Bozcaada Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi

Çanakkale Gezilecek Yerler

Bozcaada Gezilecek Yerler

Son yılların en gözde tatil mekanlarından biri Bozcaada. Bu nedenle Bozcaada Gezilecek yerler merak konusu! Ada, tarihi ve kültürel değerlerinin yanında turkuaz renkli koyları, eşsiz gün batımı manzarası, sarmaşık ve renk renk çiçeklerle bezeli sokakları, ziyaretçileri ile sarmaş dolaş olan rüzgarı ve nefis yerel tatları ile göz dolduruyor. Ünlü tarihçi Heredot “Tanrı insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada’yı yaratmış” diyerek bir cümleye sığdırı vermiş adanın ruhunu. Gün batımı manzarasının en muhteşemi, şarabın en güzeli, suyun en soğuğu, karganın en sevimlisi burada.

Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla bilinen Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok defa istilaya uğramış. Adadaki nekrapol sahasında yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmakta. Adanın bilinen sakinleri sırasıyla Pelasglar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra ada, 1455’te Osmanlı topraklarına dahil olmuş. Balkan Savaşları sırasında Yunanistan tarafından işgal edilen Bozcaada, Lozan Anlaşmasıyla 20 Eylül 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmış. Adanın tarihi masalsı bin bir olayla örülü. Mesela; Troya savaşının kaderinin Ayazma Plajı’nda çizildiği, ünlü tahta atı Troya’da bırakan Yunan donanmasının burada saklandığı, Odysseus ve arkadaşlarının karşı kıyıdan yükselecek olan dumanlı işareti burada bekledikleri, Troya’nın cayır cayır yanışının en güzel Bozcaada’dan izlendiğini anlatır kitaplar.

Bozcaada’nın kargalarından bahsetmeden olmaz. Buranın kargaları tiz sesleri, mavi- beyaz gözleri, düz siyah gagaları ve gri enseleri ile dikkat çekiyor. Bozcaada kargaları masanıza konacak, ayaklarınızın altında dolanacak kadar cesur ve bir o kadar sevimliler ama sanki azalmaya başladılar.

Bozcaada Gezilecek Yerler

Ada Sokakları

Ada merkezi Cumhuriyet (Rum) ve Alaybey (Türk) Mahallesi diye iki mahalleden oluşuyor, sokaklarda Türk ve Rum kültürlerinin izlerini sürmek mümkün. Rum Mahallesi, bakımlı evleri ve sokakları ile dikkat çekerken Türk Mahallesi, kıvrımlı sokakları, ahşap ve cumbalı evleri ile büyülüyor insanı.

Bozcaada Gezilecek YerlerBozcaada Kalesi

Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bozcaada Kalesi’nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor, Fatih Sultan Mehmet döneminde var olan kalıntılar üzerine tekrar inşa edildiği söylene gelmekte. Venedik-Osmanlı arasında süren mücadeleler sırasında uğradığı tahribatlar sonrası, Köprülü Mehmed Paşa döneminde büyük bir onarımdan geçmiş. II. Mahmut zamanında neredeyse yeniden inşa edilerek günümüze kadar gelen şeklini almış.

Bozcaada Gezilecek Yerler

Alaybey Camisi ve Başsız Şekilde Gömülen Halil Hamid Paşa’nın Mezarı

Alaybey Camisinin tam olarak yapım zamanı bilinmemekle birlikte 1700’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Kırmızı taştan inşa edilen cami, kare şeklinde ve tek minareli. Bahçesinde bulunan küçük mezarlıkta adı belli olan 14 mezar bulunmakta, bunlardan biri başsız olarak gömülen I. Abdülhamit sadrazamlarından Halil Hamid Paşa’ya ait. Paşa, Osmanlı Devleti’nin hemen her kurumunun çatırdamakta olduğu bir dönemde göreve gelmiş ve devletin ancak köklü reformlar sayesinde canlanabileceğine inanmaktaymış. Paşa’yı çekemeyenler hakkında dedikodular çıkarmış. Dedikodulara inanan I. Abdülhamit, Paşa’nın kafasını kestirip İstanbul’a getirtmiş. Paşanın bedeni Alaybey Camisine, başı Karacaahmet mezarlığına gömülmüş.

Meryem Ana Kilisesi

Rum mahallesinin tam ortasında yer alan, Rum Ortodoks cemaatine ait kilise 1869 tarihinde yapılmış. Kilisenin içini görmek için tek fırsatınız Pazar sabahları 8‘de yapılan ayin, diğer zamanlar ziyarete kapalı.

Bozcaada Müzesi

Müze tamamen bireysel girişimlerle kurulmuş. M.Hakan Gürüney’in araştırmacı kişiliği ve Bozcaada’ya olan sevgisi hayat vermiş bu müzeye. Eserlerin zevkli sunumu ve ilgi çekici açıklamaları ile gezmesi keyifli bir müze, mutlaka ziyaret edilmeli. Müze mağazasından kitap, katalog, kartpostal, antik dönem replika Tenedos sikkelerinden yapılmış kolye, küpe, yüzük, seramik kupalar gibi adayla ilgili hatıralık eşyalar almak mümkün.

Ayazma Manastırı

Rum azize Aya Paraskevi adına yapılan Ayazma Manastırı; çift oluklu tarihi bir çeşme, sekiz asırlık çınar ağacı ve iki adet tek katlı yapı ile adanın güney kısmında yer alıyor. Rum Ortodoks cemaatine ait olan manastır, 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yaptırılmış. Tarihi çeşmeden bir kez su içenin artık adalı olacağına dair bir inanış mevcut. Manastırın alt kısmında bir dilek mağarası yer alıyor, ziyaretçiler burada mum yakıp adak adayabiliyor. Manastır, Ayazma plajı yolu üzerinde denize yakın mesafede bulunuyor.

Manastır, her yıl 26 Temmuz’da Aya Paraskevi günü olarak Rumların ibadetine açılmakta ve halk arasında Ayazma Panayırı olarak bilinen etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Bozcaada Bağları & Şarap Üretimi

Bağcılık ada kültürünün temel taşlarından birisi. Rivayete göre: Adaya eski adını veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde yabani asmayı bulmuş, geliştirmiş ve ada hayatının bir parçası haline getirmiş. Milattan öncesine ait Tenedos paralarında üzüm salkımı bulunmakta. Dünyaca ünlü Bozcaada Çavuş üzümü adanın sembolü olarak kabul görmekte. Adanın rüzgarlı havasının etkisiyle Türkiye’nin en güzel çavuş üzümü burada yetiştiriliyor. Evliya Çelebi Bozcaada’yı anlatırken “…buradaki gibi güzel çavuş üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez …” demiş. Bozcaada’da yerel şarap üreticilerinin yerlerini ziyaret edip şarap tadımlarına katılmadan adadan ayrılmayın!

Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri

Polente Feneri, eşsiz gün batımı manzarasıyla Bozcaada gezilecek yerler listesinin başında yer alıyor. 1861 yılına yapılan fenere, 2000 yılında yapılan 17 adet rüzgargülü eşlik ediyor. Buraya gelirken kendiniz için yerel şarap ve peynir, çocuklar için gelincik şurubu almayı unutmayın. Malum buranın rüzgarı hiç bitmez yanınıza kalın bir şeyler almayı da ihmal etmeyin ya da bizim gibi yapın çantanızda her zaman birkaç şal bulundurun.

Göztepe

Bozcaada’nın vazgeçilmezi ve adanın en yüksek noktası Göztepe. Mutlaka gün batımında bir ada şarabı eşliğinde manzaranın keyfi çıkartın! Çocuklarınızla sohbet ederek gün batımını izleyin, müthiş bir deneyim! Manzara karşısındaki şaşkınlıkları, uçuşan hayalleri, bilgece sözleri… huzur bu olmalı! Hiçbir yerde bu kadar çok yıldızı bir arada göremezsiniz, yalnız ya da çocuklarla keyfini çıkarın.

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada Plajları

Bozcaada gezilecek yerler listesinin sonunda denize girilebilecek yerler var; Ayazma Plajı, Akvaryum Koyu, Beylik Koyu, Habbale Plajı, Çayır Koyu, Tuzburnu Koyu, Ova koyu, Tekirbahçe koyu, Sulubahçe Plajı ve Poyraz Limanı Koyu.

İncecik altın rengi kumu, turkuaz rengi denizi ve eşsiz manzarası ile Ayazma Plajı listenin başında yer alıyor, ziyaretçilerin en rağbet ettiği yerde burası. Denizin dibini gözle görebileceğiniz berraklıkta suya sahip olan, su altı hayatının canlılığı bakımından büyüleyici Akvaryum Koyu’nuda mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tuzburnu koyu ise kafa dinlemek ve sessiz sakin bir ortamda denizin keyfini çıkarmak için birebir.

Bozcaada Gezilecek YerlerBozcaada’da Yapılacaklar Listesi – Bunları Yapmadan Dönmeyin!

  • Ada Cafe’de gelincik şurubu için.
  • Ada kargalarını ve kedilerini besleyin.
  • Adada bir sürü koy var. Siz irili ufaklı tenha koylardan birine gidin, tek başınıza bir koy kapatmışçasına yüzebileceğiniz yerleri keşfedin
  • Adanın reçelleri meşhur; domates reçeli, karadut reçeli, incir reçeli ve gelincik reçeli deneyin.
  • Bağbozumu şenliklerini takip edin! Üzüm bağlarında başlayan ve adalı şarap üreticilerinin elinde dünyanın en güzel lezzetine dönüşen Bozcaada şaraplarının hikayesine tanıklık edin.
  • Bozcaada Çavuş Üzümü yemeden sakın dönmeyin
  • Bozcaada’nın sokaklarında dolaşın, evlerin ve çiçeklerin fotoğrafını çekin.
  • Çınaraltı lokantasının lezzetlerini deneyin.
  • Çiçek Pastanesi’nde Tenodos Kurabiyesi’nin tadına bakın.
  • Limanın sol tarafında bulunan Aburga Ahmet Dede Türbesi’ni ziyaret edin. Rivayete göre bir denizci olan Aburga Ahmet Dede’nin türbesinde denizciler dua eder, adak adarlarmış.
  • Limanın hemen sağ tarafında yer alan Bozcaada Kalesi’ni mutlaka gezin. Kalenin en üstteki surlarına çıkıp manzaranın keyfini çıkarın.
  • Rum Mahallesi’nde yer alan meyhane ve restoranlarda adaya özgü damak çatlatan lezzetlerin tadına varın.
  • Rum mahallesinde bulunan atölyeleri gezin, kendinize ya da sevdiklerinize hediyeler alın.
  • Sulubahçe mevkiinde taraça düzeninde bağların bulunduğu, deniz, doğa ve üzümü birleştiren muhteşem manzaranın içinde kaybolun, yaklaşık 2 km’lik keyifli yolda yürüyün.
  • Yerel şarapların tadına bakın. Bir şişe şarap alıp Polente Feneri’nde gün batımını izleyin.

Bozcaada’ya Geyikli’den feribotla ya da Çanakkale merkezden deniz otobüsü ile gidilebiliyor. Sefer saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bir Muhacir Köyü, Özbek Çanakkale

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

1 Yorum

:)