Ezogelin çorbası tarifi, bizim evin en sevileni, çocuklar bayılıyor. Malzemeler hemen hemen aynı olsa da birçok farklı yapım çeşidi mevcut Ezogelin çorbasının. Burada yazacağım tarif bizim tarzımız, deneyin beğenirsiniz umarız!
Ezogelin Çorbasının Öyküsü
Bir de hikayesi var bu çorbanın, Yakup Demirli derlemesiyle şöyle: Gaziantep iline bağlı, Oğuzeli kasabası Dokuzyol köyünde güzelliği ile yöreye nam salmış bir kız yaşarmış. İsmi de kendi kadar güzel ve etkileyici olan Zöhre kız sonraları Ezo Gelin diye anılır olmuş. Ağabeyinin evlendiği kıza berdel olarak Şıda Hanifi ile evlendirilmiş. Zöhre kız bu evliliği istemese de töreye uymaktan başka çaresi de yokmuş, isteği dışında gerçekleşen bu mutsuz evlilik çok sürmemiş. Kocasının kuma getirmek istemesi üzerine Zöhre gelin evi terk edip baba evine dönmüş. Uzun yıllar kendisine birçok evlenme teklifi gelmesine rağmen yaptığı mutsuz evlilikten dolayı evlenmek istememiş.
Ancak yine töre ağır basmış ve abisinin yeniden evlenmek istemesi üzerine teyzesinin oğlu Memey’e (Mehmet) berdel usulü ile verilmiş. Ezo gelin bu evliliğe de karşı çıkmaya çalışmış, bu kez kendisini rahatsız eden şey Memey’in Suriye’de yaşıyor olmasıymış. Oraya gelin gider de bir daha ülkesine dönemezse! diye korkusu varmış. Araya akraba kadınları girmiş ve Ezo gelini ikna etmişler. İkinci kez evlenen Ezo gelin Suriye’ye Kozbaş köyüne götürülmüş düğünsüz derneksiz. Dul kadına düğün yapılmaz! Töre böyledir.
Ezo gelinin bu evlilikten altı kız çocuğu olmuş. Bir yandan zor yaşam şartları, yoksulluk ve bir yandan da memleket özlemi Ezo gelini bitkin düşürmüş. Yakalandığı ince hastalık (verem) Ezo gelinin sonu olmuş ve 1952 yılı Mart ayında tek odalı kerpiç evinde bir daha yataktan kalkamamış. Sağlığında köyünden Türkiye’ye doğru bakıp bakıp ağlayan Ezo gelin eşine ölünce vatanını görecek yere gömülmesini vasiyet etmiş. Vasiyeti yerine getirilmek için cenazesi yaşadığı köyünden alınıp Bözhöyük köyündeki höyüğün üzerine gömülmüş.
Ezo gelin, tüm bu yaşadıklarını yaptığı çorbasında ifade etmiş. Yoksul ortamında bulabildikleri ile bir başka yaparmış çorbayı, içerisine acı içindeki yaşamını, yoksulluğunu, vatan ve yakınlarının özlemini, kaygılarını, umudunu, olabilmişse mutluluğunu katarmış. Hemen hepimizin severek yediği bu çorbayı kaşıklarken Ezo gelini ve öyküsünü hatırlamayı unutmayın!
Sirkeli ve sarımsaklı mercimek çorbası tarifi ilginizi çeker mi?
Ezogelin Çorbası Tarifi
Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1’er yemek kaşığı pirinç ve bulgur
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- ½ yemek kaşığı biber salçası
- 1’er çay kaşığı kuru nane, kırmızı pul biber, tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
- 6 bardak su
Yapılışı
- Soğanı küp küp doğrayın, sarımsakları ezin.
- Mercimek, pirinç ve bulguru bir kaba alıp iyice yıkayıp süzün.
- Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup soğanları soteleyin. Sarımsağı ekleyip soteleme işlemine devam edin. Sırasıyla biber ve domates salçasını ekleyin, salçanın kokusu gidinceye kadar iyice kavurun.
- Mercimek karışımı, tuz ve karabiber ekleyip birkaç kere karıştırın.
- 6 bardak su ekleyip kaynayıncaya kadar yüksek ateşte sonra 30 dakika kısık ateşte pişirin. Karışım çok yoğunlaştıysa 1-2 bardak daha su ekleyebilirsiniz.
- Çorba piştikten sonra blendırdan geçirip bir kenara alın. Eğer taneli seviyorsanız biraz taneli bırakabilirsiniz.
- Bir tavaya bir yemek zeytinyağı, kırmızı pul biber, kuru nane ekleyip kızdırın ve çorbanın üzerine dökün. Dilerseniz pul biber ve naneyi yağda kavurmadan da kullanabilirsiniz.
- Afiyet Olsun!
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın