Türkmenistan Seyahat Notları

Türkmenistan Gezilecek Yerler

türkmenistan

Türkmenistan, 1991’de Sovyet Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden, yaklaşık 7 milyon nüfuslu bir Orta Asya Türk Cumhuriyeti. İran, Afganistan, Özbekistan ve Kazakistan’a komşu olan bu ülke sessizliği ve sakinliği ile insanı büyülüyor. Türkmenistan, Orta Asya’nın en izole ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor, bu nedenle de meraklısı için çok gizemli gözüküyor. Türkmenistan seyahat notları iki şehri kapsıyor; Aşkabat ve Türkmenbaşı.

Türkmenistan’a gidebilmek için vize almanız gerekiyor. Vize başvurusu doğrudan Türkmenistan Başkonsolosluğuna yapılabiliyor. Vize başvurusunun sonuçlanma süresi ortalama 2 hafta ancak evraklarınızın istenildiği gibi eksiksiz olması gerekiyor.

THY ve Turkmenistan Airlines hava yoluyla gidebilmek için iki seçenek. Yolculuk ortalama 4 saat sürüyor.

Türkmenistan’da uymanız gereken bazı ilginç yasaklar mevcut. Örneğin; ülkenin tamamında, özel ve izinli mülklerin haricinde bulunan bölgelerde sokakta sigara içmek ve alkol tüketmek yasak. Turistlerin gece 23.00’dan sonra sokağa çıkması yasak gibi gibi.

Türkmenistan sıkı kurallarına rağmen kendine özgü yapısıyla görülmesi gereken bir ülke.

Türkmenistan Gezilecek Yerler

Aşkabat (Ashgabat) Gezilecek Yerler

Başkent Aşkabat, ihtişamlı mermer sarayları,anıtları, çeşmeleri, parıltılı altın kubbeleri ve bakımlı geniş park alanları ile Kara Kum Çölü ve Kopet Dağı arasında yer alan ve bulunduğu coğrafya ile tezat oluşturan bir vitrin şehir. Aşkabat, 1881’de kurulmuş. 1948 depreminden sonra Sovyet tarzında inşa edilmiş, ülke bağımsızlığına kavuştuktan sonra bugün ki görümüne kavuşmuş. Aşkabat, “Beyaz Mermer Kent” olarak ta biliniyor ve dünyadaki en beyaz mermer kaplı binalara sahip olmasından dolayı Guinness Rekorlar Kitabı’nda listelenmiş.

Gezilecek yerler listesine gelecek olursak, sessiz sakin şehrin içinde amaçsızca gezinmek bile başlı başına muhteşem bir deneyim.

Türkmenistan Seyahat Notları

Halk Hakydasy Anıtı Kompleksi: 2014 yılında açılan bu geniş kompleks, 1948 depreminde ölenleri, II. Dünya Savaşı sırasında ve diğer Türkmen savaşlarında öldürülen askerlerin anısına dikilen üç ayrı anıta ev sahipliği yapıyor. Komplekste biri deprem diğeri savaş üzerine odaklanmış iki bölümün bulunduğu bir müze de bulunuyor. Deprem salonu belki de Aşkabat’ın en dokunaklı müzesi, 1948 öncesi depremlerin bir zaman yasaklanmış fotoğraflarının yanı sıra beş yıllık temizlik gayreti, 110.000 bedenin gömülmesi ve yeni bir şehrin inşası hakkında bilgi içeriyor.

Halı Müzesi: Dünyanın en büyük el dokuma halısının yer aldığı müzede 17.yüzyıldan bu yana üretilmiş birçok halı sergileniyor.

Ulusal Müze: Çölde kayıp bir saraya benzeyen Ulusal Müze, Kopet Dağının önünde çarpıcı bir konuma sahip. Tarih Müzesi, Doğa ve Etnografya Müzesi ve Başkanlık Müzesi olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Bağımsızlık Anıtı: 27 metrelik çelik konstrüksiyonu, 10 metrelik seyir terası ve 91 metrelik betonarmesi ile Türkmenistan’ın tarihi mirasına incelikli bir vurgu yapıyor.

Türkmenistan Seyahat Notları

Türkmenistan Seyahat Notları

Tolkuchka Bazaar: Önceleri şehir merkezinde bulunan pazar bir süre önce şehrin eteklerine taşınmış. Orta Asya’nın en büyük açık hava pazarı olan bu alanda halı, el sanatı, ipek, mücevher, ev eşyaları ve yiyecek gibi hemen her şey bulabilirsiniz.  Burada bir deve pazarı da mevcut.

Ruhi Camisi: Dünyanın en büyük camilerinden biri olan Ruhi Camisi, hem geleneksel hem de modern mimarinin etkileyici bir sentezini sunuyor. Türkmenistan’ın dini ve kültürel dokusunu yakından hissetmek için burayı ziyaret etmek gerekiyor. Aşkabat’a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kıpçak köyünde inşa edilen camii, 2004 yılında ibadete açılmış.

Nisa Antik Kenti: Parthaunisa olarak da adlandırılan Nisa, Aşkabat’ın 18 km batısında iki bölümden oluşan, MÖ. 3.yy. ve MS. 3.yy arasında Parthian İmparatorluğunun başkenti olarak kullanılmış bir antik şehir. Nisa’daki tüm sanat ve mimarlık bulguları, Batı ve İran tarzlarının mükemmel karışımı sergiliyor.

Cehennem Kapısı: Türkmenistan’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken bir yer. “Cehennem Kapısı” olarak bilinen ateş çukuru yaklaşık 50 yıldır  aktif bir şekilde yanıyor. Aşkabat’ta 267 km uzaklıktaki, 69 metre genişlik ve 30 metrelik derinliğiyle bu krater, Türkmenistan’ın %70’ini kaplayan Karakum Çölü’nün tam ortasında bulunuyor.

Türkmenistan Seyahat Notları

Türkmenbaşı: Hazar Kıyısında Bir Cennet

Türkmenbaşı, önceki adıyla Krasnovodsk, Hazar Denizi kıyısında, yaklaşık 80 bin nüfuslu, önemli bir liman şehri. Deniz havası, doğal güzellikler ve tarih bu şehirde bir araya geliyor.

Avaza Milli Turizm Bölgesi: Bu bölge, Hazar Denizi’nin kıyıları, muhteşem kumlu plajları, şeffaf suyu, deniz florası ve faunası ile ünlü. Avaza’da bunlardan biri, Türkmenbaşı’nın 12 km batısında bulunuyor.

Tarih Müzesi: Türkmenler’in özellikle göçebe yaşam kültürüne dair alet, eşya ve eserlerin sergilendiği müze sayesinde ülke ve halkını yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.

Japon Anıtı: İkinci Dünya Savaşı sırasında çok aysıda esir edilmiş Japon Askeri Türkmenbaşı’nda yol ve bina inşaatında çalıştırılmış. Bu esir askerlerin anısına dikilen Japon Anıtı havalimanına oldukça yakın ve görülmeyi hak ediyor.

Kenar Bazar: Burası Türkmenbaşı’nın en canlı ve kendine özgü yapısını sergileyen bir yer. Bölgenin bozulmamış örf ve âdet yapısını sergileyen büyüleyici bir ortam sunuyor ziyaretçisine.

Türkmenistan Mutfağı

Türkmenistan’da en popüler yemek, pilav. Kuzu, havuç, pirinç ve soğan ile pişiriliyor. Shurpa ise et, patates ve domates ile yapılan bir yemek. Tandırlarda pişirilen ekmek Türkmen mutfağının en önemli parçalarından biri. Türkmenler en çok koyun eti tercih ediyorlar, çiğ soğanla servis edilen kuzu şiş denenmeye değer. Mantı en çok tüketilen yemekler arasında.

Yeşil çay en çok tüketilen içecek, votka ise Ruslardan kalan bir alışkanlık olsa gerek. Deve sütü, hem günlük beslenmede hem de tıbbi amaçlarla kullanılıyor ve bağışıklığı güçlendirdiğine inanılıyor.

Son olarak, bu ülkeye gelmişken birbirinden güzel halılardan almalı diyeceğim ama bölgeye özgün bu halıları yurt dışına çıkarmak yasak! Türkmenistan Seyahat Notları

Türkmenistan, zengin kültürel mirası, etkileyici doğası ve gizemli atmosferi ile keşfedilmeyi bekleyen bir ülke. Aşkabat ve Türkmenbaşı’ı ziyaret ederek bu büyülü ülkenin sunduğu güzellikleri deneyimleyebilirsiniz.

Bir hafta sonu destinasyonu arıyorsanız, Muscat Gezilecek yerler yazımıza bir göz atın! Türkmenistan Seyahat Notları


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Ahmet hakkında 12 makale
İki kız babası, mühendis, zoraki seyyah.

Yorum Yapın

:)