İtalyan makarna tarifleri nasıl yapılır? İtalyan mutfağının tarihçesi nedir? İtalya, Güney Avrupa’nın oldukça büyük bir parçasına yayılıyor ve her biri kendi mutfağına ve yeme alışkanlıklarına sahip birçok farklı bölgeye sahip. Pişirme stilleri ve malzemeleri de bölgeden bölgeye değişiyor.
İtalya’nın mutfak tarihinin izini sürdüğümüzde, 2000 yılı aşkın bir süre önce Roma İmparatorluğu sırasında damgasını vurmaya başladığını görürüz. İtalyanların, yemeğin toplumda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteren, MÖ 1. yüzyıla ait bir yemek kitabı bile var. İtalya’nın bir ülke olarak yapısı, Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra büyük bir değişim geçirdi. İtalya artık ayrı ve ayırt edici kimlikleri olan ve dolayısıyla kendi geleneklerini geliştiren, bireysel olarak yönetilen bir devletler bütünüydü. Bu dönem, İtalya mutfağının bugün içinde bulduğumuz çeşitliliği geliştirmeye başladığı dönem olarak kabul ediliyor. Her bölge kendine özgü pişirme tarzını ve yerel malzemelere ve orada yaşayan insanların yaşam tarzlarına dayalı resmi bir menü geliştirdi.
Zaman içinde İtalyan mutfağı, büyük miktarda dış etkiler nedeniyle değişime uğradı. İtalyanlar başlangıçta antik Yunan yemeklerini kültürlerine dahil etmişlerdi. Buğday, şarap, kaliteli baharatlar ve diğer egzotik malzemeleri getiren Roma gemileri ile İtalyanlar mutfaklarına yeni ithal ürünler eklediler. Hatta malzemelerini Çin’den bile aldılar.
İtalya’nın kıyı bölgeleri, balık ve deniz ürünleri tarifleri ile ünlendi. Hamsi, kılıçbalığı, ıstakoz ve sardalye kıyı bölgelerinde kullanılan başlıca deniz ürünleri. Baharatları ve tatlılarıyla özellikle Sicilya mutfağında Arap etkisinin izlerine rastlanır. Bazıları Çin’den ithal edilen bir ürün olduğunu iddia ederken, diğerleri Etrüsk ve Roma döneminde tüketilen İtalya’nın yerel ürünü olduğunu iddia ettiği için makarnanın kökeni bugüne kadar tartışmalıdır. Ancak bugün İtalyan mutfağı son derece çeşitli ve zengindir, bu yüzden dünyanın en iyi ve şaşırtıcı mutfaklarından biri olarak kabul edilir!
İtalyan Makarna Tarifleri
Lazanya
Lazanya, İtalyan mutfağında makarnalar arasında yer alan bir yemek çeşididir. Orijinal adı Lazanya Bolognese ve adını Bologna şehrinden aldığı söylenir. Lazanya, özel olarak açılan ince hamurun çeşitli soslar ve malzemelerle buluşmasından meydana gelir ve hamurunun yumuşak olmasının sırrı, ara katlara sürülen beşamel sostur. Lazanya Tarifi
Spagetti Bolognese
Bir İtalyan yemeği olarak bildiğimiz Spagetti Bolognese lezzetini İtalya’daki restoranların menüsünde bulmanız zor, çünkü bu bir Amerikan icadı olarak kabul ediliyor. İtalya’da asıl olan Tagliatelle ve Bolognese sosun ayrılmaz beraberliğinden doğan Tagliatelle al Ragù Bolognese’dir. İtalyan şeflerin iddiası ince spagetti çubukları yerine bol yumurtalı kalın şeritli Tagliatelle’nin sosu daha iyi taşıdığı yönünde, denediğinizde gerçekten bu lezzet farkını hissediyorsunuz. Spagetti Bolognese Tarifi
Makarna Carbonora
Carbonara, yumurta, sert peynir, kurutulmuş et ve baharatlar ile yapılan bir İtalyan makarna yemeğidir. Yemek, bugünkü adıyla modern formuna 20. yüzyılın ortalarında gelmiş. Peynir genellikle Pecorino Romano, Parmigiano-Reggiano veya ikisinin birleşimidir fakat ülkemizde genellikle parmesan kullanılır. Carbonara Tarifi
Patlıcanlı Makarna/Pasta alle Melanzane
Pasta alle melanzane/patlıcanlı makarna görüntüsüyle gözünüzü ve lezzetiyle damağınızı okşayan bir İtalyan yemeği. Bu lezzetli ve basit sebzeli makarna, mükemmel bir hafta içi öğle veya akşam yemeği seçeneği. Öğrenciyseniz kolay, ekonomik ve lezzetli. Yaptıktan sonra 2 güne kadar buzdolabında tazeliğini korur. Patlıcanlı Makarna Tarifi
Pesto Soslu Makarna
İtalya mutfağının dünyada popüler olan lezzetlerinden biri pesto sos, orijinal adı ile Pesto Genovese veya Pesto alla Genovese; fesleğeni ezerek sos yapmayı ilk akıl eden Liguria bölgesi insanları.
Pesto sosunun, Fusilli gibi daha uzun makarna kesimleriyle en iyi şekilde servis edildiği söylenmekte. Bucatini, Capellini, Spaghetti ve Fettuccine’de pesto sosla tercih edilen makarna çeşitleri.
Pesto sos tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Pesto soslu makarna yapmak ise oldukça kolay.
Makarnayı bol tuzlu suda 8-9 dakika pişirin. Haşlama suyundan bir su bardağı kadar ayırdıktan sonra haşlanan makarnanın suyunu süzdürün. Haşlanmış makarnayı, pesto sosu ile harmanladıktan sonra kenara ayırdığınız haşlama suyundan birkaç kaşık ekleyip, fesleğen yapraklarıyla süsledikten sonra makarnayı servis edin.
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın