Ayfer Tunç’un Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek eseri, geçmişi yad etmek isteyenler için çok keyifli, o dönemi öğrenmek isteyenler içinse bir hazine değerinde. Okuyun müthiş keyif alacaksınız!
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek – 70’li Yıllarda Hayatımız
Kitabın ön sözünü yazan Yekta Kopan, eserin ruhunu şöyle özetleyivermiş: “Ayfer Tunç, “Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” de hayatımızdan pek kolay çıkardığımız 70’li yılların nesnelerini, davranış biçimlerini, sözlerini içeriden kayıtlarla önümüze seriyor. Özellikle şehirli yaşamın bütün simgeleri o yılları yaşamış olanların anılarını tazelemek, yaşamamış olanların tanışmalarını sağlamak için resm-i geçit yapıyor. Kitap, o dönemi yaşamak/yaşatmak isteyen herkes için keyifli bir okumanın ötesinde, bir başvuru kitabı olma özelliği taşıyor. Sonuçta Tunç’un çalışması, belleğini iyiden iyiye yitirmeye başlayan bir toplumun bireyleri için aynaya bakma fırsatı yaratıyor.”
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek Alıntı
“Görgülü ailelerde ölümün ardından metin olmak meziyet olarak kabul edilirdi. Böyle ailelerde çığlık çığlığa ağlayan, feryat eden, ayılıp bayılanlara pek rastlanmazdı. Ailelerin görgü seviyeleri düştükçe, ölüm karşısındaki duyguları yaşamakta aşırıya kaçtığı görülürdü.”
“Birçok kadın hayatlarının tek çiçeğini istenirken aldılar, onları da doya doya koklayamadan misafir odasındaki vazoya koymak zorunda kaldılar.”
“İyi aile olmanın koşulu varlıklı olmak değil, görgülü olmaktı.”
“Gelenekçi-kötü anneler bencildiler. Çocuklarını kahvaltıdan sonra hemen sokağa kışkışlar, hiç ilgilenmezlerdi. Böyle anneleri olan çocuklar acıkınca eve gidip bir şeyler yemek isterler, ama anneleri komşuda çene çalıyor olurdu.”
“Çeşit çeşit misafirlik vardı. Kadınlar arasında yapılan kabul günleri, akşam oturmaları, yatılı misafirlikler, yemek misafirlikleri… Hepsinin kendine göre bir adabı, uyulması gereken kuralları vardı. Kabul günlerinin kendine özgü kuralları daha belirgindi, ama yıllarla birlikte niteliği en çok değişen misafirlik türü oldu. 70’lerde kabul günleri kadınlar arasında herhangi bir özel amaç taşımadan yapılan ziyaretlerdi. Ancak zamanla dehşetli değişimlere uğradı, ticari bir nitelik kazandı, klasik misafirlik ve ev sahipliği anlayışını yıkarak önce altın gününe, sonra dövizin daha kârlı bir yatırım aracı olmasıyla birlikte dolar ve mark gününe dönüştü.”
“Kibrit ve ilaç kutuları başta olmak üzere, bütün kutular becerikli ve yaratıcı çocukların kendilerine oyuncak kamyon, araba, ev vb. şeyleri yapmak için dikkatle biriktirdikleri nesnelerdi.”
Ayfer Tunç kimdir?
Ayfer Tunç 1964 yılında Adapazarı’nda doğdu. Öğretmen babasının tayini nedeniyle Mardin’e yerleşen aile, babanın geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesinden sonra yeniden Adapazarı’na döndü. Liseyi İstanbul Erenköy Kız Lisesinde yatılı olarak okudu. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanan yazar 1987 yılında buradan mezun oldu. İlk öykü kitabı Saklı ile 1989 Yunus Nadi Öykü Armağanı birincilik ödünü kazandı. 2001 yılında yayımlanan Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında altı Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Balkanika Ödülü’nü kazandı. Sait Faik’in öykülerinden hareketle TRT için yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu 2002’de, Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarladığı 72. Koğuş adlı senaryosu 2010’da çekildi. Aliye ve Binbir Gece dizilerinin senaryolarını bir senaryo ekibiyle birlikte yazdı. Son romanı Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura 2018’de raflarda yerini aldı.
Hayat Sorgusu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Yorum Yapın