Gurur ve Önyargı’dan Altı Çizilesi 10 Alıntı

İngiliz Edebiyatı

Gurur ve Önyargı Alıntı

Dünyaca ünlü İngiliz yazar Jane Austen, sadece altı eser yazmasına rağmen dünya çapında bir hayran kitlesi oluşturmayı başaran nadir yazarlardan biri. Zamansız hikayeleri, kültürel sınırları aşarak birçok dile çevrilmesinin yanı sıra çok sayıda filme, televizyon dizisine ve modern uyarlamaya konu oldu, olmaya devam ediyor…Gurur ve Önyargı Alıntı

Jane Austen, 16 Aralık 1775’te, Steventon, Hampshire’da bir köy papazının yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 1783-85 yılları arasında Oxford’da öğrenim gördü. 1787’de ilk romanını yazmaya başladı. 1795’te Akıl ve Tutku’yu yazdı. 1797’de kendisini ölümünden sonra dünya çapında üne kavuşturacak Gurur ve Önyargı’yı tamamladı ama roman yayıncılar tarafından reddedildi. Akıl ve Tutku “Bir Kadın” imzasıyla 1811’de, Gurur ve Önyargı 1813’te, Mansfield Park ise 1814’te yayımlanabildi. 18 Temmuz 1817 tarihinde 41 yaşında yaşama veda etti. Asıl ününe öldükten sonra kavuştu. Jane Austen hiç evlenmedi, 41 yıllık hayatını, ev hayatına, kadınlara, evliliğe dair olağanüstü detaycı gözlemleriyle yazdığı romanlarına adadı.

Austen’in romanları çoğunlukla ilişki ve evlilik temalarına odaklanır. Bununla birlikte, eserlerinde 18. yüzyılın sonlarında İngiliz toplumunun keskin, hicivsel tasviri öne çıkar. O, büyük ölçüde yaşadığı dönemde güçlü, sıra dışı kadın karakterler yarattığı ve aynı zamanda form, hiciv ve ironi ustalığı nedeniyle dünya çapında üne kavuştu ve 250 yıldır okunmaktan vazgeçilmeyen bir yazar oldu.

Eserleri: Emma, Gurur ve Önyargı, Mansfield Park, İkna, Akıl ve Tutku, Northanger Manastırı ve bitmemiş eseri Sandation.

Gurur ve Önyargı

Jane Austen bu romanında, 1800’lerin İngiltere’sinde orta ve üst sınıfın yaşamlarını, evlenme çağına gelmiş beş kızı bulunan orta sınıfa mensup Bennet ailesinin etrafında anlatıyor. Ailelerin mal varlığının kural olarak erkek çocuklara geçtiği bir ortamda, kız çocuklarının toplumsal bir statüye sahip olmasının yolu soylu ve zengin bir koca bulmaktır. Bu konumdaki bir erkeğin amacı ise kendine yakışan, fiziksel olarak güzel, toplumun onadığı eylemleri de “güzel” yapabilen bir eş bulmaktır. Durum bu olunca, aşkın tanımının ve kriterlerinin de bu koşullar çerçevesinde şekillenmesi kaçınılmaz oluyor. Gurur ve Önyargı bir parçası olduğu topluma yönelik üst bir bakışla, ince bir alayla yazılmış bir eleştiri romanıdır aslında. Onu okunası kılan da budur.

Gurur ve Önyargı’dan Altı Çizilesi 10 Alıntı

♣ Ama bir insanın bugünkü duygularını bilmeden geçmişteki hatalarını ortaya dökmek adaletsizlik görünebilirdi.

♣ Evlilikte mutluluk tümüyle şans meselesidir. Taraflar birbirlerini gayet iyi tanısalar da hatta baştan çok benzer olsalar da bu, mutluluklarına en ufak bir katkıda bulunmaz. Sonradan daima değişmek için çırpınır, başlarını derde sokarlar; hayatını birlikte geçireceğin kişinin kusurlarını ne kadar az bilirsen o kadar iyidir.

♣ Gerçekten sevdiğim pek az insan var; hele saygı duyduğum daha az insan var. Dünyayı tanıdıkça hoşnutsuzluğum daha da artıyor; her geçen gün insan karakterinin tutarsızlığına ve akıllı, duygulu görünenlere bile güvenilmeyeceğine olan inancım güçleniyor.

♣ Gurur ve gösteriş farklı şeyler, ama sık sık aynı anlamda kullanılıyorlar. İnsan gösteriş düşkünü olmadan gururlu olabilir. Gurur daha çok kendimizle ilgili görüşümüze bağlıdır, gösteriş ise bizim hakkımızda başkalarına ne düşündürtmek istediğimize.

♣ Her parçası keyif vaat eden bir plan asla başarılı olamaz; büyük bir hayal kırıklığını önlemenin tek yolu ufak bir sıkıntıyı savunmaktır.

♣ Hiçbir şey alçakgönüllü bir görünümden daha yanıltıcı değildir.

♣ İnanmadan ikna olmak akla da iltifat sayılmaz.

♣ Kitaplar… Aynı kitapları okumadığımıza eminim, aynı duygularla okumadığımıza da eminim.

♣ Sadece tutkuları erdemlerinden daha güçlü olduğu için bir araya gelen bir çiftin hayatında kalıcı mutluluğun ne kadar az mümkün olabileceğini ise kolaylıkla tahmin edebiliyordu.

♣ Tek bir kişinin hatırı için ilke ve namusun anlamını değiştirecek, kendini ya da beni bencilliğin sağduyu olduğuna, tehlikeye duyarsız olmanın mutluluk güvencesi olduğuna ikna etmeye çalışacak değilsin.

Bir başka ünlü kadın yazar ilginizi çeker mi? Mutlaka Okunması Gereken Virginia Woolf Kitapları

Gurur ve Önyargı Alıntı


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)