![Oscar Wilde Hayatı Eserleri ve Üzerine Düşünülesi Sözleri](https://hayatsorgusu.com/wp-content/uploads/2019/10/Oscar-wilde1-678x381.jpg)
Oscar Wilde (Oscar Fingal O’Flahertie Wilde), ilginç kişiliği, gösterişli stili, iğneleyici zekası ve ustaca gözleme dayalı toplumsal yorumlarıyla ünlü bir yazar. Geç Viktorya döneminin en başarılı oyun yazarlarından biri olmakla birlikte edebi kişiliğinden çok yaşam tercihleriyle konuşulan bir figür.
Oscar Wilde’ın Hayatı, Eserleri ve Sözleri
Oscar Wilde, 16 Kasım 1854’te Dublin’de doğdu. Babası, dönemin ünlü doktorlarından William Wilde, annesi ise İrlanda’nın İngiltere’den bağımsızlığını savunan devrimci şiirleriyle bilinen şair Jane Francesca Elgee’di. Sıra dışı bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi ve sıra dışı bir yaşam sürdü. Seçkin bir öğrenci olan Wilde, Portora Royal School’daki başarısıyla Kraliyet Bursu kazanarak Trinity College’da okumaya başladı. Trinity’de öğrencilere verilen en yüksek ödül olan Berkeley Gold Madalyası’nı kazandı ve bir bursla ödüllendirilerek Oxford Üniversitesi Magdalen College gitti. Bu yıllarda Ravenna şiiriyle Newdigate ödülüne layık görüldü. Oscar Wilde Hayatı Eserleri ve Sözleri
Üniversite yıllarında Antik Roma, Yunan edebiyatı ve felsefesi ile tanıştı, derinlemesine bilgiler edindi ve bu birikim yaşam tarzını ve hayata bakışını değiştirmesine neden oldu. Londra’da yaşadığı yıllarda, zengin bir avukatın kızı olan Constance Lloyd ile yakınlaşıp, evlendi. Bu dönemde Robert Ross adında Kanadalı bir gazeteciyle tanışıp, gizli bir aşk yaşadı. Sonrasında Lord Alfred Douglas’a aşık oldu. Özellikle oyun türündeki başarılı eserleri ile yükselen Wilde, eşcinsel sevgilisi Douglas’ın babasının suçlamaları nedeniyle iki sene kürek cezası aldı ve bu, onun için bir kırılma noktası oldu. Eşi, çocuklarıyla birlikte İsviçre’ye yerleşti ve Holland soyadını aldı.
İlişkileri nedeniyle karısından uzaklaştıkça parasız kalmaya ve toplum tarafından dışlanmaya başladı. 18 Mayıs 1897’de tahliye edildikten sonra yurt dışına çıktı. İsmini Sebastian Melmoth olarak değiştirdi. Hapishanede yaşadığı sıkıntıyı dile getiren Reading Zindanı Baladı’nı yayınladı. Hapis hayatı onu bitkin düşürmüştü, artık hastalıklı bir bedene sahipti. Son senelerini bu hastalıklı bedenle, ruhsal çöküntü içinde ve sıklıkla alkole sığınarak geçirdi. Ama tüm bunlar nüktedanlığını değiştiremedi. Hasta bedeni zorlu koşullara fazla dayanamadı ve Oscar Wilde 30 Kasım 1900’de, henüz 46 yaşındayken Paris’te hayata veda etti. Ölümü konusunda net bir bilgi yok. Kimi kaynaklar menenjit nedeniyle öldüğünü yazıyor kimileri de intihar ettiğini. Cenazesi önce Paris’in dışında bir mezarlığa defnedilen yazar, 1909 yılında Père Lachaise Mezarlığı’na nakledildi.
Reading Zindanı Baladı
…
Kimi aşk kısadır, kimi uzun,
Kimi satar kimi de satın alır;
Kimi gözyaşı döker öldürürken,
Kimi kılı kıpırdamadan öldürür;
Herkes öldürebilir sevdiğini
Ama herkes öldürdü diye ölmez.
Oscar Wilde, yaşadığı çağın ötesinde bir yazardı. Viktorya çağı tutuculuğunun asla kabul edemeyeceği bir yaşam biçimini seçti ve bu çağın çok ötesindeki fikirlerini yazıya döktü. Kimi zaman yazdığı oyunlarla toplumu eleştirdi: “Londra sosyetesini seviyorum! Son derece gelişmiş olduğunu düşünüyorum. Güzel salaklardan ve akıllı çatlaklardan oluşuyor. Tam da sosyetenin olması gerektiği gibi.” Kimi zamansa kendi gerçeğini: “Ah, tabii, tabii. Bir felaket olacağını biliyordum, bu ya da başkası, bir felaket bekliyordum. Olayın böyle bitmesi gerekiyordu. Düşünün: Daha ileriye gitmek mümkün değildi; daha fazla da süremezdi. İşte bu yüzden bitmesi gerekiyordu. Hapis beni tamamen değiştirdi. Ben de bunu umuyordum. (…) Benim hayatım bir sanat eserine benzer; bir sanatçı asla aynı şeye iki kere girişmez; girişiyorsa ilkinde başarılı olamamış demektir. Benim hapisten önceki hayatım mümkün olan en büyük başarıya ulaşmıştı. Artık tamamlanmış, bitmiş bir şey o.”
Wilde’ın ünlü, “Ben bütün dehamı hayatıma harcadım; eserlerime sadece yeteneğimi harcadım” sözü kısa yaşamının özeti gibidir.
Oscar Wilde’ın Üzerine Düşünülesi Sözleri
- Ahlak, şahsen sevmediğimiz insanlara karşı takındığımız tavırdır.
- Alıntı, ince zekanın işe yarar yedeğidir.
- Az içtenlik tehlikeli bir şeydir. Fakat çok içtenlik de felaket getirir.
- Bazıları nereye giderse mutlu eder, diğerleri ise gittiğinde.
- Bir kadının, normal bir insanmış gibi davranmakta ısrar eden bir erkekle nasıl mutlu olması beklenebilir?
- Dile düşmekten daha kötü bir şey varsa o da hakkında konuşulmamaktır.
- Dünya bir tiyatro sahnesidir, fakat roller kötü dağıtılmıştır.
- Düşmanlarını daima affet; hiçbir şey onları daha fazla sinirlendiremez.
- Evet: Ben bir hayalperestim. Çünkü bir hayalperest, sadece ay ışığında yolunu bulabilen biridir ve cezası, dünyanın geri kalanından önce şafağı görmesidir.
- Gençken paranın dünyadaki en önemli şey olduğunu düşünürdüm. Şimdi yaşlıyım ve öyle olduğunu biliyorum.
- Gerçek dost önden bıçaklar.
- Her azizin bir geçmişi ve her günahkarın bir geleceği vardır.
- Hırs, başarısızlığın son sığınağıdır.
- Hiçbir iyilik cezasız kalmaz.
- Kendini sevmek, ömür boyu süren bir romantizmin başlangıcıdır.
- Moda çirkinliğin öyle katlanılamaz bir formu ki onu her altı ayda bir değiştirmek zorunda kalıyoruz.
- Öyle zekiyim ki, bazen söylediklerimin tek bir kelimesini bile anlamıyorum.
- Ruh, yaşlı doğar ama gittikçe gençleşir. Bu, hayatın komedisidir. Vücut, genç doğar ve gittikçe yaşlanır. Bu da hayatın trajedisidir.
- Tanrı’nın insanı yaratırken kendini olduğundan fazla yetenekli gördüğünü düşünüyorum.
- Yaşlılar her şeye inanır, orta yaşlılar her şeyden kuşkulanır, gençler her şeyi bilir.
Oscar Wilde Eserleri
Öykü: Mutlu Prens ve Diğer Öyküler, Lord Arthur Savile’in Suçu ve Diğer Öyküler
Roman: Dorian Grey’in Portresi
Oyun: Vera veya Nihilistler, Padova Düşeşi, Lady Windermere’in Yelpazesi, Salome, Ehemmiyetsiz Bir Kadın, İdeal Bir Koca, Ciddi Olmanın Önemi, Kutsal Metres, Bir Floransa Trajedisi
Şiir: Sfenks, Mensur Şiirler, Revenna, Şiirler, Reading Zindanı Baladı
Mektup: De Profundis
Deneme: Sosyalizm ve İnsan Ruhu
Tolstoy’dan Hayata ve İnsana Dair Düşündürücü Tespitler ilginizi çeker mi?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dorian Grey’in Portresini okumanızı öneririm.