Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Kitap Önerileri

Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Kitaplar, kitaplar, kitaplar. Ömrünüzü uzatacak, stresinizi azaltacak ve zekanızı artıracaklar… Bunun gibi birçok neden sıralanabilir kitap okumak için. Nedenler ne olursa olsun, kesin olan bir şey var: kendinizi harika bir eserin içinde kaybetmek hayatın en kalıcı ve güvenilir zevklerinden biridir. Kitap okumak başka türlü içinde olamayacağımız hayatların, olayların içine dalmamızı, dünyamızın tarihi, geleceğimizin olanakları ve ruhumuzun dokusunu öğrenmemizi sağlar. Peki nereden başlamalı? Klasikler bir seçenek, edebi mükemmelliğin kalbine giden, hiç bitmeyen bir yolculuğun başlangıcı. Okunması gereken dünya klasikleri listesinde ilk sırada yer alması gereken kitaplar bu yazımızda.

Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Huckleberry Finn’in Maceraları * Mark Twain

Ernest Hemingway, tüm modern Amerikan edebiyatının, Mark Twain’in Huckleberry Finn adlı kitabından geldiğini boşuna söylememiş olmalı! Twain’in bu ünlü romanı ırkçılık, savaş, din gibi birçok konuyu ele alıyor. Güney Amerika’daki yetim oğlan ve kaçak kölenin ardında Twain, birçok önemli ahlaki meselenin kalbine dokunuyor. Şiirsel tasvirleri ve bir zamanlar yasaklanmış ve sansürlü bir kitap olma cazibesiyle, Huckleberry Finn temel bir klasik.

Uğultulu Tepeler * Emily Bronte

Emily Bronte’nin ölümünden sadece bir yıl sonra yayınlanan Uğultulu Tepeler, lanetlenmiş romantizmin arketipi haline geldi. Saplantılı bir aşk hikayesini merkeze alan Uğultulu Tepeler, tutku ve nefretin hangi boyutlara ulaşabileceğini gözler önüne seriyor. İngiltere kırsalında, birbirine oldukça uzak evlerin yalnız siluetleri puslu gökyüzü ile sarmalanınca ortaya okuyucusunu hapseden kasvetli bir atmosfer çıkıyor. Yayınlandığı dönemde ciddi eleştiriler almış, özellikle dini otoriteler tarafından geleneksel toplum düzenine bir başkaldırı olarak nitelendirilmiş bu eseri vazgeçilmez kılan; insan ruhunun çelişkilerini gayet acımasız ve karamsar bir biçimde okurun belleğine kazıyan benzersiz kurgusu.

Moby Dick * Herman Melville

Herman Melville’in bir balina avcılığı öyküsü etrafında Amerika’nın dönüşüm serüvenindeki kültürel ve toplumsal kodları işlediği, eleştirdiği müthiş bir yapıt. Okyanusu dünya, balinayı insanoğlunun sömürdüğü kaynaklar, gemiyi Amerika, kaptanı iktidar ve farklı kökenlerden gelen tayfayı da Amerikan halkı olarak düşünüp okuduğunuz zaman, Herman Melville’nin derin gözlem ve çözümlemelerinin doruklarında gezeceğiniz bir 19.yüzyıl romanı Moby Dick.

Jane Eyre * Charlotte Bronte

Charlotte Bronte’nin 1847 yılında tamamladığı Jane Eyre, İngiliz edebiyatı Viktorya döneminin en iyi romanlarından biri olarak kabul ediliyor. Jane Eyre’nin yaşam öyküsünün çocukluk çağından itibaren anlatıldığı bu yapıtta, başından geçen onca olumsuzluğa rağmen bir kadının varoluş çabasını buluyoruz. Jane’in çocukluğunun yalnızlığı ve zulmü, bağımsızlığını ve ruhunu güçlendirir. Patronuna aşık olup onun sırrını keşfettiğinde ise yürek burkan bir seçim yapmak zorunda kalır. Bu yapıtı okunası kılansa; aşkın/sevginin, sadakat, görev duygusu, öz saygı ve tutkuyla ilişkisine cesaretle bakabilmesi ve yaklaşık 200 yıl sonra bile tartışmaya açık konulara odaklanabilmesi.

Gurur ve Önyargı * Jane Austen

Jane Austen bu romanında, 1800’lerin İngiltere’sinde orta ve üst sınıfın yaşamlarını, evlenme çağına gelmiş beş kızı bulunan orta sınıfa mensup Bennet ailesinin etrafında anlatıyor. Ailelerin mal varlığının kural olarak erkek çocuklara geçtiği bir ortamda, kız çocuklarının toplumsal bir statüye sahip olmasının yolu soylu ve zengin bir koca bulmaktır. Bu konumdaki bir erkeğin amacı ise kendine yakışan, fiziksel olarak güzel, toplumun onadığı eylemleri de “güzel” yapabilen bir eş bulmaktır. Durum bu olunca, aşkın tanımının ve kriterlerinin de bu koşullar çerçevesinde şekillenmesi kaçınılmaz oluyor. Gurur ve Önyargı bir parçası olduğu topluma yönelik üst bir bakışla, ince bir alayla yazılmış bir eleştiri romanıdır aslında. Onu okunası kılan da budur.

Frankenstein * Mary Shelley

İngiliz yazar Mary Wollstonecraft Shelley tarafından 1816’da kaleme alınmış, tam adı “Frankenstein or The Modern Prometheus” olan fantastik türünde bir roman Frankenstein. Ceset parçalarını birleştirerek var ettiği yaratığa, elektrik akımı vererek canlandırmayı başaran tıp öğrencisi Victor Frankenstein’in serüvenini anlatıyor. Frankenstein, düşünmeden hareket eden bir katil, insan yapımı bir canavar olarak hafızalarımıza kazındı, oysaki canavarın bir adı yok. Shelley’in yarattığı ve Victor Frankenstein’ın hayat verdiği canavar karakteri düşünen ve sorgulayan bir karakter aslında. Shelley canavar karakteriyle en temel insani soruların yanıtını arıyor: İnsanın yaradılış amacı nedir? Neden buradayız? Bu eseri 200 yıl sonra bile değerli kılan bu…

Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Don Kişot * Miguel de Cervantes Saavedra 

1605 yılında yayınlanan Don Kişot, roman formuna şekil vermiş eser olarak kabul ediliyor ve bu formdaki mükemmeliyeti yüzyıllardır geçilememiş durumda. Bu yapıtın insan hallerinin hepsini içerdiği söylene gelir; imkansızı, hayalperestçe görüneni oldurma çabası. Kahramanın delilikle deha arasındaki bu savaşımı insanlığı derinden kavrayan tüm yaratma eylemlerinin özünü oluşturuyor. Yaşlı bir adamın zihinsel bir uyanışla, benliğindeki öteki beni ortaya çıkarması, yılmaz bir savaşçıya dönüşmesi. Cervantes’in dehası işte tam da burada yatıyor; insana dair olanı ele geçirivermesi. Yel değirmeni baş edilmesi imkansız görünen gücün simgesi olmakla beraber İspanyol topraklarından fışkıran ele avuca sığmaz anarşist ruhu da simgeliyor. William Faulkner “tıpkı bazı insanların İncil’i okuduğu gibi” yılda bir kez bu eseri okuduğunu söylemiş, bir nedeni olmalı!

Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Odysseia * Homeros

Odysseia destanı Truva’nın düşmesinden 10 yıl sonra Odysseus’un evine dönünceye kadar yaşadığı maceralarını anlatan epik bir destan. Bu destandaki olaylar Truva destanındaki olayları izleyecek bir şekilde anlatılıyor. Bu baş yapıt başarılı bir insanın hayatta başına gelmesi muhtemel olayları müthiş bir örneklem ile anlatan ve bunların çözümleri konusunda bilgece yol gösteren belki de insanlık tarihinin ilk yaşam kılavuzu.

 

Savaş ve Barış * Lev Tolstoy

Napolyon’un ortalığı kasıp kavurduğu zamanlarda geçen roman, Napolyon’un 1812’de Rusya’yı işgalinin aristokrat çevrelerdeki yansımasını, son derece gerçekçi sahnelerle, ayrıntılı ve derin analizlerle ele alıyor. Bu eseri okunası bir baş yapıt yapansa okuyucusunu çok insani bir duyguyla sınaması, hayatta kalma iç güdüsüyle. Roman salt savaş sunmuyor okuyucusuna; aşk, nefret, intikam, entrika ve çok daha fazlası mevcut. İngiliz romancı Somerset Maugham’ın “Bu kadar geniş bir konu üzerinde ve tarihin bu kadar unutulmaz bir devrini içine alarak, bu kadar çok kahramanla işlenmiş böyle bir roman yazılmamıştır…” dediği okunası bir Tolstoy klasiği.

Okunması Gereken Dünya Klasikleri

Muhteşem Gatsby * F. Scott Fitzgerald

Jay Gatsby “Amerikan Rüyası”nın bir kahramanıdır, başlangıçta nasıl zengin olduğu bilinmeyen sonrasında ise bu zenginliğe bir kadın uğruna yasa dışı yollardan ulaştığı anlaşılan bir adamdır. Fakat bu zenginlik ona, zengin olarak doğmuş insanların sahip oldukları ayrıcalıkları vermez, o görkemli hayat, o büyük servet aslında sadece bir yüktür.

Muhteşem Gatsby, anlatımdaki zenginlik ve ele aldığı hikaye ile tüm zamanların en iyi romanlarından biri olarak gösteriliyor. Fitzgerald okuruna şu mesajları vermek ister gibidir: “Amerikan Rüyası çökmüş, alt sınıf hızla yükselmiş ve ihtişama yenik düşmüş, üst sınıf ise koskoca bir boşluğun ve ikiyüzlülüğün kıskacında kimliğini yitirmiştir.

Büyük Üstatlardan Öyküler yazımız ilginizi çeker mi? Okunması Gereken Dünya Klasikleri


Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

About Hayat 317 Articles
Halkla İlişkiler ve edebiyat eğitimi almış, kitapları, seyahat etmeyi ve araştırıp öğrenmeyi seven bir özel sektör emeklisi.

Yorum Yapın

:)