Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

Çocuk ve Kitap

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

UNESCO dünyadaki okuma alışkanlıkları raporuna göre, Türkiye kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86.sırada; Gambiya, Fildişi gibi Afrika ülkeleriyle birlikte yer alıyor. Hal böyle olunca OECD ülkeleri arasında cahillikte ilk sıralarda olmamızda çok şaşırtıcı olmuyor. Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

Yapılan bir araştırmaya göre, çocuğun okul başarısı evdeki kitap sayısıyla doğru orantılı; kısacası bir evde ne kadar çok kitap varsa, çocuğun başarılı olma eğilimi o derece yüksek. Mutlaka doğrudur ama ebeveynlerin bakış açısıdır belirleyici olan.

Unutmayın, çocuk olmanın bir yaşı yok, insan ebeveynlerinin gözünde hep çocuk ve kitap okuma alışkanlığı kazanmak için hiçbir yaş geç değil! Anonim bir deyiş olan Kitap okumanın tadını bilenler bilir ki, okumak deniz suyu içmek gibidir. İçtikçe susarsınız, susadıkça içersiniz sözü ne çok şey anlatır aslında, okumak, öğrenmek lazım! Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları sizden geçiyor, bunu okul ya da öğretmen tek başına sağlayamaz maalesef, sihirli bir formülde bulunabilmiş değil bugüne kadar…

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmek İçin Ne Yapmalı?

  • Bir atasözümüz var “Ağaç yaşken eğilir” diye tamda bu durum için söylenmiş gibidir. Küçük yaşlarda çocuklarınıza masallar, hikayeler okuyarak ilk adımları atabilirsiniz.

  • Çocuklarınız okumayı öğrendikten sonra kendi kitaplarını seçme özgürlüğü vererek bunu sevdiği bir konu haline getirebilirsiniz. Okuduğu kitaplar hakkında sorular sorarak onunla sohbet etme ortamı yaratabilirsiniz, çocuklar anlatmayı her zaman çok sever. Ergen iseler, kitaplar onlarla iletişim kurmak için en iyi araçlardan biridir.

Ailece Okuma Saati Rutini Oluşturun!

  • Ebeveynler olarak siz kitap okuyarak çocuklarınıza rol model olabilir, okuduğunuz kitaplardaki ilginç noktaları onlarla paylaşabilirsiniz. Çocuklar dinlemeyi de çok sever.
  • Okuma saati rutini oluşturmak her zaman işe yarar, bir süre sonra çocuğunuzun bu rutine isteyerek uyduğunu göreceksiniz.
  • Onunla birlikte büyüyen bir kitaplığı/kütüphanesi olmasını destekleyebilir, bu kütüphaneden onu sorumlu tutarak sahiplenmesini sağlayabilirsiniz. Kitaplık evin en güzel süsü ve bir eve ruh veren en iyi mobilyadır.
  • Odasında veya evin herhangi bir köşesinde okuma köşesi oluşturabilir, okumanın da hayata dahil olduğunu hatırlatabilirsiniz. Uygun ışık, dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış ve kendini keyifli hissedebileceği bir ortam ideal olacaktır.

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

  • Okullarda kitap okumaları ve incelemeleri yapılıyor. Sizde bu sürecin parçası olabilir, destekleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla ilinizdeki kütüphaneleri ziyaret edebilir, farklı bir dünyanın kapılarını açmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte kitapçıları gezip, rafları, kitapları kendilerinin keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

  • Kitap okurken keyiflerine keyif katacak eylemlerde bulunabilirsiniz; bir dilim mozaik kek, süt veya sıcak çikolata ya da kahve ya da bir tabak dolusu meyve… Sizin yaratıcılığınız kalmış:))

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

  • “Kitaplar pahalı” sadece bir bahane, arkadaşlarla kitap değiş tokuşu yapmak, kütüphanelerden ödünç kitap almak vesaire o kadar çok opsiyon var ki niyeti olana.

Film yerine kitabın orjinalini okumak daha etkili!

  • Birçok kitabın film veya dizi versiyonu mevcut. Özellikle ergen çağlarında öncelik fark etmeden bir kitabın film versiyonunu seyrettikleri ve kitabın aslını okuduklarında çok güzel bir ayrım yapıyorlar. Kitabın aslını okumayı tercih ediyorlar, teşvik edin ve gözlemleyin. Kitap okumayı tercih etmelerinde bir yol ayrımı olabilir.
  • Her ne kadar teknolojinin gelişmesi ile birlikte digital yayınlar hayatımıza girse de kitabın dokusunu hissederek okumak fark yaratıyor. Çocuklarınıza bu konudaki düşüncelerini sorun!
  • Bazen çizgi romanlardan başlamak iyi bir seçenektir. Buradan seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Ben çok şanslı bir çocuktum. Çünkü okumayı çok seven, kitap alamadığımız zamanlarda beni kütüphane ile tanıştıran bir babam var. Gençlik yıllarımda etrafımda hep okumayı seven arkadaşlarım oldu, okuyan ve bunlar üzerinde tartışma açabilen arkadaşlar. Bende çocuklarımı aynı şekilde yetiştirmeye çalıştım, küçük yaşlarında onlar için hikayeler yarattım, kitap okumaları için onları hep teşvik ettim. Şimdi ne mutlu ki bana okumayı seven çocuklarım var ve umarım hayatları boyunca vazgeçmeyecekleri bir alışkanlık olmuştur onlar için.

Kitaptan daha iyi bir arkadaş yoktur, zaman zaman insana dert ortaklığı eder, insanın gönlünü açar, yüreğine su serper… Gönlünün her muradına onunla erişirsin, böylesine güzel bir dost görülmemiştir; ne incitir ne incinir.” Kâtip Çelebi

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları bunlarla sınırlı değil, siz ebeveynlerin isteğine, bakış açısına ve yaratıcılığına bağlı. Kendinize ve çocuğunuza bir iyilik yapın, kitap okuyun!

Kitap Bulunan Evde Büyümenin Ergen Gelişimine Etkileri, okuyun!

Çocuklar Niye Shakespeare Okumalı? ilginizi çektiyse okuyun!

Yorum Yapın

:)