Almanya’da bir üniversiteden kabul aldınız, vizenizi aldınız ve Almanya’dasınız. İlk önce İkamet Kaydı/ Anmeldung yaptırmanız gerekiyor, sonrasında yapmanız gereken Almanya öğrenci oturum izni almak!
Geçerlilik süresi:
Eğitim amaçlı oturma izni genellikle iki yıl süreyle verilir ve sonrasında uzatılabilir. Uzatma için tekrar başvuru yapmanız ve tüm adımları tekrarlamanız gerekiyor.
İstihdam olanakları:
Eğitim amaçlı oturma izni ile yılda toplam 120 gün veya 240 yarım gün çalışma hakkına sahip oluyorsunuz. Almanya’ya öğrenci olarak gidenlerin büyük çoğunluğu bu haktan yararlanıyor.
Almanya Öğrenci Oturum İzni Nasıl Alınır?
Ülkeye giriş yapmadan önce Alman Konsolosluğu’ndan ulusal vize almanız gerekiyor.
Giriş yaptıktan sonra iki hafta içinde bulunduğunuz bölgenin yerel makamında ikamet kaydı yaptırmak zorunlu. Sizden sorumlu yabancılar dairesini bulmak için bamf.de adresine bakabilirsiniz.
Münih’te öğrenciyseniz başvuru linki burada!
“Oturum izni Almanya’daki ilgili yabancılar dairesince yapılır. Bu amaçla ilgili daireye, öğrenim için yapılan başvuru veya öğrenim için alınmış kabul belgesi ile ilgili tüm evraklar ibraz edilmelidir. Bu belgeler ibraz edilmediği takdirde, oturma izni alınamaz.” Alman Konsolosluğu alıntı.
Vizenizin süresi dolmadan oturma izni başvurusunda bulunmalısınız. Bu uzun bir süreç bu nedenle ne kadar erken başvurursanız o kadar iyi.
Başvurular genellikle online yapılıyor. Gerekli belgeleri yükleyip size daha sonra e.posta yoluyla randevu tarihi verilmesini beklemeniz gerekiyor. Bu 2 ila 8 hafta arası sürüyor.
Gerekli belgeler:
- Başvuru Formu
- Geçerli pasaport ve vize
- Biyometrik pasaport fotoğrafı
- Sağlık sigortası
- Geçiminizi güvence altına aldığınıza dair kanıt: Bloke hesap, garantör belgesi vb.
- Bireysel durumlarda ek belgeler gerekebilir.
- Ücret 100 €
Almanya Üniversite ile ilgili yazılar:
AT 11 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Almanya Bloke Hesap Nedir, Nasıl Açılır?
Uni-Assist ile Alman Üniversitelerine Nasıl Başvurulur?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın