Zamansız Charles Dickens Eserleri

İngiliz Edebiyatı

Charles Dickens eserleri

Charles Dickens (Charles John Huffam Dickens), klasik İngiliz edebiyatına yaptığı büyük katkılarla bilinen, dünyanın en etkili ve en sevilen yazarlarından biri. Destansı hikayeleri, canlı karakterleri ve çağdaş yaşamın kapsamlı tasvirleri unutulmaz. Charles Dickens, yaşadığı çağın en önemli edebiyatçılarından biriydi ve hala en çok okunan yazarların başında geliyor. Okunası Charles Dickens eserleri!

Charles Dickens’ın Hayatı

7 Şubat 1812’de Portsmouth’ta John ve Elizabeth Dickens’ın oğlu olarak doğdu. David Copperfield’da Bay Micawber’in karakterine ilham veren babasının borçları yüzünden hapse girmesi nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Charles, yalnızlık ve umutsuzluğun yanı sıra korkunç koşullara dayanmak zorunda kaldığı bir fabrikaya çalışmaya gönderildi. Üç yıl sonra okula geri döndü, ancak deneyimlerini asla unutmadı, bu deneyimler ‘David Copperfield’ ve ‘Büyük Umutlar’ romanlarına ilham oldu.

Edebiyat kariyerine gazeteci olarak başladı. 1837’de Bay Pickwick’ın Maceraları’nın yayınlanmasıyla birlikte şöhreti yakaladı.  1858’de kendisine on çocuk veren fakat bir türlü mutlu olamadığı eşinden ayrıldı. Metresi aktris Ellen Ternan ile yaşamaya başladı. 1870 yılında felç geçirerek vefat etti ve Westminster Manastırı’na gömüldü.

Dickens yazmayı hiç bırakmadı ve miras olarak 15.000’den fazla mektupla birlikte 15 roman, çok sayıda deneme, oyun, makale ve hikaye bıraktı. Charles Dickens eserleri

Charles Dickens Eserleri

Kasvetli Ev

Kasvetli Ev, yazarın en karamsar ve toplumsal eleştirisi en güçlü romanlarından biri. Aynı zamanda Dickens’ın en karmaşık yapıtı. Bu eserinde Dickens, bitmeyen bir davanın çevresinde Victoria çağının katı ahlakçılığını, modern dünyaya geçişin sancılarını, hukuk sisteminin işlevsizliğini, sınıflar arasındaki uçurumu, kadının konumunu güçlü bir toplumsal eleştiri ve sarsıcı bir gözlem gücü ile anlatıyor.

Bu romandan esinlendiği düşünülen 1901 tarihli bir film, 2015’te tesadüfen İngiliz Film Enstitüsü arşivinde bulundu. Bir dakikalık The Death of Poor Joe adlı film, eserdeki çöpçü Jo karakterinin ölümünü konu alıyor. Gece yarısı kar yağarken yanında süpürgesiyle kilise duvarı karşısında soğuktan donmak üzere olan Jo’nun yanına bir bekçi yaklaşır. Ölmek üzere olan Jo’yu kucaklayan bekçi, ona yardım etmek ister ama artık çok geçtir. Bu film en eski Charles Dickens filmi olarak kayıtlara geçmiştir.

Büyük Umutlar

Büyük Umutlar, Viktorya döneminin büyük ustası Charles Dickens’ın en ünlü ve çok sevilen romanlarından biridir. Tüm büyük romanları gibi, Büyük Umutlar’da Dickens’ın mükemmel bir karakter ve olay örgüsü kullanımına sahiptir- bununla birlikte, 19. yüzyılda İngiliz sınıf sisteminin inşa ediliş biçimine karşı inanılmaz bir duyarlılığa sahiptir.

Roman, gizemli bir hayırsever tarafından kendisine bir beyefendi olma şansı verilen Pip adındaki fakir bir genç adamın etrafında dönüyor. Büyük Umutlar, Viktorya döneminde sınıflar arasındaki farklılıkların büyüleyici bir görünümünün yanı sıra muhteşem bir trajikomedi sunuyor. Karakterlerin resmedilişi, iç dünyası ve olaylara karşı refleksleri o kadar ‘insani’ ki bu gerçeklik algısı eseri zamansız hale getiriyor.

İki Şehrin Hikayesi

İki Şehrin Hikayesi, 200 milyonun üzerindeki satışı ile tüm zamanların en meşhur edebiyat eserleri arasında. Fransız Devrimi sırasında ve öncesinde Paris ve Londra’da geçen roman, Paris’teki karanlık günlerin karşısında Londra’daki aydınlık ve dingin günleri anlatıyor. Tarihsel açıdan destansı, aynı zamanda kişisel ve politik olanın iç içe geçtiği, kişinin sistematik taciz altında akıl sağlığını koruma çabası da dahil şiddetin nedenlerinin ve etkilerinin ne olduğunu gösteren müthiş bir roman.

İki Şehrin Hikayesi Alıntı

  • Aslında hepimizin içinde saklı olan ve ortaya çıkmak için belli şartlar bekleyen tuhaflıklar vardır.
  • Bense hayatta olduğumu unutmak istiyorum. Dünyada olmak bana bir fayda sağlamıyor, benim de dünyaya pek faydalı olduğum söylenemez.
  • En iyi zamanlardı; en kötü zamanlardı. Bilgelik çağıydı; ahmaklık çağıydı. İnanç dönemiydi; şüphecilik dönemiydi. Aydınlığın mevsimiydi; karanlığın mevsimiydi. Umut baharıydı; umutsuzluk kışıydı. Öncemizde her şeyimiz vardı; öncemizde hiçbir şeyimiz yoktu. Hepimiz doğrudan cennete gidiyorduk; hepimiz doğrudan cehenneme gidiyorduk.
  • Her insanın bir diğerinden sakladığı büyük sırları ve gizemleri vardı. Gece büyük bir şehre girdiğimde, o karanlığa gömülmüş evlerinde kendi büyük sırlarıyla baş başa yüz binlerce atan kalbi düşünürüm.
  • İnsanın bedenini örten ne olursa olsun, duygular onu deler geçer. Ruh güneşten daha güçlüydü şüphesiz.
  • İnsanlar etraflarında ne korkunç şeyler olup bittiğine kafa yormuyor hiç!
  • Onca kalabalığa rağmen, bu nasıl bir yalnızlık!
  • Ölüm, doğanın bütün canlı varlıklara sunduğu çareydi, neden yaşamanın da çaresi olmasındı ki?
  • Şu bir gerçek ki her insan diğerleri için derin bir sır ve gizemdir…
  • Yüksek tabakadan nefret etmek, aşağı tabakanın istemsizce gösterdiği bir çeşit hürmettir.

Bay Pikvik’in Maceraları (1837), Oliver Twist (1839), Nicholas Nickelby (1839), Antikacı Dükkânı (1841), Bir Noel Şarkısı (1843), Martin Chuzzlewit (1844), Dombey ve Oğlu (1846-1848), David Copperfield (1850), Kasvetli Ev (1853), Zor Yıllar (1854), İki Şehrin Hikayesi (1859), Perili Ev (hikâye) (1859), Büyük Umutlar (1861), Müşterek Dostumuz (1865), Edwin Drood’un Gizemi (1870).

Dünyaca ünlü İngiliz yazar Jane Austen’ ın eseri Gurur ve Önyargı’dan Altı Çizilesi 10 Alıntı


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Hayat hakkında 320 makale
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)