Biz çocuklarımız hep yurt dışında üniversite eğitimi alsın istedik, bunun için araştırma yaparken IB Diploma Programı (Uluslararası Bakalorya Diploma Programı) hakkında bilgi sahibi olduk. Büyük kızımız lise çağına geldiğinde IB eğitimi veren özel bir eğitim kurumuna yazdırdık. Başlangıçta IB’nin hayatımızı bu kadar kolaylaştıracağını ve kızımıza değer katacağını düşünmemiştik. Şimdi kızımız Almanya’da okuyor. IB yoluyla sorunsuz bir başvuru ve kabul süreci yaşadık. Bunun ötesinde belki de daha önemlisi IB eğitiminin ona kattığı değer; daha araştırmacı, sorgulayan, derinlemesine öğrenen bir birey olması. Çocuğunuzdaki değişimi açık ve net gözlemleyebiliyorsunuz! Sıra ikinci çocuğumuzda oda IB öğrencisi. Peki nedir bu IB, Türkiye’de hangi okullar IB eğitimi veriyor?
Tabii ki IB sadece yurt dışında üniversite okumak isteyenler için bir seçenek değil. Dünya çapında kabul gören kaliteli bir eğitim için bir anahtar niteliğinde.
IB Nedir? International Baccalaureate
İBO’nun kendi tanımı şöyle;
Daha iyi ve daha barışçıl bir dünya yaratmak amacıyla gençleri gerekli beceriler, değerler ve bilgiyle güçlendirme ortak vizyon ve misyonunu paylaşan bir uluslararası okul, eğitimci ve öğrenci topluluğu hayal edin. İşte Uluslararası Bakalorya (IB) budur.
İlk kez 1968 yılında İsviçre’de uygulamaya konulan ve kurulduğu yıldan buyana dünyaca kabul gören uluslararası yeterlilikteki bir eğitim programı olan International Baccalaureate DP (IB), 16-19 yaşları arasındaki öğrenciler için hazırlanmış, iki yıllık (hazırlık +2) üniversite öncesi eğitim modeli. Evrensel değerler ile çizilen çerçeve dahilinde geliştirilen müfredatı sayesinde üniversite eğitimini farklı bir ülkede gerçekleştirecek öğrenciler için hazırlık mahiyetinde olan bu sistem, akademik anlamda zorlayıcı bir program olarak biliniyor.
IB programı kapsamında dünyanın neresinde olursanız olun aynı müfredatı, aynı öğretim teknikleri ile öğreniyor ve merkezi bir değerlendirme kurulu ile eşit koşullarda puanlamaya tabii tutuluyorsunuz.
IB eğitim sisteminde yer alan altı ders grubundan birer ders seçen ve ardından diğer yükümlülükler olan 4000 kelimelik bitirme tezi, 100 saatlik bilgi kuramı ve 150 saatlik yaratıcılık, etkinlik, hizmet aşamalarını başarıyla geçen öğrenciler, IB diploması almaya hak kazanıyor.
Türkiye’de Hangi Liseler IB Eğitimi Veriyor?
IB eğitimi veren hem devlet hem de özel okullar mevcut, gün geçtikçe bu sayı artıyor. Güncel listeye buradan ulaşabilirsiniz.
International Baccalaureate (IB) Diploması Ne İşe Yarar?
Eğitim boyunca geniş bir perspektif, modern bir hayat görüşü, ileri seviyede yabancı dil ve hem bilimsel hem de sanatsal faaliyet sunan IB eğitimi sonrası alınan diploma toplam 102 ülkede 1079 üniversite tarafından tanınıyor ve bu sayı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Bu diplomayla, üniversiteye direkt başvuru yapma ve hazırlık programlarını geçme hakkına sahip oluyorsunuz. Hangi üniversiteler kabul ediyor, buradan inceleyebilirsiniz.
IB Diploması ile Almanya Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın