Faysalabat, Batı Pakistan’da Pencap eyaletine bağlı 1870 yılında kurulmuş bir şehir. 1977 yılına kadar Lyallpur olarak adlandırılan şehir Sudi kral Faisal-bin-Abdul Aziz onuruna Faysalabat olarak anılmaya başlamış. Faysalabat, Karaçi ve Lahor’dan sonra Pakistan’ın 3. büyük şehri ve bölgenin ticaret merkezi olarak kabul ediliyor. Tekstil fabrikaları ve hızlı endüstriyel büyümesi nedeniyle sık sık Pakistan’ın Manchester’ı olarak anılıyor. Yağ, şeker, konserve, gübre fabrikaları, pamuklu dokuma sanayi ve büyük termik elektrik santrali ile dikkat çekiyor. Pakistan’ın Manchester’ı Faysalabat
22 Şubat 1849’da İngiltere, Pencap bölgesinde kontrolü ele geçirince bu bölge İngiliz İmparatorluğu’nun sömürgesi haline gelmiş. 1870’lerde sömürgeci Pencap Hükümeti Avrupa pazarlarındaki talebi karşılamak için baraj ve kanallar yaparak ekili araziyi artırmaya karar vermiş. 1880’de, bir sömürge subayı olan Kaptan Poham Young, Sir James Broadwood Lyall’ın desteğiyle, yeni bir kasaba kurulmasına önderlik etmiş. Kasabanın tasarımı, Union Jack’e (İngiliz bayrağı) dayanıyor; ortadaki büyük bir saat kulesinden yayılan sekiz yol. Sekiz yol, sekiz ayrı pazara dönüşmüş. Yapay su kanallarının inşası çevre alanların sulanmasına izin verince, büyük tarım arazileri vaadine kapılan özellikle Ludhiana, Jalandhar ve Ambala’dan çiftçiler buraya yerleşmiş ve kasaba hızla büyümüş. İzleyen yıllarda Faysalabat bir ticaret merkezi haline dönüşmüş.
Faysalabat Gezilecek Yerler
Faysalabat, tarihi ve turistik yerlerinden çok sokakta yerel halkın arasına karışıp doğallığın ve sıradanlığın tadını çıkarmanız gereken rengarenk şehirlerden biri.
Ghanta Ghar Saat Kulesi & Sekiz Pazar
Ghanta Ghar saat kulesi, 1903 yılında zamanın İngiliz Punjab Valisi Sir Charles Riwaz tarafından yaptırılan, özgünlüğünü koruyan bir yapı. Saat kulesi, İngiltere’nin Union Jack bayrağına benzeyen sekiz pazarın ortasına yerleştirilerek özel bir şekilde inşa edilmiş. Bu sekiz pazarın adları şöyle; Chiniot Pazarı, Karkhana Pazarı, Jhang Pazarı (balık, et, sebze ve meyve), Katchery Pazarı, Amin Pur Pazarı, Montgomery Pazarı (iplik ve ham kumaş), Bhowana Pazarı (elektronik eşya) ve Rail Pazarı (altın ve dokuma). Bu sekiz pazar aynı zamanda Goal Bazaar olarak adlandırılan başka ara pazarlarla birbirine bağlanıyor.
Samosas, kentin en ünlü ve yerel halk tarafından en çok tercih edilen lezzeti. Samosas o kadar popüler ki Saat Kulesi yakınında, ayrı bir meydanda (Samosa Chowk) çeşitli soslar eşliğinde samosalar satılıyor. Pakora ve Chapati popüler olan diğer lezzetler.
Gumti Çeşmesi & Qaisery Kapısı
19.yüzyılın ikinci yarısında İngiltere Kraliçesi Victoria Asya’ya bir seyahat planlar. Şehrin planı İngiliz bayrağı Union Jack’ı temsil ettiği için Faysalabat’ı da görmek ister. Buraya Lahore’dan trenle gelecektir, başka alternatif yoktur. Bu nedenle şehrin girişine Gumti çeşmesi ve Qaisery kapısı yapılır. Özgünlüğünü koruyan bu eserler şehrin sembol yapıları arasında. Burası yerel halkın buluşma noktası ve Faysalabatlıların günlük yaşamlarının renklerine tanıklık edebileceğiniz bir mekan.
Dini Yapılar
Şehir çok kültürlü bir mirasa sahip ve bu nedenle birçok Budist manastırı, Zerdüşt tapınağı, Sih Gurdwara, Hindu tapınağı, kilise ve cami barındırıyor. Bu dini yapıların bazıları yan yana birbirine sırt vermiş gibi. Gurdwaras ve Mandirlerin bazıları Müslüman yerel halk tarafından eve dönüştürülmüş, bazılarıda yıkıntı durumunda. Camiler; Zainab, Usmania, Dildar. Kiliseler; Philadelphia, Methodist, St Pauls. Gurdwaras; Kallah, Chitti Khurd, Bhawana, Partap Nagar Lyallpur. Hindu Tapınakları; Devi Mandir, Massan Mandir, Mandir Sita-Ram.
Şehre Ruh Katan Parklar
Jinnah Gardens, Faysalabat’ın en popüler parkı, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Muhammed Ali Jinnah’ın ismini taşıyor. Bu parkta şehrin kurucusu Sir Charles Lyall’un mezarı da bulunuyor. Gatwala Doğa Parkı, Gutwala Park, Kashmir Park, Amin Park, Lasani Park, Muhammad Khan Town Park görülesi parklar arasında.
Nasıl gidilir?
Faysalabat’a Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor, aktarmalı uçuş için farklı seçenekler mevcut. Pakistan’a giriş yapabilmek için Pakistan Başkonsolosluğundan vize almanız gerekiyor.
Afrika’ya uzanmak ister misiniz? Kigali, Ruanda Seyahat Notları yazımıza bakın!
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın