Almanya’da bir üniversiteden kabul aldınız. Heyecanla gitmeyi bekliyorsunuz. Peki Almanya Üniversite Kabulü Sonrası Yapmanız Gerekenler neler biliyor musunuz?
Almanya Öğrenci Vizesi Başvurusu
Öğrenci vizesi için gerekli evraklar tüm açıklamalarıyla birlikte Alman Konsolosluğu web sitesinde yer alıyor. Evrakları istendiği şekilde hazırlayıp başvurduğunuzda sorun yaşanmıyor. Dikkat edilmesi gereken 2 konu var; bloke hesap ve sağlık sigortası.
Bloke Hesap Nasıl Açılır?
Bunun için Almanya’da bir bankada Alman hükümetinin belirlediği tutarda öğrenci adına bloke hesap açılması gerekiyor. Biz İŞBANK AG’ye eposta (Servicecenter@isbank.de) yoluyla başvurduk. İstenen belgeleri hazırladık, gönderdik. Kısa sürede sıkıntı yaşamadan bloke hesap açıldı ve resmi makamlara sunulmak üzere belgemiz geldi.
Zorunlu Sağlık Sigortası
Eğer SGK çalışanı iseniz sizin üzerinizden çocuğunuza AT11 belgesi çıkartabilir, aylık ortalama 110 Euro’luk sağlık sigortası ödemesinden muaf olabilirsiniz. Sağlık sigortasını, Almanya’ya giriş yaptığınızda Alman halk sağlık sigortası kurumlarından AOK, TK, Barmer, DAK vb. birine onaylatmanız gerekiyor. Bu belge üniversiteye kayıt, oturma izni vb. birçok işlem için gerekli. AT11 belgesi 6 aylık olarak veriliyor, her 6 ayda bir yenisinin alınması ve onaylatılması gerekiyor.
Almanya Öğrenci Konaklama Seçenekleri
Alman üniversiteleri, öğrencilerine konaklama imkanı sunmuyor. Bu tamamen sizin ekonomik durumunuzla bağıntılı bir konu. Studentenwerk veya Studierendenwerk, Almanya’da öğrenci işleri için devlet tarafından işletilen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Üniversite bulunan her şehrin, kasabanın kendi yerel birimi var. Studentenwerk yurtlarında yer bulmak oldukça zor, sıra beklemeniz gerekiyor bu okuyacağınız şehre bağlı olarak 3 ay ile 3 yıl arasında değişebiliyor. Özel yurtlar genel olarak aylık 650 € ve üzeri. Ortak paylaşımlı daire veya bireysel daire tutmak sizin tercihinize kalıyor.
Almanya’ya Gider Gitmez Yapılması Gerekenler
Almanya’ya giriş yaptıktan sonra iki hafta içinde Residence Registration Office (Bürgerbüro)’ya ikametgah kaydı yaptırmanız gerekiyor. Kayıt için gerekli evraklar pasaport, vize ve kira sözleşmesi. Bağlı olduğunuz belediyenin web sitesinden randevu alıp gitmek gerekiyor aksi takdirde uzun kuyruklarda sıra bekliyorsunuz. Yasa gereği, Almanya’da ikametgah kaydı yaptırdıktan sonra belediyeden tarafınıza posta yoluyla (yaklaşık 1 ay içerisinde) Steuer ID numaranızı (Vergi Nr.) geliyor.
Banka Hesabı Açma
Banka hesabı açmak için ikametgah kaydına (Anmeldung) ve Vergi Numarasına ihtiyacınız var. Hesap açmak istediğiniz bankadan randevu alıp gitmeniz gerekli, çat kapı hesap açılamıyor.
Üniversiteye Kayıt Olma
Üniversiteye kesin kayıt işlemleri genelde online yapılıyor. Kütüphane ve öğrenci kimlik kartı gibi üniversitenin sağlayacağı imkanlar için kişisel başvuru gerekebiliyor.
Genelde kayıt için istenen belgeler şöyle; Pasaport ve vize, vesikalık fotoğraf, kayıt formu, kabul belgesi, sağlık sigortası, dönem ücretinin ödendiğine dair makbuz.
Oturum İzni Başvurusu (Aufenthaltsgenehmigung)
Gittiğiniz bölgenin yabancılar ofisinden randevu alıp 2 ay içinde oturma iznine başvurmanız gerekiyor. Randevu için tarih bulmak çok zor olduğu için ne kadar erken davranırsanız o kadar iyi. İstenilen belgeler; başvuru formu, pasaport, fotoğraf, okul kayıt belgesi, bloke hesap belgesi, onaylı sağlık sigortası.
Türk Konsolosluğuna Kayıt
Ülkeye giriş yaptıktan sonra iki ay içinde Türk Konsolosluğuna gidip kaydolmanız gerekiyor. Her adresiniz değiştiğinde adres değişikliği bildirimi yapmanız zorunlu. Almanya Üniversite Kabulü Sonrası Yapmanız Gerekenler
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın