Yurt Dışı Üniversite Eğitimi için İpuçları

Yurt Dışı Eğitim

Yurt Dışı Üniversite Eğitimi için İpuçları

Çocukların üniversiteyi yurt dışında okuma istemi gittikçe popülaritesi artan bir konu. Velilere de çocuklarıyla beraber konuyu araştırmak düşüyor. Yurt dışında alınacak üniversite eğitiminin kalitesi temel önceliklerin başında yer alırken, çocukların çok kültürlü bir ortamda farklı bakış açıları geliştirerek yetkinlik kazanması gelecekteki iş yaşamlarında başarının anahtarı olarak konumlandırılıyor. Yurt Dışı Üniversite Eğitimi için İpuçları

Çocuklar eğitim hayatında başarılı ise ve belli kriterleri/not ortalamalarını sağlıyorsa öncelikle yurt dışındaki devlet üniversiteleri sıralamaya alınmalı. Sadece notlar yeterli değil tabii ki lise hayatı boyunca dahil olduğu faaliyetler, yarışmalar, dünyaya bakışı, gelecekten beklentileri de önemli. Kitap okumak, genel kültür birikimi, araştırma yetkinliği, sosyal faaliyetlere katılım, sportif ya da sanatsal yetkinlikler kabul kriterlerini kolaylaştıran ayrıcalıklar.

Yurt Dışı Üniversite Eğitimi için İpuçları

Üniversitelerin Dünya Sıralaması: Bu konuda birçok seçenek olsa da en güvenilir siteler şunlar: THE World University Rankings, QS World University Ranking

Ülke bazında üniversitelerle ilgili bilgi edinmek için şu sitelere bakmakta fayda var:

Avrupa için https://www.study.eu , ABD https://educationusa.state.gov, Almanya https://www.study-in-germany.de, İngiltere https://study-uk.britishcouncil.org, Fransa https://www.studying-in-france.org/, İtalya  https://studyinitaly.esteri.it, Rusya https://studyinrussia.ru/en/,  Macaristan http://studyinhungary.hu/.

Dünya Sıralamasındaki ilk 20 Üniversite

Hangi Bölüm: Üniversiteye karar vermeden önce çocuğunuzun hangi bölümde okumak istediğine karar vermesi önemli. Bundan sonra bölüm üniversite eşleşmesi yapılmalı. Her üniversite her dalda iyi diye bir kural yok.

Üniversite ve Yaşam Maliyetleri

İngiltere, Amerika, Kanada en çok rağbet gören ülkeler arasında, eğitim maliyetleri yüksek. Finlandiya, Norveç, İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkeleri dikkate alınmalı, eğitim kalitesi yüksek, maliyetler göreceli olarak daha makul ve güvenlik endeksleri yüksek. Avusturya, İtalya, İspanya, Rusya ise eğitim kalitesinden taviz vermeden daha uygun maliyetlerde eğitim alınabilecek ülkeler arasında. Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Azerbaycan vb. ülkeler ise kabul koşullarının daha esnek olduğu, makul maliyetlerde eğitim alınabilecek yerler. Almanya, İsviçre, Fransa, Danimarka vb. ülkelerde devlet üniversiteleri ücretsiz. Kabul koşulları ülkeye/üniversiteye göre farklılık gösteriyor. Çocuğunuz 11. sınıfta iken alternatif sıralaması yapılıp, başvuru kriterlerine hakim olunması azami önem taşıyor.

Dil Yeterliliği: Özel ya da devlet çocuğun liseyi bitirmeden önce en az bir yabancı dil biliyor olması sağlanmalı, genelde bu yabancı dil İngilizce oluyor. İngilizce dil yeterliliği için TOFEL, IELTS vb., Almanca dil yeterliliği için Tesdaft, Goethe vb., Fransızca dil yeterliliği içinse DELF veya DALF vb. bir sınava girerek dil yetkinliği belgelenmeli. Çoğu ülkede yaşamak için İngilizce yeterli, eğitim dili içinse hazırlık sınıfları iyi bir alternatif eğitim dili neyi gerektiriyorsa. Başvuru esnasında dil seviyeniz yeterli değilse şartlı kabulle üniversiteye kabul edilmeniz mümkün. Avrupa ülkelerinde seviye denkliğini sağlamak için hazırlık okumanız gerekebiliyor.

Başvuru Şartı: Amerika, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerindeki üniversitelere girebilmek için genellikle SAT sınavına girip başarılı olmanız gerekiyor. Sınavlar yılda 7 defa yapılıyor. 11 ve 12. Sınıfta bu sınavlara girmek mümkün. Avrupa’da birçok ülkede üniversite okuyabilmeniz için  Türkiye’de üniversite sınavına girip 4 yıllık bir bölüme yerleşmeniz gerekiyor. Bu koşul IB, Abitur, Matura gibi diploma sahiplerine uygulanmıyor, bu diplomalara sahip olanlar için diploma notu baz alınıyor. yurtdışı üniversite

Yurt dışı Üniversitelerin Denklik İşlemleri: Denklik işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılıyor, tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuğunu tek başına gurbet ellere göndermekse annelerin kanayan yarası. Oralarda tek başına ne yapar ne eder diye düşünmek yerine uzmanların sıkça dile getirdiği önlemler alınmalı: Lise hayatı boyunca çocuğa sorumluluklar yüklenmeli ve gözlemlenmeli. Tek başına hareket yeteneği geliştirilmeli, desteklenmeli. Sorunları çözme becerisi kazanması için yönlendirilmeli, kendini savunması için en az bir savunma sanatı öğrenmesi sağlanmalı, özellikle de kız çocuklarının.

Yurt dışında bir üniversiteye başvurup kabul almak sizi bekleyen yapılacaklar listesinin sadece bir kısmı. Konaklayacak yer bulmak, vize almak, gidilecek ülkede yerel makamlara adres kaydı yaptırmak, sağlık sigortası yaptırmak, hesap açmak, telefon hattı almak, oturma iznine başvurmak gibi listede birçok başlık mevcut. Bunlar ülkeden ülkeye çok değişken konular…

İngiltere’de Üniversite Okumak İsteyenlere Notlar

Macaristan Üniversite Eğitimi Hakkında Tüm Bilgiler…

Almanya’da Üniversite Okumak İçin 6 Neden


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)