Çocukları İstismardan Korumak İçin 12 Tavsiye

Çocuklu Hayat

Çocukları istismardan koruma yolları

Günümüzde anne ve babaların en tedirgin olduğu konulardan biri, çocukların korunması. Hızla büyüyen şehirler, yabancılaşan toplum, suç oranlarındaki artış, iletişim kanallarının sınırsızlığı ve kontrolsüzlüğü vesaire, nedenler saymakla bitmez. Kesin bir çözüm bulmak mümkün görünmese de alınacak basit önlemlerle olumsuzlukların önüne geçmeyi deneyebiliriz. Çocukları istismardan koruma yolları

Çocukları İstismardan Korumak İçin 12 Tavsiye

Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren telefon numaranızı ve ev adresini ezberletin

Özen gösterirseniz birkaç tekrarlama ile çocuğunuz kısa sürede bu bilgileri hafızasına kazıyacaktır. Ara sıra tekrarlamasını sağlayın. Kaybolduğunda, olumsuz bir duruma maruz kaldığında size nasıl ulaşacağını bilmeli.

Çocuğunuza “HAYIR” demeyi öğretin

Çocuğunuza, herhangi biri ona istemediği şekilde dokunmaya çalıştığında veya onun başkasına dokunması istenildiğinde “HAYIR” demeyi öğretin. “Özel” vücut bölgeleri konusunda çocuğunuzu bilinçlendirin. Bu bölgelerin adlarının ne olduğunu, buralara kimlerin ne şartlarla nasıl dokunabileceğini anlatın ve sınırlarını çizmeyi öğretin.

Çocuğunuza çığlık atmayı öğretin

Çocuğunuza rahatsız bir durumla karşı karşıya kaldığında, kendisine kötü davranıldığında bağırması/çığlık atması gerektiğini öğretin. Bir yabancı ona dokunmaya kalktığında; ısırma, tekmeleme, tırnak geçirme eylemleri ile avazı çıktığı kadar bağırmasını öğütleyin.

Çocuğunuzun adını görünür yapmayın

Çocuğunuzun adını kişisel eşyalarına yazmayın; okul çantasına, yemek kutusuna, montuna vesaire. Çocuğunuzun eşyaları, yabancılar tarafından özel bilgilere erişmesine izin vermemelidir. İsim yerine telefon numaranızı yazın, kaybolur veya çalınırsa bu daha pratik bir çözüm olacaktır.

Bir aile şifresi yaratın

Çocuğunuzun yabancılar tarafından götürülmesi/alınması durumlarına karşı en pratik yöntem bir aile şifresi yaratmaktır. Şifreyi çocuklarınıza öğretin, bu aranızda bir sır olsun. Şifreyi bilmeyen çocuğu alamaz, akraba bile olsa.

Her şeyi sizinle paylaşmasını sağlayacak ortamı yaratın

Çocuğunuzla bol bol konuşun, konuşmak için ortam yaratın. Onun dünyasında neler olup bitiyor öğrenin, yakınmalarını dinleyin. Çocukları istismardan koruma yolları

Tanımadığı kişilerin arabasına binmenin sakıncalı olduğunu öğretin

Çocuklarımıza yabancıların arabalarına binmemeleri gerektiğini öğretin. Eğer bir araba ona yaklaşırsa, bir şey sormak bahanesi ile dikkatini çekmeye çalışırsa vesaire, aracın yönünün tersine hızla koşmasını tembihleyin.

Yabancılarla baş başa kalmamaları gerektiğini öğütleyin

Özellikle asansör, ıssız yol, parkların ve sitelerin kuytu köşelerinde yabancılarla baş başa kalmalarının doğru olmadığı öğretin. Bir sonraki asansörü beklemek, ıssız bir yoldan gitmek yerine daha kalabalık ve uzun yolu tercih etmek, ıssız kuytu yerlerden uzak durmak mutlaka öğretilmesi gerekenler arasında. Yabancılarla konuşmak durumunda kaldığında araya mesafe koymasını ve en fazla 1-2 dakika konuşması gerektiğini anlatın.

Çocuğunuzun evde yalnız olduğunun bilinmesine izin vermeyin

Yakın çevreniz olsa dahi çocuğunuzun evde yalnız olduğunu kimseye söylemeyin. Kapı çalındığında evde yalnızım demek yerine “annem / babam şu an müsait değil, sonra gelin” demesini öğütleyin. Acil bir durumda bağırmasını, kapıya vurmasını ve 155’i aramasını öğretin.

Çevrimiçi arkadaşlarla görüşmelerinin sınırlarını öğretin

Günümüzde internet yoluyla işlenen suç oranı hızla artmakta. Çocuğunuzu şüpheli kişilerden korumak için yabancılarla internet üzerinden sohbet etmemesi, tanımadığı kişilerden gelen davetleri kabul etmemesi konusunda bilinçlendirin. Böyle bir duruma maruz kaldığında size söylemesi konusunda yönlendirin.

Çocuğunuzun bir savunma sanatı öğrenmesini sağlayın

Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzun bir savunma sanatı öğrenmesini sağlayın. Bu konuda birçok kurs mevcut, çevrenizdekileri araştırıp, uygun olanını seçebilirsiniz.

Zararlı madde kullanımı konusunda bilinçlendirin

Son zamanlarda zararlı madde kullanım yaşı tekli rakamlara kadar düştü. Çocuğunuzu korkutmak yerine uyuşturucu, alkol, sigara vb. zararlı maddelerin kullanımının yanlışlığı konusunda bilinçlendirin. Kendisinin araştırmasını ve bulduklarını sizinle paylaşmasını sağlayın.

Endişelenmek yerine tedbir alın, çocuğunuzu her zaman izleyin. Davranışlarında bir değişiklik olursa, nedenlerini öğrenmeye çalışın, size açılmıyorsa uzman desteği alın.

Çocuklarımız Temel Yaşam Becerilerini Ne Kadar Biliyor? yazımızda ilginizi çekebilir!


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Hayat hakkında 305 makale
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)