Arabayla Yunanistan Seyahati

Yunanistan Gezilecek Yerler

arabayla yunanistan seyahati

Yunanistan, kapı komşumuz ve görülmesi gereken ülkelerden biri. Birkaç prosedürü hallettikten sonra arabayla Yunanistan seyahati oldukça kolay. Annemin doğduğu toprakları ailece keşfe çıkıyoruz!

Arabayla Yunanistan Rotası

Rotamız; Gümülcine, Selanik, Halkidiki, Kavala ve Dedeağaç. Gidiş-Dönüş toplamda 1800 km yaptık. Süremiz 6 gece 7 gündü. Temmuz ayında hafta içi sabah 5’te İstanbul‘dan yola koyulduk, sınır kapısı boştu, geçişimiz oldukça kolay ve kısa oldu. 5 saat sonra verdiğimiz molalar dahil Gümülcine’ye vardık. Yollar güvenli, insanlar trafik kurallarına uyuyor bu da insana biraz tuhaf geliyor☹

Arabayla Yunanistan’a Gitmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Geçerlilik tarihini yitirmemiş pasaport,
  • Schengen vizesi,
  • Uluslararası geçerliliği olan bir ehliyet
  • Uluslararası Sigorta (yeşil kart). Sigortayı sınır kapısında 47 € ‘ya yaptırabilirsiniz.
  • Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme Dekontu

Gümülcine Gezilecek Yerler

  1. Eski Cami
  2. Yeni Cami ve Saat Kulesi
  3. Ortodoks Kilisesi
  4. Türk Çarşısı
  5. Kale ve Bizans Surları
  6. Gazi Evrenos Bey İmareti
  7. Folklor Müzesi
  8. Arkeoloji Müzesi
  9. Tsanakleios Okulu
  10. Constantine Carathéodory Müzesi

İlk durağımız Gümülcine (Komotini). Seksenli yıllara takılıp kalmış bir kasaba havasında, öylesine dingin öylesine huzurlu bir şehir.

Gümülcine (Komotini) 1361 yılında Osmanlı topraklarına katılmış, 1913 yılında Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan’a bırakılmış, 1920 yılında San Remo Antlaşması ile Batı Trakya ile birlikte Yunanistan’a dâhil edilmiş.

Şehri gezerken aralarda küçük küçük molalar verdik, asmalı sokakta pide yedik, Nedim pastanesinin tatlılarından denedik ve tarihi bir yapıda yer alan şirin bir kafede Yunan Kahvesi içtik.

Akşam üstü Selanik’e doğru yola çıktık. Mesafe 247 km, 2,5 saat sürdü.

Selanik Gezilecek Yerler

  1. Agios Dimitrios Kilisesi
  2. Alaca İmaret
  3. Arkeoloji Müzesi
  4. Atatürk Evi Müzesi
  5. Ayasofya Kilisesi
  6. Bey Hamamı
  7. Beyaz Kule
  8. Bizans Hamamı
  9. Bizans Kültür Müzesi
  10. Galerius kemeri ve Rotunda
  11. Heptapyrigion, Bizans Duvarları, Trigoniou Kulesi
  12. Saint Gregory Palamas Metropolitan Kilisesi
  13. Panagia Chalkeon Kilisesi
  14. Roman Forum
  15. Vlatadon Tapınağı

Günün sonunda, doğup büyüdüğüm İzmir’i anımsatan (galiba herkes bunu söylüyor) Selanik’e vardık. Burada 2 gece konakladık. Trafik ve park sorununu bir yana bırakırsak, gerçekten gezilip görülmesi gereken şehirlerden biri. Burada cadde ve sokaklara arabanızı park ettiğinizde para ödemiyorsunuz, tabii bulabilirseniz! Cadde üzerindeki kapalı otopark alanları pahalı, ara sokaklardaki otoparkları tercih edin, daha ucuz. Arabayla gezmek bir işkence! Yürüyün ya da toplu taşımayı kullanın. Şehirde gezilecek çok yer var, o nedenle bir Selanik haritası edinip iyi bir plan yapmakta fayda var, görülecek her yer yürüme mesafesinde. Selanik gezilecek yerler detayları ile burada!

Selanik’ten sonra rotamız Kallithea, mesafe 90 km, ortalama 1 saat sürüyor.

Halkidiki Gezilecek Yerler

Halkidiki, Kavala ve Dedeağaç

Halkidiki birçok Yunan mitinde karşımıza çıkıyor; Dev Enceladus’un Kassandra’da gömüldüğü, Dev Olympus’un Athos Dağı yarımadasına bir kaya fırlattığı ve Sithonia’nın adını antik Yunan tanrısı Poseidon’un oğlu Sithon’dan aldığı gibi.

Halkidiki bölgesi ana karadan ve üç “parmaklı” ele benzeyen geniş bir yarımadadan oluşuyor; Kassandra, Sithonia ve Athos Dağı Bölgesi. Athos, Yunanlılar için kutsal bir bölge ve rahiplerin yeri olarak biliniyor.

Biz Kassandra’ya gittik. Kassandra’nın en hareketli, gece hayatı için en popüler yeri olan Kallithea’da 4 gece konakladık. Burada hem denize girmek için birçok tesis hem de yeme içme için birçok restoran/bar var. Fakat her yer aşırı kalabalık, çocuklu bir aile için yanlış bir tercih diyebiliriz. Bu nedenle denize girmek için hemen yakınındaki Afitos’u tercih ettik. Burası tarihi M.Ö. 3 binlere dayanan, taş döşeli daracık sokakları, taş evleri ve Agios Dimitriosile kilisesi ile meşhur bir kasaba. Deniz muhteşem güzel, plajlar temiz ve sakin.

Nea Fokea belki de bölgenin en güzel köylerinden biri. Kanal, antik kale ve kalıntıları, Taxiarches kilisesi görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler. Sakin bir tatil geçirmek için ideal yer ise Nea Skioni, burası Kassandra’nın en eski yerleşim yeri. Bir balıkçı köyü aslında, gün batımında balıkçı teknelerinin geri dönüşünü izlemek mümkün.

Son gün sabah erkenden yola koyulduk. Dönüş yolunda Kavala ve Dedeağaç ziyareti vardı listemizde. İlk durağımız Kavala 200 km mesafedeydi, ulaşmamız 2,5 saat sürdü.

Kavala Gezilecek Yerler

  1. Panagia
  2. Su Kemeri
  3. Aziz Nikolai Kilisesi
  4. İmaret
  5. Halil Bey Camisi
  6. Kavala Kalesi
  7. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Evi

arabayla yunanistan seyahati

arabayla yunanistan seyahati

M.Ö. 600’lü yıllara dayanan geçmişi ile bu liman kenti bir zamanlar tütün endüstrisinin başkentiymiş, şimdilerde geçimini turizmden sağlıyor. 65 km’lik bozulmamış sahili, Roma, Bizans ve Osmanlılardan kalan tarihi mirası ile çok hoş bir şehir. arabayla yunanistan seyahati

Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış Su Kemeri, eski şehrin hemen girişinde sizi karşılıyor. Panagia, eski şehir merkezi. Bol yokuşlu bu bölgede sizi görsel bir ziyafet bekliyor; cumbalı rengarenk evler, daracık sokaklar, betonların arasından fırlamış gibi duran ağaçlar. 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir cami olup sonrasında dönüştürülen Aziz Nikolai Kilisesi, şimdilerde otel olarak kullanılan 18 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret, Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın evi, 1530 yılında inşa edilen Halil Bey Camii gezilesi yerler arasında. Muhteşem manzarası ile Kavala Kalesi ise mutlaka görülmeli.

Kavala’ya gelmişken Kavala kurabiyesi tatmadan ve hediyelik olarak birkaç paket almadan olmaz!

Kavala, Dedeağaç arası 150 km, ortalama 1,5 saat sürüyor.

Dedeağaç (Alexandroupolis) Gezilecek Yerler

  1. Demokrasi Caddesi
  2. Dedeağaç Camisi
  3. Deniz Feneri
  4. Ermeni Ortodoks Kilisesi
  5. Trakya Etnoloji Müzesi
  6. Dedeağaç Tarih Müzesi

arabayla yunanistan seyahati

Dedeağaç 60 bin nüfuslu, bir zamanlar balıkçı kasabası olan küçük bir şehir. Şehrin denize paralel uzayan caddesi akşamları trafiğe kapatılıyor. Yol boyunca uzanan kafe, restoran ve tavernalar oldukça cezbedici.

Dimokratias Caddesi, buranın merkezi olarak nitelendirilebilir. Restoran, kafe ve mağazalarla dolu. Bu cadde üzerinde hala ibadete açık olan Osmanlı’dan kalan tek cami özelliğini taşıyan Dedeağaç Camisi bulunuyor. Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde yaptırılmış Deniz Feneri ise kentin sembolü durumunda. Kentte görülecek yerlerin arasında Ermeni Ortodoks Kilisesi, Trakya Etnoloji Müzesi, Dedeağaç Tarihi Müzesi yer alıyor. Burası plajları ile ünlü, Makri ve Agia Pareskevi Plajına gitmenizi tavsiye ederiz. arabayla yunanistan seyahati

Yunanistan’da ne yenir ne içilir?

Bugüne kadar gittiğimiz ülkelerdeki tek sıkıntı çekmediğimiz yer. Çocuklar Türk yemeklerine benzeyen lezzetlerle mest oldular, her yemekte birkaç porsiyon dolmadaki (yaprak sarma) yemeden geçemedik. Sanki buradaki yaprak sarmalar bizimkine göre daha zeytinyağlı gibi. Dolmadaki, Caciki (Tzatziki), Musakka (Moussaka), Taramasalata Türk kökenli yemekler desek yanlış olmaz herhalde. Kabak kızartması mükemmel, incecik dilimledikleri kabakları una bulayıp zeytinyağında kızartıyorlarmış. Patates kızartması zeytinyağı ile yapılıyor. Deniz mahsulleri mutlaka denenmeli, Yunan salatasıda (Greek salad) öyle. Souvlaki Kalamaki bir tür tavuk şiş, Soutzoukakia (Sucukakia) ise bir tür salçalı köfte.

Yunanistan’a gelmişken Frappe denemeyi unutmayın!

Arabayla Bulgaristan Seyahati Burgaz Varna

Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 317 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

1 Yorum

:)