23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Milli Bayramlar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan, Türkiye’de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor. Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılışına denk gelmesi nedeniyle milli egemenliği simgeliyor. Aynı zamanda, dünyada çocuklara ithaf edilen ilk bayram olma özelliğini taşıyor.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nedir? Neden Önemlidir?

23 Nisan 1920, TBMM’nin kurulmasıyla Türk milletinin egemenliğini ilan ettiği ve bağımsızlığını kazanmaya yönelik ilk adımlarını attığı tarihtir. Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki Türk halkı, bu tarihte ulusal egemenliklerini ilan ederek, işgal altındaki bir ülkenin kurtuluş mücadelesine başlamıştır.

23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu, daha sonra Atatürk adını alacak olan Mustafa Kemal’in önderliğindeki Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına yönelik ilk adımdı.

Türk ulusal kurtuluş mücadelesi 19 Mayıs 1919’da başladı ve Anadolu’nun yabancı işgalinden kurtarılması, Lozan Antlaşması ile modern Türkiye’nin sınırlarının uluslararası alanda tanınması ve 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile sonuçlandı. TBMM 1920’de ilk oturumunu gerçekleştirdiğinde Osmanlı İmparatorluğu’nun neredeyse her köşesi İtilaf Devletleri’nin işgali altındaydı. Osmanlı hükümetinin işgalle mücadeledeki yetersizliği karşısında yurtsever hareketler Anadolu’nun dört bir yanında filizlenmeye başladı.

İzmir’in Yunan orduları tarafından işgali ve Türk halkına karşı uyguladıkları zulüm, ülke çapında bir direniş hareketini ateşledi. Bu direniş kısa sürede, henüz genç bir Osmanlı subayı olan Mustafa Kemal’in önderliğinde bir bağımsızlık savaşına dönüştü. Müttefiklerin İstanbul’u işgali ve Osmanlı Parlamentosu’nun dağıtılmasıyla birlikte, Mustafa Kemal’in direniş hareketinin yeni yasama organını açma gerekçesi de oluşmuş oldu.

Meclis’in açılmasıyla Ankara, Türk milli mücadelesinin merkezi haline geldi ve 13 Ekim 1923’te yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak ilan edildi. Meclis’in açılış gününde Mustafa Kemal ilk cumhurbaşkanı olarak seçildi. Açılış konuşması, bu Meclis’in neleri başarması gerektiğinin ilanı gibidir. “Meclisin üstünde hiçbir güç olmayacaktır” diyen Atatürk, Osmanlı monarşisinin yerini alacak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlamıştır. Türk halkının temsil organı olan Meclis, ulusal bir ordu kurmuş ve İtilaf Devletlerini yenilgiye uğratmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyoner liderliği altında halk, laik ve demokratik bir Cumhuriyet yarattı.

23 Nisan 1929’da Atatürk’ün önerisi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan’ı çocuklara adanmış bir ulusal bayram olarak kabul etti. Böylece Türkiye, dünyada resmi olarak Çocuk Bayramı kutlayan ilk ülke oldu. Bugün bu ulusal bayram Türkiye’de dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla birlikte barış ve uyum ruhu içinde kutlanıyor.

Bu bayram, milli birlik ve beraberliği pekiştirme, milli egemenliği simgeleme, çocuk haklarına vurgu yapma ve çocukları geleceğe güvenle hazırlama gibi önemli değerleri içinde barındırır. Bu nedenle Türkiye’de ve Türk dünyasında büyük bir öneme sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Egemenlikle İlgili Sözleri

  • 23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.
  • Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.
  • Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
  • Özgürlüğün de eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.
  • Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar yok olur.
  • Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.

Daha fazla bilgi için Nutuk‘u okuyun! Çocuklarınıza okutun!


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 309 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)