Maalesef ki hala sürecin nasıl ilerleyeceğinden hiçbirimiz emin değiliz. 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü özel ve devlet tüm öğrenciler yeni öğretim yılına uzaktan eğitim ile başladı, 21 Eylül itibari ile ise kademeli olarak yüz yüze eğitime geçildi. Artan vakalar nedeniyle uzaktan eğitim tekrar 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatıldı. Tüm öğrenciler geçen öğretim yılı son dönemi uzaktan eğitime adapte olmaya çalışarak geçirdiler, ne kadar başarılı oldular bu tartışılır bir konu belki ama daha fazla zaman kaybetmenin de bir anlamı yok, bu yeni düzene ve uzaktan eğitime bir şekilde herkesin alışması gerekiyor. Bizim de eğitim alan iki çocuğumuz var araştıra, sora, deneye yanıla öğrendiklerimiz ve gözlemlerimiz şöyle; Korona Zamanı Evde Eğitim İçin Öneriler
Korona Zamanı Evde Eğitim İçin Öneriler
- Özel ya da devlet her öğrenci için uzaktan eğitim planlarına paralel bir haftalık çalışma planı yapılmalı ve göz önünde bir yere asılmalı.
- Öğrenciler ders izlerken/dinlerken mutlaka not almaya yönlendirilmeli. Yazarak Ders Çalışan Öğrenciler Daha Başarılı
- Hafta içleri düzenli olarak belli bir saatte kalkıp, kahvaltı edip, birazda dinlenip derse hazırlıklı girilmeli.
- Öğrencilerin dersleri dinleme/izleme konusunda disiplinli davranması sağlanmalı, bundan taviz verilmemeli.
- Öğrenciler için mümkün olduğunda sessiz, sakin bir ortam yaratılmalı ve sadece ders yapabileceği bir oda/alan tahsis edilmeli. Öğrenciler evde ders izler/dinlerken veya tekrar yaparken elektrikli süpürge çalıştırmak gibi gürültülü ev işleri yapılmamalı. Dikkatinin dağılmaması için tüm önlemler alınmış olmalı.
- Gürültülü bir bölgede yaşıyorsanız ve bilgisayardan ders izleyip/dinliyorlarsa kulaklık takmaları bir çözüm olabilir.
- Ders dinlerken/yaparken bir masa başında oturarak çalışması sağlanmalı, yatıp uzanmasına izin verilmemeli.
- Öğrenciye o gün neler öğrendiği, nelere takılıp anlamadığı sorulmalı, gerekiyorsa öğretmenlerinden/okuldan destek alınmalı.
Ödevlerini yapıp yapmadığı takip edilmeli ve yaptığından emin olunmalı. Tabii ki bunu çocuğun gözüne sokarak yapmamalı!
- Uzaktan eğitim saatleri dışında gördükleri konuları tuttukları notlardan, ders kitaplarından ve yardımcı kaynaklardan tekrar etmeleri için destek/gözlemci olunmalı.
- Belli aralıklarla mevcut durumun zorlukları ve geleceğinin kendi ellerinde olduğu, düzenli ders çalışırlarsa kendilerine fayda sağlayacakları anlatılmalı.
- Öğrencilerin sıkılma davranışları ve tepkileri ile başa çıkılmalı. Ders araların da onlarla kısa da olsa sohbet edilmeli, sevdikleri atıştırmalıklarla güne keyif katmayı denemeli.
- Zaman zaman sosyalleşme isteklerini gidermek için ailece etkinlikler yapılmalı ve bol bol sohbet etmeye çalışmalı. Birlikte film izlemek, eski resimlere bakmak, sevdikleri bir yemeği/tatlıyı birlikte yapmak, mesela brownie yapmayı denemek, kutu oyunları vs. oynamak teşvik edici olabilir.
- Mutlaka çocukların bol bol kitap okuması sağlanmalı.
- Hafta sonları mümkün olduğunca açık mekanlara gidilmeli, kalabalıktan uzak sakin sessiz yerlerde yürüyüş, piknik vs. yapılmalı, çocukların stres atması sağlanmalı.
- Zaman zaman yakın bir – iki arkadaşı ile bir araya gelip sosyalleşme istemleri desteklenmeli. Bu buluşmalar asla AVM benzeri kapalı yerlerde olmamalı. Yakın çevredeki sakin park/bahçeler, yaşadığınız konutlar vesaire olabilir.
- MEB ve okulun açıklamaları yakından takip edilmeli.
Koronavirüsten Korunma Yolları
Tabii ki koronavirüs salgınından korunma yollarını çocuklara sık sık hatırlatmalı, kendimizde sıkı bir uygulayıcı olarak onlara örnek olmalıyız.
- Ellerinizi sık sık düzgün bir şekilde sıvı sabun ile yıkayın, el dezenfektanı kullandığınız durumda alkol bazlı olanları tercih edin.
- En az 1 metre sosyal mesafe kuralına uyun,
- Öpüşme, tokalaşma gibi adetlerden kaçının,
- Maske takın,
- Kalabalık alanlardan kaçının,
- Ağız, burun ve gözlerinize dokunmayın,
- Öksürdüğünüzde hapşırdığınızda ağzınızı kapayın,
- Mümkün olduğunca evinizde oturun,
- Evinizdeki ziyaretçi trafiğini azaltın,
- Evinizi düzenli olarak çamaşır suyu ve sıvı sabun ile temizleyin,
- Evinizi sık sık havalandırın,
- Dışarıdan getirdiğiniz eşya ve malzemeleri dezenfekte edin,
- Düzenli ve sağlıklı beslenin, C vitamini açısından zengin yiyecekler tercih edin.
Bize bir şey olmaz yaklaşımında olmayın! Taşıyıcı konumunda ya da hafif atlatılıyor olsa bile henüz bu hastalığın uzun vadede vücuda verdiği hasarlar bilinmiyor. Dikkat etmeli:)
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın