Almanya’da Üniversite Okumak için 6 Neden

Yurt Dışı Üniversite

Almanya’da Üniversite Okumak için 6 Neden

82 milyonluk nüfusuyla Almanya, Avrupa’nın en büyük ulusal ekonomisine sahip. ABD’den sonra dünyanın en çok göç alan ülkesi, bir zamanlar Türkler için ikinci vatan olmuş, yaklaşık 4,5 milyonluk Türk nüfusunu barındıran memleket. Almanya, araştırma ve akademik eğitim alanında dünyanın öncüleri arasında. Nobel Ödülü sahipliğinde, 80 ödülle dünyada üçüncü sırada. Bilginin en önemli “hammadde” olarak görüldüğü ülkede bunu destekleyen 3 açılım mevcut; sayıları 423 üniversite, uluslararası düzeyde dört büyük araştırma kuruluşu ve sanayide yürütülen güçlü araştırma çalışmaları. Ayrıca yaşamakta zorlanmayacağınız bir ülke. Almanya’da Üniversite Okumak için 6 Neden aklınızı çelebilir!

Almanya’da Üniversite Okumak için Birçok NedenVar!

Yüksek Eğitim Kalitesi

Times Higher Education Dünya Üniversiteleri sıralamasına göre ilk 500’de 39 Alman Üniversitesi yer alıyor. Almanya’da 423 üniversitede 19.869 lisans programı seçeneği mevcut. Araştırmalara en çok fon desteği ayıran ülkelerden biri ve öğrencilerin bireysel projeler üstlenmeleri ve yenilikçi araştırmalar yürütmeleri için çeşitli imkanlar sunuyor.

Teori ile Pratiği Birleştirme Eğilimi

Almanya’da iki farklı üniversite tipi var; Üniversite ve Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak çevrilebilecek Fachhochschule. Fachhochschule daha çok pratik eğitime ağırlık veren ve iş hayatında gerekli olan pratik alanlara yoğunlaşan eğitim kurumu ve burada okuyan öğrenciler, üniversite öğrencilerine nazaran daha fazla staj yapıyor. Her ikisinde de bilimsel araştırmalara ağırlık veriliyor.

Ücretsiz Üniversite Eğitimi

Eğitim kurumlarının çoğu devlete bağlı. Bu nedenle dönem başına 100 ile 750 Euro arası üniversite/bölüme göre değişen harç tutarı dışında eğitim parası ödenmiyor, tabii ki özel üniversiteler hariç.

Makul Yaşam Giderleri

Ortalama aylık yaşam maliyeti yaşanan şehre göre değişmekle beraber 850 Euro civarında, Alman hükümetinin ön gördüğü minimum gider 853 €. Bu tutara konaklama, giyim, yeme-içme, iletişim, sinema/tiyatro gibi etkinliklere katılım, sağlık sigortası, ulaşım gibi masraflar dahil. Öğrenci vizesi için başvurmadan önce bir yıllık eğitim maliyetini Almanya’da bir bankada bloke etmeniz gerekiyor. Öğrenci vizesi ile yılda 120 güne kadar çalışma imkanına sahip olmanız mümkün.

Başvuru Kolaylığı

Almanya’da üniversite eğitimine başvurmanın en temel kriteri; ÖSYM sonucuna göre YÖK’e bağlı bir üniversitede ilgili bölümde eğitim almaya hak kazanmış olmak. Abitur, IB, Matura ve benzeri Avrupa çapında geçerli lise diplomaları sahiplerinde ÖSYM sınav sonuç belgesi aranmıyor. Yine de üniversitelerin kabul koşullarını iyice incelemekte yarar var, farklı uygulamalar da mevcut.

Almanya’da eğitim almayı düşünüyorsanız Study in Germany sitesini mutlaka ziyaret edin. Alman üniversitelerine başvuru için en kısa yol, https://www.uni-assist.de/ sitesi. Buraya kaydolarak istediğiniz üniversitelere başvuru yapabiliyorsunuz. Dilerseniz üniversite bazında da başvuru yapmanız mümkün, bu durumda üniversitelerin kendi kayıt sistemlerine tek tek başvuru yapmanız gerekiyor. Ayrıca Alman Akademik Değişim Servisi DAAD‘ın sitesinde detaylı birçok bilgi bulmak mümkün.

Almanca dil bilginizi şunlardan biriyle belgelemeniz gerekiyor: TestDaf – TDN 4, DSH – 2, DSD II, Goethe- Zertifikat C1, Goethe Zertiifikat C2 (Großes Deutsche Sprachdiplom), veya telc Deutsch C1.

Almanya’daki üniversiteler tarafından başvuru sırasında istenen belgeler genelde şöyle: Başvuru formu, lise diploması, ÖSYM sonuç belgesi, dil yeterlilik belgesi, Transkript veya mezuniyet diploması, özgeçmiş, niyet mektubu, akademik referans mektubu, diğer belge veya sertifikalar.

Mezuniyet Sonrası Çalışma ve İkamet İzni

Mezuniyeti izleyen bir yıl içinde Almanya’da iş bulmanız halinde ikamet izni almanız mümkün. Eğer Almanya’da mezun olduktan sonra kalmaya devam etmek istiyorsanız 3 ve 4. sınıflarda mutlaka bir şirkette part-time iş bularak çalışın.

İlginizi Çekebilir:

Almanya Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır?

IB Diploması ile Almanya Üniversite Başvurusu

Almanya Öğrenci Konaklama Seçenekleri

AT 11 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yorum Yapın

:)