Bazı William Shakespeare sözleri güzellikleriyle tanınırken, bazıları günlük gerçekleri yansıttığı için ve bazıları da bilgelikleriyle övülür.
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu William Shakespeare, çoğunlukla İngiliz edebiyatının en büyük ve dünyanın en iyi oyun yazarı olarak anılır. İngiltere’nin ulusal şairi ve “Avon’un Ozanı” olarak da bilinir. Bugün kullanılan İngilizcenin şekillenmesine yardımcı olduğu, 300’e yakın kelime ve onlarca iyi bilinen kelime öbeği yarattığı kabul edilir.
Oyunları, evrensel temaları ve insanlık durumuyla ilgili iç görüleriyle dünya çapında kabul görmüş ve ün kazanmıştır. Yine de oyun yazarı hakkında çoğu şey bir gizemdir. Tarihçiler onun doğum tarihini, nerede eğitim aldığını veya hayatının yedi yılını nasıl geçirdiğini henüz bilmiyorlar.
En çok alıntı yapılan yazar olan Shakespeare, ünlü alıntılardan aldığı adil paydan fazlasını hak ediyor aslında. Bilge ozanın miras bıraktığı sözlerinden sık sık bahsediyoruz, ancak en akıllıca sözlerinden bazılarının yarattığı en büyük aptallar tarafından söylendiğini unutuyoruz. Örneğin; hem “ne borç alan ne de borç veren ol”, hem de “kendi kendine sadık ol” Hamlet’teki aptal, gürültücü ve oldukça itibarsız Polonius tarafından söylenir, hiç dikkat ettiniz mi?
William Shakespeare Sözleri
- Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu! (Hamlet)
- Dünya bir sahne, erkekler ve kadınlarsa yalnızca oyuncular: Biri çıkar, öteki girer ve her biri kendine düşen sürede birçok rol oynar. (Nasıl Hoşunuza Giderse)
- Şimdi bizim hoşnutsuzluğumuzun kışı. (Richard III)
- Madem müzik aşkın gıdası, çalın öyleyse! (On ikinci Gece)
- Tacı takan kafa huzursuzdur. (Henry IV)
- Bir adam ancak bir kez ölebilir. (Henry IV)
- Hayat, zavallı bir oyuncunun sahnede yürüyerek saatini doldurduğu ve sonra bir daha da görülmediği, yürüyen bir gölgeden başka bir şey değildir. Hayat, bir aptal tarafından anlatılan, ses ve öfke dolu, hiçbir anlamı olmayan bir hikayedir. (Macbeth)
- Ne olduğumuzu biliyoruz ama ne olabileceğimizi bilmiyoruz. (Hamlet)
- Bazıları büyük doğar, bazıları büyüklüğü kazanır, bazılarına da büyüklük yakıştırılır. (On ikinci Gece)
- Nankör bir evlada sahip olmak, yılan dişinden daha acı verir. (Kral Lear)
- Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz ve uykuyla çevrilidir küçücük hayatımız. (Fırtına)
- İyi veya kötü diye bir şey yoktur, düşüncelerimiz öyle yapar. (Hamlet)
- Tanrım, bu ölümlüler ne aptal! (Bir Yaz Gecesi Rüyası)
- İnsanların yaptıkları fenalıklar arkalarından yaşar, iyilikler çok zaman kemikleriyle beraber gömülür. (Julius Caesar)
- Korkaklar ölmeden önce birçok kez ölür; cesur olan sadece bir kez tadar ölümü. (Julius Caesar)
- Kısalık, zekanın ruhudur. (Hamlet)
Çocuklar Niye Shakespeare Okumalı?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın