Çocuğunuz Varsa PISA Sonuçlarını Bilmekte Fayda Var!

Eğitim

PISA Sonuçlarını Bilmekte Fayda Var

PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) tarafından 1997’de geliştirilen, uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını ölçen karşılaştırmalı bir çalışma platformu. PISA’da, “15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri ile motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler” toplanıyor. Çocuğunuz Varsa PISA Sonuçlarını Bilmekte Fayda Var!

Son rapor 2015 yılına ait, 2018 raporu ise 3 Aralık 2019’da yayınlanacak. 2015 yılında 70 ülkeden, 540 bine yakın öğrencinin katılımıyla gerçekleşen PISA’da öğrenciler, Fen Bilimleri, Matematik, Okuma, İşbirlikçi Problem Çözme alanlarındaki soruları yanıtlamışlar. PISA 2015 uygulamasına Türkiye’den 61 ilden 187 okul ve 5 bin 895 öğrenci katılmış. Türkiye, 72 ülke arasında Fen Bilimlerinde 52., Matematikte 49. ve Okuma becerilerinde 50.sırada yer aldı.

Çocuğunuz Varsa PISA Sonuçlarını Bilmekte Fayda Var!

Fen okuryazarlığı alanında katılımcı tüm ülkeler ortalaması 465 puan iken Türkiye ortalaması 425’tir. PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında fen okuryazarlığı alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler; Singapur, Japonya, Estonya, Tayvan, Çin ve Finlandiya iken en düşük olan ülkeler; Tunus, Makedonya, Kosova, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti.

Okuma becerileri alanında Türkiye ortalaması 428, tüm ülkeler ortalaması ise 460 puan. PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında okuma becerileri alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler; Singapur, Hong Kong, Çin, Kanada, Finlandiya ve İrlanda iken en düşük olan ülkeler; Dominik Cumhuriyeti, Makedonya, Cezayir, Kosova ve Lübnan.

Matematik okuryazarlığı alanında Türkiye ortalaması 420 iken tüm ülkelerin ortalaması 461. PISA 2015’e katılan tüm ülkeler dikkate alındığında matematik okuryazarlığı alanında ortalama puanı en yüksek olan ülkeler Singapur, Hong Kong, Makao, Tayvan, Çin ve Japonya iken; en düşük ülkeler Makedonya, Tunus, Kosova, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti.

PISA 2015 Verileri

PISA’da okul sonrasında öğrenme için daha fazla zaman harcadığını ifade eden öğrencilerin fen puanlarının daha düşük olduğu görülmekte. OECD üyesi ülkeler içinde okul dışında öğrenme için ayrılan zamanın en az olduğu ülkeler; Almanya, Finlandiya, İsviçre ve Japonya. Bu ülkelerde öğrenciler haftalık ortalama 10-15 saat arası okul sonrasında derslerine zaman ayırıyor. Bu ülkelerin PISA fen okuryazarlığı ortalama puanları açısından üst sıralarda yer alması dikkat çekici. Türkiye’de ise öğrenciler okul sonrasında derslerine haftalık ortalama 24,5 saat zaman ayırıyor. Buda Türkiye’de eğitimin yetersizliğinin bir işareti değil mi?

OECD’nin 2015 PISA ile ilgili “İşbirliğine Dayalı Problem Çözme” raporunda ise (Öndeş, 2017) Türkiye, “tek başına çalışmak yerine bir takımın parçası olmayı tercih etme” konusunda da 35 OECD ülkesi arasında son sırada ve 51 ülke içinde de sondan 5. sırada yer alıyor. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 59,4’ü bu beceride en düşük düzeyde kaldı. Singapur’daki öğrencilerin yüzde 21,4’ü en üst düzeyde başarı gösterirken, bu oran Türkiye’deki öğrenciler arasında ancak binde 2.

Ortalama 18 ülke ve ekonomide, ebeveynlerin %82’si akşam yemeklerini çocuklarıyla bir masa etrafında yediklerini, %70’i çocuklarıyla konuşarak zaman geçirdiklerini, %52’si ise hemen hemen her gün çocuklarıyla okulda neler yaptıklarını konuştuklarını belirtmiş. Ebeveynleriyle bu etkinlikleri haftada en az bir kez yapan öğrenciler PISA bilim testinde daha yüksek puan almakta.

Çocuklarınıza kitap okumayı sevdirin, birkaç öneri burada!


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Hayat hakkında 305 makale
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)