Kitap Bulunan Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri

Çocuklu Hayat

Kitaplı Bir Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri

2011-2015 yılları arasında Türkiye dahil 31 ülkede 160.000 yetişkinle yapılan “Bilimsel kültür: Ergenlikte kitapların 31 toplumda yetişkin okuryazarlığı, sayısal ve teknoloji becerilerini nasıl artırdığı” adlı araştırmaya göre, kitaplarla dolu bir evde büyümenin ilerleyen yaşlardaki okuryazarlık, sayısal ve bilişim & iletişim teknolojisi (BİT) becerilerini arttırdığı saptanmış. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Dr. Joanna Sikora’nın öncülüğünde yapılan araştırmada “Ergenlik döneminde kitapların olduğu bir ortamda büyümek; okuryazarlık, matematik ve BİT becerilerini kapsayan uzun vadeli bilişsel yetenekleri geliştiren sosyal uygulamaların ayrılmaz bir parçası” deniliyor ve “Ev kütüphaneleriyle birlikte büyümek, bu alanlardaki yetişkin becerilerini, ebeveyn eğitiminden, kişisel eğitim veya meslek ediniminden elde edilen faydaların ötesine taşıyor.” saptaması paylaşılıyor. Kitap Bulunan Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri

Kitap Bulunan Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri

Başlıca Bulgular Şöyle;

  • En az 80 kitap bulunan bir evde yetişen ergenler, yetişkinlik döneminde daha fazla okuryazarlık ve sayısal beceriye sahip oluyor.
  • Bir ev kütüphanesi, okuma ve matematik becerilerini bir üniversite eğitiminden bile daha fazla geliştirebiliyor.
  • Öğrenme yanlısı bir evde büyümek, yaşam boyu bilginin peşinden koşmaya yol açıyor.
  • 80 ile 350 arası kitap sahipliği en yüksek kazanımı sağlarken bu rakamın üstündeki kitap sayısına ulaşan evlerde ek kazanç gözlemlenmiyor.
  • Lise düzeyinde bir eğitimle sınırlı ancak kitaplarla dolu evlerde büyüyen ergenler, az sayıda kitapla büyüyen üniversite mezunları kadar sözel, sayısal ve teknolojik becerilere sahip olabiliyor.
  • Kitaplarla geçirilen bir ergenlik döneminin yalnızca okuryazarlığı geliştirmediği, aynı zamanda kişinin sayısal yönden eksikliklerini de telafi ettiği ve etkilerinin birkaç senelik ek eğitime eşit olduğu sonucu çıkarılıyor.

Ev Kütüphanesiyle Büyümek Çocukları Geliştiriyor

Araştırmaya göre iki faktör öne çıkıyor. İlki, bilgi yanlısı / öğrenen bir sosyal ortamda büyümenin etkisi, çünkü “ergenlerin kitaplara maruz kalması uzun vadeli bilişsel yetkinlikleri besleyen sosyal uygulamaların ayrılmaz bir parçası”. İkincisi, okumak çoğu zaman bireylerin ilgili becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor ve araştırmada bu etki şöyle belirtiliyor; “çünkü kitaplar yaşam boyu bilişsel yetkinlikleri geliştiren rutinlerin ve uygulamaların ayrılmaz bir parçasıdır.” Ayrıca, “Bu yetkinlikler eğitim ve mesleki kazanımı kolaylaştırıyor, aynı zamanda okuryazarlığı ve sayısal becerileri geliştiren yaşam boyu süren rutin faaliyetler için bir temel oluşturuyorlar.

80 Kitap Bir Senelik Dersten Daha Ucuza Gelebilir!

Araştırmada “etraflarında neredeyse hiç kitap olmadan büyüyen üniversite mezunlarının kabaca ortalama okuryazarlık seviyesine sahip olduğu” tespit edilirken, evde kitap bulundurmanın bir çocuğun geleceğine yapılan mükemmel bir yatırım olduğu belirtiliyor. Araştırmacılara göre, “kitaplar ergenlik döneminde iyi bir eğitim avantajı sağlıyor”. Sayısal beceri söz konusu olduğunda, ev kütüphanesinin faydası, takviye eğitim süresine sahip olmakla eşit.

Tabii buradan çıkarılacak sonuç en az 80 kitap alıp evimizde süs bir kütüphane oluşturalım olmamalı. Okuyup öğrenmenin ve kitapları sevmenin bir yaşı yok. Ailenin tüm bireyleri kitap okumaya gönüllü olmalı. Yetişkinler çocuklarına örnek olmalı, onları özendirmeleri veya en azından teşvik etmeli. Kitaplar ergenleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için müthiş bir potansiyel, üzerine düşünülmeli! Bu konuda yol gösterebilecek birkaç fikir burada! Kitap Bulunan Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri

Kaynak: Sciencedirect.com


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)