
Polonezköy, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı, yeşilin her tonunu barındıran doğası, oksijen dolu havası ve geleneksel evleriyle şirin mi şirin bir Polak köyü. 18.yy’da politik nedenlerle Osmanlı Devleti’ne sığınan Polonyalılar tarafından kurulmuş olan bu köy, yılın her mevsimi mutlaka yapacak bir şey bulabileceğiniz nadir yerlerden biri. Çocuklarla keyifli zaman geçirmek için alternatif arıyorsanız, Polonezköy Gezilecek Yerler yazımızı okumadan geçmeyin!
Polonezköy Tarihçe
Polonezköy, 1830’da Polonya’daki ayaklanma esnasında hükümet başkanı, sonrasında Polonyalı sürgünlerin siyasi lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulur. Sonrasında onun adını alarak “Adampol” olarak anılmaya başlar. Tarım başlıca geçim kaynakları olur. Köy, Polonezköy adını resmen 1923’te alır. Köyün tarımla ilişkisi Atatürk’ün dikkatini çeker ve 1937 yılında köyü ziyaret eder. Köylüler, kendisini eski bir Polonya geleneğiyle karşılayarak ekmek, tuz sunarlar ve Polonya dansları ile ortamı şenlendirirler. Köyde güzel bir gün geçiren Atatürk, bir ara Josef Dochoda’nın evinde dinlenir. Bu ziyaretin ardından, halkın Türk tabiiyetine geçebilmesi için gerekli girişimlerde bulunur.
Polonezköy Gezilecek Yerler
Tabiat Parkı
Tabiat Parkı, İstanbul’un doğal bitki türlerinin tamamını içinde barındıran, yabani kuş sesleri eşliğinde birçok hayvan çeşidini görme imkanı bulabileceğiniz bir cennet köşe. Park içerisinde Sülün-Keklik ve Geyik-Karaca Üretme İstasyonu bulunuyor. Bitki türleri arasında çam, kestane, gürgen, meşe, kayın, ıhlamur, defne, kocayemiş bulunuyor. Hayvan türleri arasında ise; kızıl geyik, karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, sincap, sansar, gelincik, sülün, keklik, atmaca, şahin, doğan, karatavuk, saka, üveyik ve baykuş yer alıyor. Tek yön 2700 metrelik yürüyüş parkuru ile burası, aileniz veya arkadaşlarınızla trekking ve doğa yürüyüşü yapabileceğiniz ideal bir mekan.
Czestochowalı Meryem Ana Kilisesi
Polonezköy’deki ilk dinsel yapı 1842 yılında inşa edilmiş. 1894 İstanbul depreminde kilisenin yıkılmasının ardından, 1914’de bugünkü Czestochovalı Meryem Ana Mabedi yapılmış. I. Dünya Savaşı sırasında kilise Türk Ordusu tarafından karargah olarak kullanmış. 1918 yılında kilise restore edilmiş. Kilisenin bahçesini çevreleyen çitler ise 1987 yılında Milas/Yeniköy Termik Santrali’nde görev alan Polonyalı çalışanların gayretleri ile yapılmış.
Zofia Rızı Anı Evi
Köyün en eski evlerinden biri olan Zofia Rızı (Ryży) Anı Evi mutlaka ziyaret edilmeli, tarihe ışık tutan bu tür girişimler desteklenmeli. Zofia Rızı’nın babası Wincenty Rıżı tarafından 1881-1883 yıllarında inşa edilmiş bu evde, köy ve aileye ait fotoğraflar, belgeler ve lehçe kitaplar görülebilir. O dönemin tipik Polonya köy evi mimarisini sergileyen ev, orjinalliğinden hiçbir şey kaybetmemiş. Bahçesi daha bakımlı olsa daha fazla dikkat çekebilir!
Ağaç Oyma Heykel Sergisi
Polonezköy meydanındaki Kültür Evi Parkı’nda bulunan ahşap heykeller görülmeye değer. Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri ve Polonyalı sanatçıların ortaklaşa yarattığı heykeller, Polonezköy’e özgün geleneksel değerleri ortaya koyuyor.
Arıcılık Müzesi: Köy meydanında yer alan Arıcılık Müzesi’nde bal üretimine ilişkin çeşitli objelerin yanı sıra, fotoğraflar ve belgeler bulabilir, buraya özgü Kestane balından satın alabilirsiniz. Arılara dikkat etmekte fayda var!
Cam Atölyesi: Zamanınız ve merakınız varsa Cam Atölyesi’ne uğrayıp çocuklarınızla atölye çalışmalarına katılabilir ya da birbirinden güzel cam boncuk arasından dilediklerinizi satın alabilirsiniz. Çocukların hayal gücünü ve el becerilerini geliştirmek için iyi bir seçenek.
BMX Bisiklet Parkuru: Polonezköy’deki bisiklet parkuru, Türkiye’nin dünya standartlarındaki ilk BMX parkuru olarak hizmete açılmış ve Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun düzenlediği yarışmalarda yer alan önemli parkurlardan biri. Bisiklet meraklıları için mükemmel bir durak.
Polonezköy’e Nasıl Gidilir?
Polonezköy’e gidiş için birkaç alternatif mevcut. İlki, FSM Köprüsü Kavacık çıkışından girip, yeni Riva yolunu takip etmek. Avrupa yakasından gelenler için, FSM Köprüsünü geçtikten sonraki ilk çıkış, Anadolu yakasından gelenler için, FSM Köprüsü son çıkış olan Kavacık sapağından girip tabelaları takip etmek yeterli.
İkinci alternatif, TEM “Ümraniye Sarıgazi” çıkısından Eski şile yolu istikametine doğru ilerleyip, Alemdağ’a gelindiğinde Cumhuriyet köyü doğrultusuna yönelmek ve Cumhuriyet köyünden sola dönerek Polonezköy’e ulaşmak.
Toplu taşıma içinse; D1 Polonezköy-Üsküdar/Kadıköy hattı kullanılabilir. Tek yön sefer süresi: 110 Dakika/ Tek Bilet.
Polonezköy’de Ne Yapılır?
Polonezköy gezilecek yerler listemizin olmazsa olmazları!
- Sabah erken saatlerde gidip Tabiat Parkı Yürüyüş Parkuru’nda kuş cıvıltıları arasında sabah yürüyüşü yapın, ciğerlerinize bol bol temiz hava çekin.
- Birbirinden güzel restoranlardan birinde kahvaltı edin (Adampol, Karçma Kriha, Mari’s House seçenekler arasında).
- Zofia Rızı Anı Evi ve köy kilisesini ziyaret edin.
- Köy içinde yürüyüş yapın, ahşap heykel, arı müzesi ve tezgahları ziyaret edin.
- Polonezköy balı, reçeli, kiraz ve ceviz likörünü tadın ve alın.
- Köyün meydanındaki şirin kafelerde yorgunluk kahvesi için ve bol bol sohbet edin.
- Bisiklet kiralayıp, patikalara dalıp köyün arka taraflarındaki güzellikler keşfedin.
- Hayvan parkındaki birbirinden sevimli hayvanları ziyaret edin. (Polonezköy Country Club içinde).
- Yeşilin her tonunun insanı mest ettiği tesislerde pikniğe çıkın, çocuklarınızla top oynayın. (Yeji Dohoda, Stella, Gülayım Otel, Polonez Garden, Polonezköy Country Club seçenekler arasında).
- Yaz aylarında tesislerde bulunan havuzların keyfini çıkarın, bahçelerde kitap okuyun! Bu yaz için kitap önerileri ilginizi çeker mi?
- Yerel satıcılardan meyve ve sebze alın.
Polonezköy gezilecek yerler yazımız burada son bulurken sizi Ağva yazımızı okumaya davet ediyoruz!
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın