
Bruschetta, İtalyan mutfağının bir klasiği, yapımı oldukça basit ve üstelik son derece lezzetli. Çocuklar için lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık, özellikle de ergenlik çağına gelmişlerse tercihleri:) İsterseniz kahvaltıda, isterseniz okuldan dönen çocuklarınız için atıştırmalık veya habersiz gelen misafirleriniz için ikram ya da kendiniz için kitap yanı ödül olarak yapın, tercih sizin ama mutlaka deneyin. Bruschetta tarifi aklınıza kazınacak kadar lezzetli!
Bruschetta Tarifi
Öncelikle Bruschetta “brusketta” olarak okunuyor, telaffuzunu buradan kontrol edebilirsiniz! Bruschetta
- Bruschetta’nın orijinal tarifinde peynir kullanılmıyor. Peynir kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış. Kullanmayacaksanız peynir sürme aşamasını atlayıp, domates karışımını ekmeklerin üzerine yerleştirmeniz gerekiyor.
- Tercihinize göre krem beyaz peynir yerine küçük küp küp doğranmış beyaz peynir veya mozerellayı domates karışımına ekleyip kullanabilirsiniz.
- Bir diğer alternatif domates karışımına taze veya kuru soğan eklemek. Bu durumda soğanları küp küp doğramanız gerekiyor. Bu çeşitte peynir kullanılmıyor.
- Aslında İtalya’da sınırsız sayıda Bruschetta çeşidi mevcut, domates karışımına sivri ince biber, kaşar peyniri gibi damak zevkinize uygun malzemeler ekleyip kendi lezzetinizi yaratabilirsiniz.
Bu lezzeti yaparken dikkat etmeniz gereken 3 nokta var. Bunlardan ilki zeytinyağı, ikincisi domates ve sonuncusu da sarımsak. Mutlaka kaliteli sızma zeytinyağı kullanın. Sarımsakları ise iyice ezin ya da rendeleyin. Su salmaması için domateslerin çok olgun olmamasına dikkat edin, salkım domates ya da kiraz domates iyi bir tercih olabilir. Bruschetta’ya asıl lezzeti veren domatesler olduğu için domates seçimi iyi yapılmalı.
Ekmek olarak klasik ekmek kullanmamakta fayda var. Orta toklukta bir ekmek gerekiyor bu lezzet için. Köy ekmeği, sarı buğday ekmeği, ekşi mayalı ekmek, köy bageti veya Vakfıkebir ekmeği olabilir.
Yaz aylarında taze yapılmış limonata veya ayranla, kış aylarında ise sıcacık bir fincan çay eşliğinde tadına doyum olmuyor.
Bruschetta, yapılıp uzun süre saklanabilecek bir lezzet değil. İdeali yaptıktan sonra hemen tüketmek, bir saatten fazla beklediğinde domates karışımının suyu ekmekleri ıslattığı için yemesi pek zevkli olmuyor.
Bruschetta gibi farklı lezzetlerle sofralarınızı renklendirmek istiyorsanız Avokadolu Tost tarifi ilginizi çekebilir ya da İtalyan lezzetlerinden hoşlanıyorsanız Evde Pratik Pizza Yapımı ve Spagetti Bolognese Tarifi yazılarımızı inceleyin!
Bruschetta Tarifi

Malzemeler
- 2 adet büyük boy domates veya 16 adet kiraz domates
- 2 diş sarımsak, dövülmüş veya rendelenmiş
- 1 tatlı kaşığı balzamik sirke
- 6-8 adet taze fesleğen yaprağı, ince kıyılmış
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber (tercihen taze çekilmiş tane karabiber)
- 8 dilim ekmek (çok bayat olmamasına dikkat edin.)
- 1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Beyaz krem peynir veya labne
Yapılışı
- İlk olarak 1/3 su bardağı zeytinyağı derin bir kaba alın, iyice dövülmüş sarımsağı ekleyip karıştırın. Kabın üzerini naylon folyo ile kaplayıp dinlenmesi için buzdolabına koyun ve minimum 10 dakika bekletin.
- Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
- Bir kase içinde bir yemek kaşığı zeytinyağı, sirke, fesleğen, domates, tuz ve biberi karıştırın. Kabın üzerini naylon folyo ile kapatıp buzdolabına koyun.
- İnce dilimlenmiş ekmekleri, hazırladığınız 1/3 su bardağı zeytinyağı ve dövülmüş sarımsaktan oluşan karışıma batırın, birer dakika bekletin.
- Zeytinyağına batırılmış ekmek dilimlerini pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin, alternatif olarak tavada da pişirebilirsiniz.
- Ekmekleri 200 dereceye önceden ısıtılmış fırında rengi dönene kadar 12-15 dakika pişirin, ekmeklerin çok kurumamasına dikkat edin.
- Fırınlanmış ekmeklerin üzerine kalın bir kat beyaz krem peynir veya labne sürün.
- Son olarak buzdolabından çıkardığınız domates karışımından birer kaşık ekmek dilimlerinin üzerine koyun.
- Afiyet olsun!
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın