Bilim kurgu, bilimsel/teknolojik gelişmelerin sağladığı yeni olanakları düşsel bir biçimde yorumlayan bir yazın türü. Yeni buluşların/gelişmelerin nelere yol açabileceğini ve insanoğlunu nasıl bir geleceğe sürükleyebileceğini düşündüren yapıtlar kısacası. Klasik veya modern, ütopyacı ya da distopyan popüler bilim kurgu kitapları gençler tarafından okunmalı, tabii ki okumanın bir yaşı yok buda unutulmamalı!
Bilim Kurgu Kitapları
Zaman Makinesi ⊥ H.G. Wells
H.G. Wells 1895 yılında yayımlanan ilk romanı Zaman Makinesi’nde, insanoğlunun kafasını her zaman meşgul eden zamana yolculuk temasını işleyerek soluksuz okunacak bir esere imza atıyor. Yazar, ortaya koyduğu distopik atmosferle öncü kimliği kazanırken, bu atmosferin içine yerleştirdiği sosyo-politik konumlamalarla okurunu akıl jimnastiğine yönlendiriyor, mutlaka okunmalı.
Dune ⊥ Frank Herbert
Amerikalı yazar Frank Herbert’ın 1965’te yayınlanan 6 kitaptan oluşan serisi Dune bugüne kadar yazılan en hatırı sayılır bilimkurgu serilerinden biri olarak kabul ediliyor. Eser uzak bir gelecekte, bir çöl gezegeni olan Arrakis’te geçiyor ve Arrakis merkezli olayları anlatıyor. İnsanoğlu geçmişte makineleşme yoluna gitmiş ve bir şekilde makinelerin kölesi haline gelmiştir. Uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından özgürlüğünü tekrar elde etmiş ve makineleşme yasaklanmıştır.
Otostopçunun Galaksi Rehberi ⊥ Douglas Adams
Otostopçunun Galaksi Rehberi, İngiliz yazar Douglas Adams tarafından yazılan bir bilim kurgu serisi. Arthur Dent adındaki bir İngiliz, uzaya kestirme yol yapılması için çalışmalar yapar, fakat bunun için dünyanın patlatılması gerekmektedir. Arthur patlamadan hemen önce otostop çekerek, dünyadan kaçar ve macerası da böyle başlar. Arthur’un maceralarına ortak olabileceğiniz bu seri, yazarın esprili dili sayesinde, okuyucusunda evrende yolculuk yapma isteği uyandırıyor.
1984 ⊥ George Orwell
Orwell bireyselliğin yok edildiği, hafızanın kontrol altında olduğu, insanların makinelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni yaratarak, insanın bugüne ve geleceğe dair korkularını inanılmaz bir hayal gücüyle yoğurarak gözler önüne seriyor. Distopya edebiyatının başyapıtı sayılabilecek 1984; geçmişte ve günümüzde dünyamızda sahnelenen oyunların bir yansıması gibidir aslında. Bir kez bu dünyaya girdiğinizde bir daha geri dönüşü olmayan bir maceranın içine atılmış oluyorsunuz.
Vakıf ⊥ Isaac Asimov
Bilim kurgu edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak görülen Vakıf Serisi, usta yazar Isaac Asimov’un kaleminden okuyucusu ile buluşuyor. Sayısız gezegene yayılmış olan Galaktik İmparatorluk adım adım bir çöküşe doğru ilerlemektedir. Çöküş karanlık çağın başlangıcı demektir. İnsanlık tüm bilgi ve birikimlerini kaybedecek, karmaşa ve şiddet hüküm sürecektir. Bunu gören Psikotarih biliminin kurucusu ve geliştiricisi Hari Seldon, kimsenin itibar etmediği Terminius adlı bir gezegende bir Vakıf kurar. Vakıf, galaksinin çeşitli yerlerinden gelen ve her biri kendi alanında uzman olan bir grup bilim insanı için sığınak görevi üstlenecektir. Vakıf’ın görünürdeki amacı, insanlığın bilgi birikimlerini toparlayıp muhafaza etmek için bir Galaktik Ansiklopedi hazırlamaktır. Gerçekten öyle midir?
Cesur Yeni Dünya ⊥ Aldous Huxley
26. yüzyıl Londra’sında ütopik bir yaşam hüküm sürmektedir. Üreme teknolojisi ve uykuda öğretim sayesinde toplum farklılaştırılmış, bireyi birey yapan aile, din, kültür, sanat, edebiyat ve felsefe gibi değerler yok edilmiştir. Her şey tek tip, rutin ve kusursuzdur. Bu toplum için önemli olan istikrardır. Bu istikrar bozacak unsurlar-kitaplar, din- toplumdan çıkarılmıştır. Dikenli tellerin hemen ardındaysa eski sistemle yaşayan insanlar vardır. Bir gün biri çıkar ve bu mükemmel dünyayı sorgulamaya, sorgulatmaya başlar. Gençler İçin Bilim Kurgu Kitap Önerileri
Fahrenheit 451 ⊥ Ray Bradbury
Fikirlerin yayılmasını önlemek için kitapları yakan bir adamın distopik hikayesi. Guy Montag işini seven bir itfaiyecidir, on yıldır kitap yakmaktadır ve bunu hiç sorgulamamıştır. Okuyup bir şeyler öğrenen insanların var olan düzene karşı çıkma ihtimaline karşı, insanların okuma özgürlüğünü ellerinden alan otoritenin maşalığını yapmaktadır. Bir gün insanların korkusuzca yaşadıkları geçmişi anlatan bir genç kızla tanışır. Ondan sonra, hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirmeye başlar. Sansüre, baskıcı yönetimlere, kapitalizmin getirdiği mevcut yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biridir bu eser. Okuyun ve kendinizi yeni baştan kurun.
Karanlığın Sol Eli ⊥ Ursula K. Le Guin
Karanlığın Sol Eli, dünyamıza çok benzeyen, yarı-kutup ikliminin hüküm sürdüğü “Kış” adlı bir gezegende geçiyor. Gezegenin tüm sakinleri çift cinsiyetli. Yılın belli dönemlerinde o anki hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın oluyorlar. İnsan düşüncesini belirleyen düalizm eğilimi azalmış, insanlığın güçlü-zayıf, koruyucu-korunan, hükmeden-hükmedilen, kadın-erkek… ve benzeri ikiliklerini oluşturan temeller zayıflamış gibidir. Bir gün, Kış gezegenine yerel halkı gezegenler birliğine davet eden bir elçi gelir. Elçinin gelişiyle birlikte yerli ile yabancı, erkek ile dişi, benzerlik ve benzemezlik, parça ile bütün arasındaki ilişki ve çelişkiler gezegen sakinlerinde karşılıklarını bulmaya, sorgulanmaya ve yaşanmaya başlar…
Gençler İçin Bilim Kurgu Kitapları yazımız ilginizi çektiyse Lise Yıllarında Okunması Gereken 10 Kitap yazımızı da okuyun! Gençler İçin Bilim Kurgu Kitap Önerileri
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Çok güzel bir liste olmuş elinize sağlık.
https://cangedik.com.tr/
Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler. Kitaplarla dolu yeni bir yıl dileğimizle,
Merhabalar,
Merhabalar,
Yazınızda paylaştığınız kitap önerileri için size teşekkür ederim. Yazınızdaki kitapları not ettim. Umarım bazılarını okuma fırsatı edinirim. İzninizle, ben de kitap önerilerinden oluşan blog yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/haftanin-kitap-onerileri-2
Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle,
keyifli okumalar diliyorum.
http://www.ebrubektasoglu.com/