
Çocuklarımıza verebileceğimiz inanılmaz derecede önemli şeylerden biri, onları çok erken yaşlarda sevebilecekleri kitaplarla tanıştırmaktır. Başarının anahtarı, onları gerçekten heyecanlandıracak hikayelerle çocukların hayal güçlerini ve meraklarını ortaya çıkarmakta yatıyor. Çocuklar neden kitap okumalı derseniz, sadece birkaçını yazalım…
Çocuklar Neden Kitap Okumalı?
Kitap okuyan çocuklar daha başarılı
Çocuklar sevdikleri hikayeleri bulduğunda, bu onlara daha zorlu kitapları denemeleri için güven ve motivasyon verir. İçsel bir okuma sevgisiyle çocukları yetiştirebilirsek, bu silinmez bir öğrenme arzusuna yol açar.
Okumak duygusal farkındalığı artırıyor
Okumak bizi duyguların ve fikirlerin dünyasına götürür. Tehlikeyle nasıl yüzleşilir, nasıl umutlu olunur, umutsuzluk, korku, sevgi, öfke, tehlike, başarı vb. diğer hisler nelerdir gibi sorulara yanıt bulunmasını kolaylaştırır. Buda kendilerini daha iyi tanımalarını ve ifade etmelerini destekler.
Kitap okumak araştırmaya teşvik ediyor
Kitap okurken, çocuklarımız çok çeşitli konularla, kültürlerle ve fikirlerle tanışır. Kitaplarda keşfedilecek ne kadar çok bilgi olduğunun farkına varırlar ve kendilerini en çok ilgilendiren konularda daha fazla araştırma yapmaya yönelirler.
Kitap okumak beyin egzersizi yapmalarını sağlıyor
Televizyon izlemek, sanal dünyada gezinmek, sosyal medya hesapları arasında gidip gelmek genellikle beyni pasif tutar. Okumak, diğerlerinden çok daha fazla beyin gücü kullanmayı gerektirir. Çocuklarımız kitap okuduklarında, beyinlerinin daha çok duyusal entegrasyonlarla ilgilenen ve kelimeler ile görsel düşünme arasında bağlantı kuran kısmını kullanırlar.
Çocuklara Kalıcı Bir Okuma Sevgisi Aşılamak ve Beslemek İçin İpuçları
- Ninnilerde ve tekerlemelerde bulunan dil zenginliği okuma için temeldir. Tekrarlama, mesajı güçlendirmenin anahtarıdır.
- Çizim okumayı teşvik eder. Çizimler, kitap dünyasına açılan bir kapıdır.
- Hikayeleri büyüleyecek ve ilgi uyandıracak ifadelerle yüksek sesle okuyun. Çocuklarınızla konuşun, dil açısından zengin ortamlar kelime dağarcığının gelişmesine yardımcı olur.
- Çocuğunuzun sevdiği hikaye türlerini birlikte keşfedin. Çocukların kendilerine hitap etmeyen kitaplar okumasını beklemeyin.
- Nasıl iletişim kuruyorsunuz? Soru sorma şeklimiz ve ses tonumuz bir resim oluşturur ve çocukları geliştirir, onlara güven verir ya da vermez.
- Sorular öğrenmeye yönelik tutumlara yardımcı olur. Çocuklarınıza soru sorun.
- Çevresini zenginleştirin. Çocuklar çevrelerinden bir şeyler kaparlar, bu nedenle her zaman evde farklı içerikte kitapların mevcut olmasını sağlamaya çalışın. Okumayı rekabetçi hale getirmeyin, çocuklar oyun oynamak kadar keyif almalıdır.
- Ortak okuma zamanları yaratın. Mesela, siz Turgenyev’in “Babalar ve Oğullar” kitabını okurken çocuğunuz da aynı eserin kısaltılmış versiyonunu okusun. Böylece hem çocuğunuz klasiklerle tanışmış olur hem de birlikte kitap okuma ve üzerine tartışabilme şansı yaratmış olursunuz.
Daha fazlası bu yazımızda; Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları
Yorum Yapın