İstanbul’da Bir Cennet: Atatürk Arboretumu

İstanbul'u Keşfet

Atatürk Arboretumu

Birkaç saatliğine olsa da temiz hava solumak, doğayla baş başa kalıp yeşilin her tonuna doymak, kuş sesleri arasında ruhunuzu dinlendirmek, manzaranın keyfini çıkarmak istiyorsanız Atatürk Arboretumu ilk tercihleriniz arasında yer almalı! 

Atatürk Arboretumu

1949 yılında 38 hektarlık bir alanda Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın önerisi üzerine İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün iş birliği ile kurulmaya başlanan Atatürk Arboretumu, bugün 296 hektarlık bir alanda dünyanın farklı köşelerinden gelen 2000 bitki toksonuna ev sahipliği yapıyor. 1981 yılında, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla adı “Atatürk Arboretumu” olarak değiştirilen ağaç müzesi, endemik bitki türleri, nesli tehlike altında olan ağaç türleri ve yurt dışından getirilerek üretilen farklı iklimlere ait bitki ve ağaç türlerinden oluşuyor. Arboretum içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığının yanı sıra üç adet yapay gölet bulunuyor.

Arboretum nedir?

Latince kökenli bir kelime olan arboretum, “ağaç” anlamına gelen arbor sözcüğü ile “belli bitkilerin yetiştirildiği alan” anlamındaki -etum son ekinin birleşmesinden oluşuyor. Günümüzde Arboretum kavramı, ağaçlar ve ağaççık veya çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesi olarak kullanılıyor.

atatürk arboretumu

Atatürk Arboretumu Nerede?

Atatürk Arboretumu İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy semtinde yer alıyor. Biraz yukarısında Belgrad Ormanı bulunuyor. Beşiktaş merkezden ortalama 25 dakika uzaklıkta. Konum için burayı tıklayın.

Toplu taşıma araçları ile gitmek isterseniz: M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman durağında inebilir ve indiğiniz noktada 42HM hat numaralı belediye otobüsüne binerek Bahçeköy’e ulaşabilirsiniz. Bahçeköy’den Kemerburgaz yolunu takip ederek yürüdüğünüzde 500 m. ilerideki arboretuma ulaşabilirsiniz.

Adres: Valide Sultan Cad. Kemer Mah. Kemerburgaz Yolu Üzeri Bahçeköy/Sarıyer/İSTANBUL

Telefon: 0 (212) 226 1929

Giriş Ücreti

Atatürk Arboretumu giriş ücreti için  hafta içi veya hafta sonu olmak üzere iki ayrı fiyatlandırma mevcut.

Hafta içi: 30 TL, öğrencilere 10 TL

Hafta sonu: 60 TL, öğrencilere 30 TL

Yaz aylarında 08:30-20:00 saatlerinde açık iken, kış aylarında saat 17:00’a kadar ziyaretçi kabul ediliyor. Arboretum, Pazartesi günleri kapalı.

atatürk arboretumu

Bunlar Yasak!

Arbetorum’u korunmak adına getirilen sınırlamalar ilk bakışta can sıkıcı gibi görünse de biraz ilerideki Belgrad Ormanın çöplük hali düşünülürse iyi ki var dedirtiyor. Ayrıca burası bilimsel araştırmaların için de kullanılan bir alan, bu göz ardı edilmemeli.

  • Evcil hayvan sokmak,
  • Bisiklet vb. aletler kullanmak,
  • Piknik yapmak,
  • Su dışında yiyecek içecek sokmak,
  • Top gibi açık hava oyunları oynamak,
  • Tohum ve çiçeklerin koparılması,
  • Halı/kilim sererek üzerine oturmak yasak,
  • Dorne, tripod, monopod, gimbal kullanımı yasak.

atatürk arboretumu

atatürk arboretumu

Atatürk Arboretumu’nda Ne Yapılır?

  • Ağaçlar ve çeşitli bitkilerle çevrili yürüyüş yollarında yürüyüp bol bol temiz hava soluyun.
  • Gölet çevresinde bulunan banklarda oturup manzaranın keyfini çıkarın.
  • Enfes doğa manzaralarının fotoğrafını çekin.
  • Çocuklarınızı doğayla buluşturun, ağaçlar & bitkiler hakkında bilgi edinmesini sağlayın.
  • 15.parseldeki Meşe koleksiyonundaki meşeler hakkında bilgi edinin.

Hafta sonu gelmeyi düşünüyorsanız olabildiğince erken gelin öğle saatlerinde kalabalıklaşmaya başlıyor. Biz 11.00 gibi giriş yaptığımızda ortam oldukça sakindi, ziyarete gelen kişi sayısı azdı. Burada yiyecek satışı yok, öncesinde Bahçeköy’de Tarihi Bilice Börekçisi’nde kahvaltı edebilirsiniz. Sucuklu yumurtası ve Kıymalı böreği enfes

Detaylı bilgiler burada!

Garipçe Köyü ve Rumeli Feneri Köyü çevresi görülesi yerler arasında, yazılarımızı okuyun!


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 318 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)