Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Sabahattin Ali, sanat anlayışı, dünya görüşü, sanatkârane üslubu, kısa hayatı, gizemli ve hazin ölümü ile okuyucunun gönlünde farklı bir yere sahiptir. Bu nedenle Sabahattin Ali eserleri okunmalıdır!
Sabahattin Ali 25 Şubat 1907 tarihinde bugün Bulgaristan sınırlarına dahil olan Eğridere’de doğar ve ilköğrenimini Üsküdar, Çanakkale ve Edremit’te tamamlar. Balıkesir Muallim Mektebi’ni bitirmesinin ardından öğretmen olur. Maarif Vekaleti bursuyla 1928’de Almanya’ya gider ve 1930 yılında geri döner. “Memleketten Haber” isimli şiiri Atatürk’e hakaret içerdiği gerekçesi ile hakkında dava açılır ve 1932’nin son günlerinde tutuklanır. 1933’te çıkan bir afla serbest kalır. 16 Mayıs 1935’te Aliye Hanım’la evlenir. MEB Neşriyat Müdürlüğüne getirilir. Aziz Nesin ile birlikte, Marko Paşa, Malum Paşa ve Merhum Paşa dergilerini çıkarır. Çeşitli kovuşturmalara uğrar, tutuklanıp hapis yatar ve çıkar. 16 Haziran 1948’de kırsal arazide bir çoban tarafından cesedi bulunur. Kafası taşla ezilerek öldürülmüştür. Çantasından Puşkin romanı ile kendisine yazılmış mektuplar çıkar. Ülkeden kaçmaya çalışırken kendine kılavuzluk yapan Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948’de öldürüldüğü savı ortaya atılır. Doğruluğu tarihin insafına kalmış durumdadır.
Sabahattin Ali’nin Edebi Kişiliği
Sabahattin Ali tüm eserlerini toplumcu gerçekçilik yaklaşımıyla yazmıştır. Yalın, anlaşılır ve sade bir dil kullanarak daha geniş bir okuyucu kitlesi hedefleyen usta yazar samimi ve okurunu yakalamayı başaran bir üsluba sahiptir. Kullandığı sade dil gelişigüzel, özensiz bir Türkçe değildir. Tam tersine Türkçe’nin tüm zenginlikleri ve ahengini içerir.
Edebiyat dünyasına şiirleriyle adım atan Sabahattin Ali, 1938’de verdiği bir söyleşide şiire yaklaşımını şöyle ifade eder: “Bence şiirin eskisi yenisi yoktur. İyi şiir, muhakkak ki insana bir şey ilave eder. Bu şey bazen tez olur, bazen bizim manen daha genişlememizi temin eden bir heyecan olur.”
“Benim kanaatimce sanat, insana insanı ve hayatı ve bunların manasını öğretmekle muvazzaftır.” sözleriyle sanat anlayışını özetleyen Ali, Türk edebiyatının akışını değiştiren romanlar kaleme almış bir yazardır.
Sabahattin Ali’nin eserlerindeki başlıca konular; aşk, sosyal çelişkiler, ekonomik sıkıntılar, doğa vb.’dir. Sabahattin Ali, insanı, hayatın bütünlüğünde kavramayı başarmış ve insanın yaşamında söz konusu olan her şeyi birebir dolandırmadan anlatmada başarı göstermiş bir yazardır.
Sabahattin Ali Eserleri
Yazar okurlarına birbirinden özel eserler bırakmıştır. Sabahattin Ali’nin kitaplarını son yıllarda moda olduğu için değil onu anlamak için okumak gerekir. “Ben bu dünyaya kitap okumak, aklına esince yazı yazmak, akıllı arkadaşlarla fikir ve lakırdı yapmak için gelmişim” sözleri her şeyi özetler gibidir. Yazarın 3 romanı, 5 öykü kitabı ve şiirleri mevcut. Romanları; Kuyucaklı Yusuf, Kürk Mantolu Madonna ve İçimizdeki Şeytan.
İçimizdeki Şeytan
Sabahattin Ali’nin 1940’ta yayınlanan, o dönemin aydınlarını eleştirdiği ve muhteşem insan portreleri ile bezediği, tesadüflerle başlayan bir aşk hikayesi ile renklendirdiği zamana sığmayan eseri; İçimizdeki Şeytan.
“Fakat buna rağmen bu çocukların nasıl olup da başka birine bu derece ehemmiyet vererek bütün kafalarını onunla alakadar edebildiklerini anlamıyordu. Bir insanı kendisi kadar, kendi düşünceleri, dertleri ve korkuları ve noksanları kadar ne meşgul edebilirdi?”
Daha fazla İçimizdeki Şeytan Sözleri için tıklayın!
Kürk Mantolu Madonna
En sıradan insanın bile bir hikayenin başrol oyuncusu olabileceğini kanıtlayan, ön yargılarımızı alt üst etmeye adanmış bir roman. Bambaşka bir zamanın bambaşka insanlarını anlatan bu roman çok okunanlar arasında olmayı hak etmiyor mu sizce?
“Başkasına merhamet etmek, ondan daha kuvvetli olduğumuzu zannetmektir ki ne kendimiz bu kadar büyük ne de başkalarını bizden daha zavallı görmeye hakkımız yoktur.”
Akla Takılan Kürk Mantolu Madonna Alıntıları
Kuyucaklı Yusuf
1903 yılında eşkıyaların bir evi basıp bir karı kocayı öldürmeleriyle başlayıp, bir genç kızın ölümüyle biten bir roman. Bu tür romanlar okuyunca, dünya içerisinde var olmak istemediğimiz bir yere dönüşüveriyor sanki. Yalnızlık, çevrende sana benzer kişilerin olmaması değil, düşündüğün, inandığın, peşinden koştuğun şeyleri benimseyen, destekleyen ya da bir nebzede olsa bunları doğru bulan insanların olmamasıdır. Bu romanlar sessizce şunu fısıldıyor; yalnız değilsiniz… Okumak lazım!
“İçindeki bütün yıkıntılara, bütün kederlere rağmen başını yere eğmek istemiyordu. Matemini ortaya vurmadan tek başına yüklenecek ve yeni bir hayata doğru yürüyecekti.”
Yeni Dünya
Sabahattin Ali’nin 13 öyküden oluşan hikaye kitabı. Kitabı okumaya başladığınızda kalbinizin tam ortasına bir şey oturuverir. Dönemin Anadolu insanının gerçeğini öyle yalın ve güzel anlatmıştır ki üzerine bir kelime daha söyleyecek söz bulamazsınız.
“Kim olursan ol… Dünyada kendisi için hiçbir şeyi olmayan insanın bile başkalarına yardım edecek bir şeyi vardır. Hiç olmazsa tek bir sözü.”
Hep Genç Kalacağım
“İhtiyarlığımda çekilmez bir adam olacağım hakkındaki iltifatına teşekkür ederim. Ama bu tahminin doğru çıkmayacak sanırım. Çünkü ihtiyarlayacağımı kim söyledi. Hep genç kalacağım.”
Bu eser, Sabahattin Ali’nin ailesine, arkadaşlarına, dostlarına yazdığı ve dostlarının, öğrencilerinin ona yazdığı mektupların derlemesinden oluşuyor. Mektuplar sadece Sabahattin Ali’nin yaşamından kesitler sunmuyor, bir dönemin tarihine de ışık tutuyor. sabahattin ali eserleri
Öykü kitapları: Değirmen (1935), Kağnı (1936), Ses (1937), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1947).
Şiir kitapları: Dağlar ve Rüzgâr (1934).
Kaynakça: sabahattin ali eserleri
Ali, Sabahattin: İçimizdeki Şeytan, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2016
Ali, Sabahattin: Kuyucaklı Yusuf, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2016
Ali, Sabahattin: Kürk Mantolu Madonna, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2015
Ali, Sabahattin: Hep Genç Kalacağım, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2023
Ali, Sabahattin: Yeni Dünya, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2023
Sönmez, Sevengül: A’dan Z’ye Sabahattin Ali, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2021
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın