
Zencefilli kurabiye ile üniversite yıllarında tanıştım, bol baharatlı bu kurabiyeleri ders çalışırken çaya batırıp yemeye bayılırdım. O zamanlar üniversiteye yakın ev yapımı ürünler satan küçük bir dükkandan alırdım, yıllara yenik düşüp kapanmış orasıda. Yıllarca damağımda kalan o lezzeti bulabilmek için birçok tarif denedim ama olmadı ta ki bir gün internette bu tarife ulaşıncaya kadar, tarifin orijinaline Sally’s Baking Addiction adresinden ulaşabilirsiniz. Pişirirken evi saran kokusu, ağzınıza aldığınızda dağılan dokusu ve de şirin görüntüsüyle Zencefilli Kurabiye Adam (Gingerbread Man) çocuklarında sevgilisi olmaya aday!
Zencefilli Kurabiye Adam Tarihçesi
Yenilebilir hayvan ve insan figürleri kavramı, canlı kurbanların yerine insan figürlerinin kullanılmaya başladığı eski zamanlara dayanıyor. Zencefilli kurabiyeyi Haçlıların Orta Çağ’da İngiltere’ye getirdiğine inanılıyor. Zencefilli kurabiye için ilk İngilizce kayıtlı tarif 1390 tarihli. Tarif, ekmek kırıntılarının bal ve zencefil ile harmanlanmasını içeriyor.
İlk zencefilli kurabiye adamların ise Kraliçe Elizabeth I’i eğlendirmek için yaratıldığı söylene gelmekte. 17. yüzyılın başlarında, zencefilli kurabiye adamlar İngiltere çapında pazarlarda satılıyormuş. Bir dönem zencefilli kurabiye adamlar, bu kurabiyeleri vudu bebeği gibi kullanan cadıların malzemesi olmuş. Bu nedenle de birçok yerde yapılması ve yenmesi yasaklanmış. İngiltere’nin kuzey doğusunda, geleneksel olarak Cadılar Bayramı’nda genç kızlar gerçek bir eş bulabilmek için zencefilli adam yerlermiş. Macaristan ve eski Yugoslavya topraklarında dekore edilmiş zencefilli adam ve kadın figürleri aşk simgesi olarak kullanılırmış.
Bu baharatı bol kurabiyeyi yapmanın en güzel yanı ise üstünü süsleme daha doğrusu adamları giydirme kısmı. Çocuklar için süper bir deneyim, mutlaka deneyin!
Unsuz fıstık ezmeli kurabiye tarifi ilginizi çeker mi?
Zencefilli Kurabiye Adam Tarifi

Malzemeler
- 10 yemek kaşığı (145 gr) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında yumuşatılmış
- 3/4 su bardağı (150 gr) kahverengi şeker
- 2/3 su bardağı (200 gr) pekmez
- Oda sıcaklığında 1 büyük yumurta
- 1 çay kaşığı saf vanilya özü
- 3,5 su bardağı (437 gr) un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zencefil
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Glazür
- 1,5 su bardağı (180 gr) pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı vanilya özü
- 1 tatlı kaşığı hafif mısır şurubu
- 2- 2.5 yemek kaşığı oda sıcaklığında su
- Bir tutam tuz
Yapılışı
- Bir mikser yardımı ile tereyağını pürüzsüz ve kremsi olana kadar orta hızda 1 dakika boyunca çırpın. Kahverengi şeker ve pekmezi ekleyip karıştırmaya devam edin. Sonra yumurta ve vanilyayı ekleyip 2 dakika yüksek hızda karıştırın.
- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, tuz, zencefil, tarçın, yenibahar ve karanfilleri harmanlayın. Bu karışımı düşük hızda daha önce hazırladığımız tereyağı karışımı ile karıştırın. Kurabiye hamuru oldukça kalın ve biraz yapışkan olacaktır. Hamuru ikiye bölün ve her birini büyük bir plastik örtü üzerine yerleştirin. Her birini sıkıca sarın ve bir disk şekli oluşturmak için aşağı doğru bastırın. Hamurun en az 3 saat dinlenmesi gerekiyor, ideal olanı bir gece bekletmek.
- Fırını önceden 180 ° C’ ye ısıtın. Fırın tepsisine pişirme kâğıdı yerleştirin.
- Sıra hamuru açmaya geldi. Çalışacağınız alanı ve merdaneyi iyice unlayın. Çalışma yüzeyini sürekli olarak gerektiği gibi unlamaktan korkmayın. Hamuru 6 mm kalınlığında açın. Şekillendirici ile kesip, tepsiye yerleştirin. Kalan hamurları toplayın tekrar açın ve şekillendirici ile kesin.
- Kurabiyeleri yaklaşık 9-10 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz 10 cm’den küçükse yaklaşık 8 dakika, büyükse yaklaşık 11 dakika pişirin. Pişirme esnasında tepsiyi bir kez çevirin.
- Fırından çıkardığınız kurabiyeleri 5 dakika dinlendirin ve istediğiniz gibi süsleyin.
- Süslemede kullanacağınız glazürü hazırlamak için pudra şekeri, vanilya, mısır şurubu ve 2 yemek kaşığı suyu orta boy bir kasede iyice çırpın. Çok katı ise, 1/2 yemek kaşığı daha su ekleyin. Çok fazla ince ise, 1 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyin. Çırpma telini havaya kaldırdığınızda karışım hemen dökülmüyorsa tam kıvamında demektir. İsterseniz sıvı veya jel gıda boyası ekleyin. Birden fazla renk kullanmak istiyorsanız, birkaç parçaya ayırın ve gıda boyası ekleyin. Glazürü sıkma pompasına alın ve süslemeye başlayın.
Yorum Yapın