Makedonya’nın İncisi Ohrid Gezilecek Yerler

Makedonya Gezilecek Yerler

Ohrid gezilecek yerler

Ohrid, Kuzey Makedonya‘nın en baştan çıkarıcı yeridir desek yanlış olmaz sanırım. Bu sevimli şehir, sakin Ohri Gölü’nün kenarına kurulmuş, tarihi 6000 yıl öncesine dayanan, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmiş, Kiril alfabesinin doğduğu, Game of Thrones’a set olan, incisiyle ün salmış bir yer. Rivayetlere göre; Ohrid’de bir zamanlar 365 tane kilise varmış. Bu yüzden olsa gerek, Balkanlar’ın Kudüs’ü diye adlandırılıyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, cumbalı evleri, dini yapıları, muhteşem göl manzarası ve bir orta çağ kalesinin kalıntıları ile sarmalanmış eski kent merkezi ile küçük bir kasaba havasındaki Ohrid, gezilip görülmesi gereken yerlerden biri. Ohrid gezilecek yerler  er

Ohrid Tarihi

Arkeolojik bulgular, Ohrid’in Avrupa’daki en eski insan yerleşimlerinden biri olduğunu gösteriyor. Gölün kendisi üç milyon yıllık. Ohrid kentinin adı, ilk olarak M.Ö.353 tarihli Yunanca belgelerde Lychnidos veya “ışık kenti” olarak geçiyor. Bu isim muhtemelen Makedonca “Vo Hrid” cümlesinden kaynaklanıyor, kabaca “tepe üzerindeki şehir” anlamına geliyor. Bugün bildiğimiz kasaba daha çok 7. ve 19. yüzyıllar arasında inşa edilmiş. Bizans döneminde, Ohrid, Ortodoks Kilisesi’nin Piskoposluk merkezi ve 9. yüzyılın sonunda St. Clement ve St. Naum tarafından yönetilen ilk Slav üniversitesinin merkezi olarak hizmet veren önemli bir kültürel ve ekonomik merkez haline gelmiş. 11. yüzyılın başlarında Ohrid, Makedonya’nın en büyük orta çağ yöneticisi olan Samuel’in başkenti olmuş. 1385 yılında Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine giren Ohri şehri, 1912’ye kadar tam 527 yıl Osmanlı idaresinde kalmış. Bizans dönemi boyunca, şehir 365 kilisesi ve manastırı ile ünlüymüş. Bunlar ve çok sayıda sakral yapı korunmuş ve Ohrid’nin zengin orta çağ geçmişinin büyük bir bölümünü oluşturmakta.

Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid’de Osmanlı İzleri

Ohrid’de günümüze kadar gelebilen camiler arasında, Ali Paşa, Zeynel Abidin Paşa, Emin Mahmud, Hacı Turgut, Hacı Hamza, Haydar Paşa ve Kuloğlu camileri yer almakta.  Ayrıca Ohrid şehir merkezinde birkaç kilise ve manastırda da Osmanlı’nın izlerini görmek mümkün.  Ayasofya Kilisesi ve Aziz Clement Manastırı bir dönem Osmanlılar tarafından camiye dönüştürülmüş olan dini yapılar. Sinan Çelebi Türbesi ve Mehmet Hayati Halveti Tekkesi de Ohrid’de ziyaret edebileceğiniz diğer İslami yapılar arasında. Ohrid Kalesi’nin doğusunda bir bayır üzerinde bulunan Saat Kulesi, 1726’da İşkodralı Çavuşdere Süleyman Ağa tarafından yaptırılmış.

Evliya Çelebi, Emin Mahmud Camisi’nin yanında bulunan ve halk arasında Voska Hamamı olarak adlandırılan tarihi bir yapıdan bahseder seyahatnamesinde.  Osmanlı Dönemi’ne ait bir eser olan ve günümüzde mevcut yapısını koruyan bu hamamın 17. yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği düşünülüyor. Eser, günümüze kadar ayakta kalabilen Ohrid’deki tek Türk hamamı olma özelliğini taşıyor.

Ohrid Gezilecek Yerler

Samuel Kalesi

Ohrid’in eski kent merkezinin kalbinde, ünlü Samuel’s Fortress yer alıyor. Makedonya kralı II. Philip tarafından halihazırda var olan bir tahkimat üzerine kurulmuş olduğuna inanılıyor. Araştırmalar, tarihinin M.Ö. 4. yy’a kadar uzandığını ve cephesinin tamamının kireç taşından yapıldığını gösteriyor. Kaleye çıkıp Ohrid Gölü’nün muhteşem manzarasının tadını çıkarılmalı.

Aziz Yuhanna Kilisesi (Saint John Church)

Makedonya’nın en görkemli kiliselerinden biri sayılan, Ohrid Gölü’nden yükselen bir yamaçta, küçük bir balıkçı yerleşiminin hemen üstünde yer alan kilise, Bizans ve Ermeni mimari üsluplarının birleşimini yansıtıyor.

İlahiyatçı Aziz John’un şerefine inşa edilmiş olan Aziz Kaneo, atmosferi ve altındaki sakin göl manzarasıyla, manevi tefekkür için ilham verici bir yer olmaya devam ediyor. 13. yüzyılın sonunda inşa edilen kilise, dikdörtgen taş taban üzerine oturtulmuş, dış kısmı dekoratif seramik heykeller ve taş oymalar ile dekore edilmiş. Fresk ressamları bilinmemekle birlikte korunmuş parçaların olağanüstü kalitede olduğu söylenmekte.

Ohrid Gezilecek Yerler

El Yapımı Kağıt Atölyesi (National Workshop For Handmade Paper)

Ohrid’de hala geleneksel yöntemle kiraz ağacından kağıt yapan bir el yapımı kağıt atölyesi var. Mutlaka uğranması gereken bir yer. Kağıdın yapım aşamalarını görüp, kendinize özel kağıttan hediyelikler yaptırabiliyorsunuz. Buraya sadece atölyenin içini saran kağıt kokusunu içinize çekmek için bile gidilebilir.

Ohrid Ulusal Müzesi (Robevtsi Evi)

Tipik Ohrid Mimarisini yansıtan Ohrid Ulusal Müzesi, XIX. asrın mimari şaheseri Robevtsi ailesinin evinde yer alıyor. Üstteki iki katta, Roma arkeolojik buluntuları, Ohrid ve yerel ahşap oymacılığı örnekleri ve 5. yüzyıldan kalma bir altın maske bulunurken, zemin kat sanat sergileri için ayrılmış. Yolun karşısında, müzenin bir parçası olan Urania Residence etnografik bir görüntü sergiliyor.

St. Clement Kilisesi (Pantelejmon)

Ohrid’in Paloşnik bölgesinde, Ohri Gölü manzaralı bu Bizans üslubundaki kilise aslında ilk olarak Aziz Clement’in Ohrid’i ziyareti şerefine Tuna Bulgar Devleti hükümdarı 1. Boris’in emriyle yapılmış. Fakat denilene göre Aziz Clement ilk yapılan kilisenin büyüklüğünü yeterli bulmayınca ilk yapılanın üzerine St. Panteleimon adına yeni ve daha büyük bir kilise daha yaptırıp burayı, Kiril Alfabesini öğrettiği bir eğitim merkezi gibi kullanmış. 15. yy’da Osmanlı zamanında camiye dönüştürülen yapının aslından geriye bugüne kadar pek de bir şey kalmamış ama 2000 yılında başlatılan rekonstrüksiyon çalışmaları ile aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmiş. Kilisenin temeline yapılan kazı çalışmalarında bir Roma bazilikasının sütunları da ortaya çıkmış. Yani kilisenin bulunduğu bu tepelik tümüyle aslında arkeolojik bir sit alanı. Hatta geçtiğimiz yıllarda kilise kazılarında 2,383 adet Venedik parası bulunması ile Venedik ve Ohrid’in arasında ticari ilişkilerin olduğu kanıtlanmış. Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Gezilecek Yerler

St. Naum Ohridski Manastırı

Ohrid gölünün kıyısına, ender doğal güzellikteki yüksek kayalar üzerinde inşa edilmiş manastır Makedonya’nın orta çağ dönemi en önemli manevi anıtlarından biri konumunda. Bu manastırın inşa edilmesi Makedon halkının aydınlanmasında en ünlü isimler St. Clement ve St. Naum’un adıyla bağlantılı. Manastır Kilisesi 905 yılında St. Naum tarafınca inşa edilmiş. Şekil ve büyüklük açısından Aziz Clement Plaoşnik manastırıyla aynı. Kilise yonca şeklinde zemin üzerinde inşa edilmiş. Zamanla kilise tamamıyla yıkılmış, 16. yy’ da temelleri üzerine bugünkü kilise inşa edilmiş ve izleyen yıllarda birtakım ilaveler ve onarımlar yapılarak bugüne gelmiş.

Sudaki Müze (Bay of the Bones Museum)

Ohrid’e 16 kilometre uzaklıkta, denizde ahşap kazıkların tuttuğu bir platform üzerine kurulmuş kerpiçten yapılma bir yerleşim alanı mevcut. M.Ö. 1200-700 arasında burada yaşayan insanlar hem yabani hayvanlardan hem de insanlardan korunmak için suyun üzerine bir yerleşim kurmuşlar. Yüzer köprüyü kaldırdıkları zaman güvende oluyorlarmış. Burası aslına uygun olarak yapılmış bir reprodüksiyon ve müzeye dönüştürülmüş hali. Ayrıca bu bölgede harika bir göl manzarası ve inanılmaz berraklıkta bir su var. O dönemin yaşam tarzı için ilginç bir deneyim sunuyor.

Ohrid Gezilecek Yerler

Eski Tiyatro (Ancient Theatre of Ohrid)

Şehrin gezilesi yerlerinden biri olan Ohrid Antik Tiyatrosu, mimari yapısı ve mükemmel akustiği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Eski Ohrid bölgesinde yer alan antik tiyatro halen çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

ohrid gezilecek yerler

Ohri Gölü

Makedonya’nın üç tektonik gölünün en büyüğü ve en güzeli olan Ohri Gölü, 30 kilometre (18 mil) uzunluğunda ve 288 metre (945 fit) derinliğinde. Şaşırtıcı derecede temiz ve berrak suyuyla ziyaretçilerini büyülemeye hazır bekliyor. Üçüncül dönemin (2-4 milyon yıl önce) kendine özgü bitki örtüsü ve fauna özelliği ile Ohri Avrupa’nın en büyük biyolojik rezervlerinden biri. Gölün bitki ve hayvan türlerinin çoğu endemik ve Ohri’ye özgü. Bunlardan en ünlüsü letnica ve belvica adında iki tür Ohrid alabalığı. Diğer benzersiz Ohri canlıları ise yılan balığı ve inci yapımında kullanılan inci balığı. Bu değerli mücevher, nesilden nesile aktarılan gizli bir metoda göre üretiliyor.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde bu gölde başka bir diyarda görülmeyen türlü türlü balıkların varlığından, özellikle yılan balığının misk ve ham amber gibi güzel kokusu olduğundan bahseder. Ayrıca uştuk balığı, misarya balığı, sazan balığı ve alabalığın da lezzetli balıklar arasında bulunduğunu yazar.

Eğer yaz aylarında gelirseniz mutlaka gölde yüzün, değilse mutlaka muhteşem manzaranın tadını çıkaracağınız tekne turuna çıkın. Ona aşık olmanız için uzaktan sükunetini seyretmeniz, dalgaların sesini duymanız ve sonsuz maviliğine dalıp gitmeniz yeterli olacaktır.

Ohrid’e nasıl gidilir?

Makedonya’yı vizesiz ziyaret edebilirsiniz. Karayolu ile gitmek isterseniz İstanbul’dan 882 km, ortalama 10 saat. Havayolu ile direkt uçuş yok. Üsküp’e gidip oradan karayolu ile Ohrid’e ulaşabilirsiniz, 180 km. Üsküp Gezilecek Yerler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ohrid gezilecek yerlerOhrid Gezilecek Yerler


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Ahmet 12 Articles
İki kız babası, mühendis, zoraki seyyah.

Yorum Yapın

:)