Zencefilli Kurabiye Adam (Gingerbread Man)

Yemek Tarifleri

Zencefilli Kurabiye Adam

Zencefilli kurabiye ile üniversite yıllarında tanıştım, bol baharatlı bu kurabiyeleri ders çalışırken çaya batırıp yemeye bayılırdım. O zamanlar üniversiteye yakın ev yapımı ürünler satan küçük bir dükkandan alırdım, yıllara yenik düşüp kapanmış orasıda. Yıllarca damağımda kalan o lezzeti bulabilmek için birçok tarif denedim ama olmadı ta ki bir gün internette bu tarife ulaşıncaya kadar, tarifin orijinaline Sally’s Baking Addiction adresinden ulaşabilirsiniz. Pişirirken evi saran kokusu, ağzınıza aldığınızda dağılan dokusu ve de şirin görüntüsüyle Zencefilli Kurabiye Adam (Gingerbread Man) çocuklarında sevgilisi olmaya aday!

Zencefilli Kurabiye Adam Tarihçesi

Yenilebilir hayvan ve insan figürleri kavramı, canlı kurbanların yerine insan figürlerinin kullanılmaya başladığı eski zamanlara dayanıyor. Zencefilli kurabiyeyi Haçlıların Orta Çağ’da İngiltere’ye getirdiğine inanılıyor. Zencefilli kurabiye için ilk İngilizce kayıtlı tarif 1390 tarihli. Tarif, ekmek kırıntılarının bal ve zencefil ile harmanlanmasını içeriyor.

İlk zencefilli kurabiye adamların ise Kraliçe Elizabeth I’i eğlendirmek için yaratıldığı söylene gelmekte. 17. yüzyılın başlarında, zencefilli kurabiye adamlar İngiltere çapında pazarlarda satılıyormuş. Bir dönem zencefilli kurabiye adamlar, bu kurabiyeleri vudu bebeği gibi kullanan cadıların malzemesi olmuş. Bu nedenle de birçok yerde yapılması ve yenmesi yasaklanmış. İngiltere’nin kuzey doğusunda, geleneksel olarak Cadılar Bayramı’nda genç kızlar gerçek bir eş bulabilmek için zencefilli adam yerlermiş. Macaristan ve eski Yugoslavya topraklarında dekore edilmiş zencefilli adam ve kadın figürleri aşk simgesi olarak kullanılırmış.

Bu baharatı bol kurabiyeyi yapmanın en güzel yanı ise üstünü süsleme daha doğrusu adamları giydirme kısmı. Çocuklar için süper bir deneyim, mutlaka deneyin!

Unsuz fıstık ezmeli kurabiye tarifi ilginizi çeker mi?

Yorum Yapın

:)