IB Diploması ile Almanya üniversite başvurusu nasıl yapılır?
Uluslararası Bakalorya Diploması ile Almanya Üniversitelerine başvurmak zor değil. İlgilendiğiniz üniversite-bölümün web sitesinde yazan adımları takip etmeniz yeterli. Eğer IB Mayıs ayı sınavlarına giriyorsanız, sonuçların hızla IBO tarafından üniversiteye ulaştırıldığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü sınav sonuçları Temmuz’un ilk haftası açıklanıyor, Alman üniversitelerine başvuru ise NC olan bölümler için 15 Temmuz’da kapanıyor.
IB diplomanız varsa Türkiye’de üniversite sınavına girip, 4 yıllık bir fakülteye yerleşmeniz gerekmiyor. Doğrudan IB Diploması ile başvuru yapabiliyorsunuz.
IB’de Alınan Derslerin Önemi
Genel olarak IB’de 3 HL, 3 SL ders almakla yükümlüsünüz. Üniversitede hangi bölümde okumak istiyorsanız ona göre seçim yapmanız gerekiyor. Örneğin; mühendislik okumak isteyenler Matematik HL almak zorunda. Üniversitelerin web sitelerinde IB ile kabul koşulları yer alıyor. İlgilendiğiniz üniversitelerin öğrenci işlerine e.posta atıp detayları da öğrenebilirsiniz.
IB Diploması ile Adım Adım Almanya Üniversite Başvurusu
- İlgilendiğiniz üniversite ve bölümleri belirleyin.
- İlgili üniversitenin web sitesindeki başvuru bölümünü inceleyin, istenen evrakları not alın.
- Belgeleri hazırlayın ve pdf olarak bilgisayarınıza kaydedin. Gerekiyorsa Almanca veya İngilizceye tercüme ettirin.
- İlgili üniversitelerin başvuru portalından öğrenci adına üyelik oluşturun.
- Başvuru sekmesindeki adımları takip ederek belgeleri yükleyin.
- Başvuru yapılan üniversite uni-assist başvurusu da istiyorsa uni-assist üzerinden üyelik oluşturup başvuru yapın ve istenilen belgeleri yükleyin. Üyelik ve başvuru ücretini ödeyin.
- Bazı üniversiteler VPD konfirmasyon belgesi (uni-assist’e VPD için başvurduğunuzu gösteren belge) istiyor, üniversitenin başvuru portalından indirip doldurun ve imzalayıp yükleyin.
- Başvuru yaptığınız zaman yurt/konaklama seçeneklerini araştırıp başvurmayı unutmayın. Kalacak bir yer bulmak oldukça zor.
- Mayıs sınavları için sonuçlar 6 Temmuz gibi açıklanıyor. Sonuçların doğrudan başvuru yaptığınız üniversitelere gitmesi için IB koordinatörünüzden üniversite/uni-assist tanımlaması yapmasını isteyin.
- Sonuçlar açıklanır açıklanmaz üniversite ile iletişime geçip sonuçların ulaştığından emin olun.
- Başvuru yaptığınız portallardan durumunuzu takip edin.
- Kabul aldıktan sonra istenen belgeleri Alman Konsolosluğu veya notere onaylatıp posta yoluyla üniversiteye gönderin. Notere onaylatmanız durumunda İngilizce/Almanca belgeleri Türkçe’ye tercüme ettirilmesi gerekiyor.
- Üniversite kaydınızın tamamlanması için sağlık sigortası belgesi ve dönem harcının ödenmesi gerekiyor.
Bazı üniversiteler bağlı bulunduğu eyaletin eğitim birimi tarafından IB notunuzun dönüştürülmesini istiyor. Bu konuda üniversite size bilgi veriyor.
Sonrası beklemeye kalıyor. Biz ilk sonuçları 26 Temmuz’da en istediğimiz bölümden ise kabul belgesini 30 Temmuz’da aldık. Bu süreç not ortalamanıza göre Ekim ayı ortalarına kadar uzayabiliyor.
Dikkat edin!
Alman üniversitelerinde her bölümün kendi koşulları mevcut. Bazı bölümler bireysel görüşme ile alıyor, bu biraz sizin not ortalamanıza bağlı. Bazı bölümlerde de NC ve non-NC koşulu var. NC kısıtlı öğrenci alımı anlamına geliyor burada notunuz önemli bir faktör. Non-NC ise kısıt yok anlamına geliyor ama yine de bir kota var.
Almanya’da üniversitelerin %80’i devlet üniversitesi, dönem harçları 130 ile 2500 € arasında. Özel üniversitelerde ise yıllık ücretler 2.000 ile 20.000 € arasında değişiyor.
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cok tesekkürler , benım ıcın cok yararlı bır yazıydı , guncel bılgınız var ıse benımle de maıl ıle paylasırsanız sevınırım YKS ye girmemiz gerekmıyor kısmı ıse harıka bır haber hargankoseoglu@hotmail.com
🙂
Hayatımızı kurtardınız desek yeridir:) İstanbul’da ib diploması ile başvuruyu bilen bir danışmanlık firması bulamadık. Meğer öyle abartıldığı gibi değilmiş. Sonsuz teşekkürler.
Mailinize bakın lütfen.
Merhabalar,
Değerli yazınız için teşekkürler. Çocuğumuz da 12.sınıf IB öğrencisi ve kış sömestr için başvuru yapacağız. IB sınavları Mayıs 1. ve 2. hafta olacak ve sonuçları 5 Temmuz’da açıklanacak diye biliyoruz. Uni-assit bile VPD belgesi için 3-4 hafta süreç veriyor. 15 temmuz son başvuru tarihi olduğuna göre biz nasıl başvuru yapabileceğiz, kafam çok karışık. IB sonuçları açıklanmadan nasıl nasıl başvuru yapabiliriz sizce, moc sınav sonuçalrı ya da 11. sınıf Ib sonuç belgesi ile başvuru yapabiliyor muyuz?.Teşekkürler
Başarılar.
Benimn için gerçekten inanılmaz yararlı bir yazıydı çok çok teşekkürler. Bu sene 10. sınıfa pre ib öğrencisi olarak başlıyorum okulum ib programıyla ilgili bir tanıtım yaptı ancak özellikle üniversitelere giriş konusunda çok fazla bilgi alamamıştım ama bgüaptığım araştırmalarla her şey biraz daha kafama oturdu tekrar teşekkürler.