18 Mart Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın da kıvılcımını ateşleyen, topraklarını ve varlığını korumak için şahlanan bir ulusun hem savaşın akışını hem de bir ulusun talihini değiştirdiği bir destandır. Bu destandaki insani ayrıntılar deler geçer yürekleri… Okuyup öğrenmek lazım! Çanakkale Ruhunu Anlamak İçin Okunası 5 Kitap
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
Necmettin Halil Onan
18 Mart Çanakkale Zaferini Anlatan Kitaplar
Diriliş-Çanakkale 1915 * Turgut Özakman
Önsözünde Turgut Özakman’ın kaleminden şu satırların yer aldığı özenle yazılmış bir savaş günlüğü: “Çanakkale de tıpkı Milli Mücadele gibi bir yazarın hayal gücüne ihtiyacı olmayan bir destan. Diriliş de Şu Çılgın Türkler gibi, gerçeklere, belgelere ve dürüst tanıklıklara dayalı bir çalışma. Pek çok bilgi derledim, birçok anı dinledim. Birçok kahraman, birçok ilginç olay var! Hepsini işleyemeyeceğim için çoğunu üzülerek feda ettim. Böyle yapmasam kitap birkaç cilt olurdu. Yanlış bilinen önemli olayların doğrusunu anlattım. Çok bilinen, doğru sanılan ama gerçek olmayan olaylara, masallara yer vermedim. ‘Çanakkale olayı’nın nasıl damla damla oluştuğunu yansıtmaya çalıştım. Bazı bilgiler gereksiz diye düşünülebilir. Bu ayrıntılara bilerek yer verdim. Çünkü Çanakkale’yi ve sonrasını işte bu damlalar, adımcıklar, noktalar, ayrıntılar oluşturuyor.”
1915 Baharında Çanakkale * Behçet Sabit Erduran
Behçet Sabit Erduran, Çanakkale Savaşı sırasında cephede görevlendirilen onlarca doktordan biriydi. Cephede geçirdiği 6 ay boyunca yaşadıklarını, gördüklerini tek tek kayıt altına almış ve bir milletin yazdığı destanı bugüne aktarmayı sağlayan değerli bir kaynağa imza atmıştır. Çanakkale Ruhunu Anlamak İçin Okunası 5 Kitap
Çanakkale Mahşeri * Mehmed Niyazi
Çanakkale cephesindeki olayları, kişileri ayrıntıları ile ele alan cephenin ne denli mahşeri bir yer olduğunun vurgulayan, cephe gerisini, köy hayatını, çocuklarını askere gönderen anaların hayata direnişini çarpıcı şekilde gözler önüne seren, savaşın korkunç yüzünü hissetmenizi sağlayan bir roman.
Uzun Beyaz Bulut Gelibolu * Buket Uzuner
Buket Uzuner, üç yıl süren araştırmaları sonucu okuru ile buluşturduğu kitapta Osmanlı Teğmeni Ali Osman Bey ile Anzak Er Alistair John Taylor’ın ailelerine yazdığı mektuplardan yola çıkarak savaş esnasında birbirine karışan hayatların hikayesini ortaya koyuyor. Wellington, Yeni Zelanda’da psikolog olarak çalışan Victoria Taylor (Viki) büyük dedesi Alistair John Taylor’un izini sürmek için Gelibolu’ya geliyor ve Beyaz Hala ile tanışıp büyük dedesinin hikayesini öğreniyor.
İnancın Zaferi Çanakkale * Yavuz Bahadıroğlu
Çanakkale Savaşı’nın hemen öncesindeki siyasi ve askeri durum incelemesi ile başlayan kitap, savaşın gelişimini, zaferin nasıl kazanıldığını, hangi bedellerin ödendiğini anlatırken cepheden ailelere yazılan mektuplarla da anlatılanların gerçekliğini perçinliyor.
Çanakkale gezilecek yerler dikkatinizi çeker mi?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın