tosyalı Şeyh İsmail Rumî Hz. tarafından yaptırılan cami, 1764, 1822 ve 1894 yıllarında yangın geçirmiş, Sultan III. Mustafa, Sultan II. Mahmut ve Sultan II. Abdulhamid bu tarihlerde camiyi yeniletmişler. Caminin kitabesinde Sultan II. Mahmud’un Hicri 1239’da camiyi yeniden yaptırdığına dair bilgi var.
İlyas Çelebi Camii: 17. yüzyılda tekke olarak inşa edilen, daha sonradan camiye dönüştürülen İlyas Çelebi Camii, 2018 yılında restorasyon görerek bugünkü görüntüsüne kavuşmuş. Caminin duvarları kâgir, çatısı ahşap. Tuğladan yapılmış tek şerefeli bir minaresi var. Caminin önünde mermer bir çeşme mevcut fakat tarihi hakkında bir bilgi yok.
Cihangir Yapılacak Şeyler!
Kafe Kültürünü Deneyimlemek: Cihangir, kafeleriyle ünlü. Semtteki şirin kafelerde oturup bir şeyler içmek, kitap okumak veya arkadaşlarınızla sohbet etmek keyifli bir aktivite olabilir.
Alışveriş Yapmak: Semtin sokaklarında gezerek butik mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz. Vintage kıyafetler, el yapımı takılar veya yerel tasarım ürünleri bulabileceğiniz mağazaları keşfedin.
Sanat Galerilerini Ziyaret Etmek: Cihangir, sanatseverler için önemli bir merkez konumunda. Semtte birçok sanat galerisi bulunuyor. Yerel ve uluslararası sanat eserlerini görmek için bu galerileri ziyaret edebilirsiniz.
Cihangir Yakınında Neler Var?
Masumiyet Müzesi, Çukurcuma, Çukurcuma hamamı, Fransız Yetimhanesi, Eski İtalyan hastanesi, Surp Hovhan Vosgapean Ermeni Katolik Kilisesi yakın çevrede gezip görülesi yerler.
Cihangir, tarihi dokusuyla, sanat ve kültür hayatıyla, lezzetli yemek seçenekleriyle ve dinamik atmosferiyle İstanbul’un en keyifli semtlerinden biri. Burada keyifli bir gün geçirebilirsiniz. cihangir gezilecek yerler
İstanbul Anadolu Yakası Yürüyüş Parkurları
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Teşekkürler