
Nabokov’un okunası eserleri nelerdir? Nabokov okumaya nereden başlamalı? Vladimir Nabokov, Lolita romanıyla 20. yüzyılın en iyi 100 romanı arasında yer alan, Rus kökenli ünlü yazarlardan biri. Nabokov neredeyse 50 yıllık yazın kariyerinde 20’den fazla roman, 10’dan fazla kısa öykü kitabının yanı sıra, edebiyat dünyasına birçok şiir ve çeviriyle katkıda bulundu. Parlak ve ince zekasıyla dahilik seviyesinde değerlendirilen Nabokov, hemen her dahide görüldüğü gibi çeşitli takıntıları ve hatta huysuzluklarıyla da tanınır. Vladimir Nabokov’un Okunası 8 Kitabı burada, keyifli okumalar!
Vladimir Nabokov Eserleri
Solgun Ateş (Pale Fire)
Solgun Ateş, dünyanın ilk hypertext romanı, anlaşılması pekte kolay olmayan, şifrelerle, göndermelerle dolu, okuru bir tür sınavdan geçiren bir yapıt. John Shane adında bir yazarın ölmeden hemen önce yazdığı 999 dizelik şiirin etrafında kurgulanmış. Roman Charles Kinbote adlı bir öğretim üyesinin önsözü ile başlıyor ve yeni bir tür anlatım oluşturmak için metin sürekli anlatıcının yorumlarıyla kesiliyor. Kinbote şiiri yorumlamaya çalıştıkça aslında kendisiyle, geçmişiyle ilgili olaylar da bu yorumun içine bulaşmaya başlıyor. En yüksek anlamda bir trajikomedi olan bu kitap sizi ironi ile eğlendirecek ve bir dedektif şüphesiyle heyecanlandıracak türden.
Lujin Savunması (The Luzhin Defense)
Nabokov’un en ünlü romanlarından biri olan Lujin Savunması, 1924’te intihar eden yazarın arkadaşı Curt von Bardeleben’in yaşam öyküsüne dayanıyor. Sosyal açıdan garip bir çocuk olan Lujin, günlük varlığından kaçmak için satranç oynuyor. Fakat satranç sanatında ustalaştıkça, yaptığı hamlelerle iç dünyasını özgür bırakan Lujin geri dönüşü olmayan bir şekilde gerçeklikle olan bağlarını koparıyor. Kendi gerçeğinde her şey kontrolü altındayken bir rüyadan ibaret olan gerçek yaşamda tamamen savunmasız kalıyor.
Yetenek (The Gift)
Yetenek, Vladimir Nabokov’un kaleminden çıkmış son Rusça roman. Eser, Berlin’de yazarlığa bir şekilde adım atmış ve kitaplarını yayımlatmayı başarmış Fyodor’un hikayesini anlatıyor. Nabokov, nesir ve şiiri ustaca harmanladığı bu eserinde okurunu bir satranç oyununa davet ederken, kendi dünyasınında kapısını aralıyor.
Saydam Şeyler (Transparent Things)
1972’de yayımlanan Saydam Şeyler, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca İsviçre’deki küçük bir köyü ziyaret eden Amerikalı editör Hugh Preston’ın hikayesini anlatıyor. İlk seyahatinde, o zamanlar çok genç bir adam olan Preston babasına eşlik eder; ikincisinde eksantrik yazar R ile röportaj yapması için görevlendirilir, üçüncü ziyaretinin hatırası trajedi, cinayet ve deliliklerle kararır. Son ziyaretinde Preston geçmişi ile uzlaşmaya çalışır.

Pnin
Bu iç ısıtıcı romanın ana karakteri, ABD’de yaşayan 50 yaşlarında Rus kökenli bir doçent olan Timofey Pnin. Fonda ilk Sovyet göç dalgasının yer aldığı yapıtta yazar, hafifçe yolunu şaşırmış Rus entellektüellerinin yaşamını ironik bir biçimde canlandırıyor.
İnfaza Çağrı (Invitation to the Beheading)
Nabokov’un çok sevdiği yabancılaşma, göçmenlik konularını işlendiği en iyi yapıtlardan biri sayılıyor İnfaza Çağrı. Hayali bir ülkede geçen bu Kafkaesk roman, “gnostical turpitude / gnostik ahlaksızlık” ile suçlanan ve ölüme mahkum edilen Cincinnatus C. isimli genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Onun gnostik ahlaksızlık olarak suçu, Orwell’in 1984 romanındaki fikir, düşünce suçlarını ya da Kafka’nın Dava’sındaki Jozef K’nın ne olduğunu bilmediği suçunu andırıyor.
İhtişam (The Glory)
İhtişam, kendisiyle evlenmeyi reddeden bir kıza aşık olan yirmi iki yaşındaki Rus göçmeni Martin Edelweiss’in tuhaf ironik hikayesini anlatıyor. Hayatının boşa geçtiğine inandığı ve sevgilisini etkilemek istediği için, 1919’da annesiyle birlikte kaçtığı Sovyetler Birliği’ne yasa dışı bir şekilde yeniden girme girişiminde bulunuyor. Başarılıda oluyor ama korkunç bir bedel karşılığında. Vladimir Nabokov’un 8 Kitabı
Lolita
Yayınlandığı ilk yıllarda müstehcenliğiyle tepki toplayan Lolita, bir süre sonra satirik bir komedi ve çarpıcı bir roman olarak nitelendirilmeye başlar. Flaubert, Proust, Balzac gibi yazarların eserlerine atıfta bulunması, Lewis Caroll’un “Alice Harikalar Diyarında” adlı eserinden yaptığı alıntılar ve Charlie Chaplin’in 16 yaşındaki ikinci karısı Lita Grey hakkındaki göndermeler ön plana çıkar. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Lolita baş yapıtlar arasında yerini alır.
Nabokov’un tüm eserlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Mutlaka Okunası Stendhal Eserleri için tıkla ve oku!
Yorum Yapın